galakty 3 312 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października No to coś nie tak, powinien zrobić odświeżanie przez noc... Nie wyłączyłeś go z prądu prawda? Ja HDR w BF6 nie jestem w stanie zdzierżyć, to się nie nadaje do multi.
CajraX 279 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października 7 minut temu, babayaga napisał(a): W sdr czy hdr? Ja pograłem z hdr w bf6 i jest dziwnie :E. Na hdr peak 1500 wygląda to jak sdr, tylko highlightsy są jasne typu słońce i inne źródła światła, ale sam świat, otoczenie jest wyprane i płaskie jak w sdr. Dopiero w hdr lub hdr game z abl medium albo high wygląda to soczyście. Na testach mówili, że HDR 1500 jest skopany i należy używać HDR zwykły lub HDR Game. Pewnie czeka nas liczna seria poprawek, a wygląda na to, że wszystkie OLEDy są bardzo trudne do wysterowania.
AtGod 14 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października HDR i pierwszy tryb na monitorze, mapa Sobek zwłaszcza, podrzuć mi @babayaga swoje porównam może będą bardziej mi leżeć, w BFie na ile masz pasek kalibracji hdr bo u mnie może z 3 przesunięcia od 0 wyszły aby się zrównały. Dla pewności jeszcze zmieniłem kabel DP bo używałem od IPSa jeszcze 18 minut temu, galakty napisał(a): No to coś nie tak, powinien zrobić odświeżanie przez noc... Nie wyłączyłeś go z prądu prawda? Ja HDR w BF6 nie jestem w stanie zdzierżyć, to się nie nadaje do multi. Nie wyłączyłem z prądu bez przesady Delay ma 15min więc powinno pójść normalnie po wyłączeniu PC według mnie. Muszę posiedzieć więcej na ustawieniami w BF6 bo World Brightness to najgorsza zmora dla mnie
sideband 1 772 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Odgórne limity jasności/poboru mocy powodują, że nie da się dobrze ustawić. Jakby nie rzeźbić zawsze będzie źle w jasnych scenach gdzie trzeba dać pełnego boosta, ale panel jest limitowany.
galakty 3 312 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Godzinę temu, AtGod napisał(a): Nie wyłączyłem z prądu bez przesady Delay ma 15min więc powinno pójść normalnie po wyłączeniu PC według mnie. A nie lepiej przeczytać co podaje producent? 15 minutes after you turn off the monitor (default time interval, customizable in the menu). If the monitor detects it's in an idle or standby state, Pixel Clean activates after 1 hour. 1
babayaga 136 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października 2 godziny temu, AtGod napisał(a): HDR i pierwszy tryb na monitorze, mapa Sobek zwłaszcza, podrzuć mi @babayaga swoje porównam może będą bardziej mi leżeć, w BFie na ile masz pasek kalibracji hdr bo u mnie może z 3 przesunięcia od 0 wyszły aby się zrównały. 3 przesunięcia od 0, lewej strony? U mnie 40. Tryb HDR Game, żeby móc włączyć Dark Enhance (poprawia black crush, widać o 3 paski ciemnej szarości na patternie HDR więcej niż z wyłączoną opcją) plus abl high. World brightness mam standardowo na 50 w grze. 1
AtGod 14 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października 2 godziny temu, galakty napisał(a): A nie lepiej przeczytać co podaje producent? 15 minutes after you turn off the monitor (default time interval, customizable in the menu). If the monitor detects it's in an idle or standby state, Pixel Clean activates after 1 hour. Zgoda ale jak widać nie nastąpiło to co przewidział producent, Pixel Clean nie nastąpił z automatu, przeszkodzić mu nie przeszkodziłem, biorę poprawkę że ten soft może wymagać poprawy więc nie wieszam psów. Jesteśmy na forum i się dzielimy spostrzeżeniami oraz wymieniamy informacjami bo jesteśmy na świeżej technologii notabene. 35 minut temu, babayaga napisał(a): 3 przesunięcia od 0, lewej strony? U mnie 40. Tryb HDR Game, żeby móc włączyć Dark Enhance (poprawia black crush, widać o 3 paski ciemnej szarości na patternie HDR więcej niż z wyłączoną opcją) plus abl high. World brightness mam standardowo na 50 w grze. Dzięki, odpalę, sprawdzę i porównam sobie!
galakty 3 312 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Nowy soft masz? Mi po 4h zrobił przez noc, więc działa. 1
AtGod 14 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Tak F05 wgrałem natychmiast. Posprawdzam jeszcze co u mnie mogło spowodować że nie poszło.
Nex1M 113 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Wiecie może czy opcja Low Input Lag wpływa na jakość obrazu albo ogólnie na coś innego poza samym input lagiem?
galakty 3 312 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Właśnie brakuje informacji o tym, zdziwiony jestem że HU totalnie pominęło to ustawienie w recenzji...
jankooo 252 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Panowie za mało zachwytów w tym wątku na temat nowego gigusia a ja mam swój niby w przyszłym tygodniu odebrać i jestem nieco zaniepokojony 1
ODIN85 3 501 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Pewnie będą zwroty. Nawet foty nikt nie dał 1 1
Pan Mateoo 447 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Ludzie juz maja doswiadczenie z oledami. Wiedza ze nia ma co marnować czasu na hype nad nimi bo wypalą sie za pare miesiecy Spoiler sarkazm 1
Nex1M 113 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października (edytowane) Ogólnie, myślałem że wieksze wrazenie na mnie zrobi No dobra ewidentnie jest znacznie szybszy i wyrazisty od mojego poprzedniego. Ale pod wzgledem jakosci obrazu nie mam efektu wow (No może poza HDR, no bo tam jest naprawde dobrze :P) Po lewej OLED Gigabyte MO27Q28G a po prawej Mój dotychczasowy main Gigabyte Aorus FI27Q-P. Testowałem też Gigabyte M27Q3 IPS 300 Hz (OC 320 Hz), i podoba mi sie znacznie lepsza responsywność w porownaniu do FI27Q-P, Niestety obraz jakis taki gorszy w bezposrednim porownaniu, przeostrzony, bez glebi no nie wiem co ma ten Aorus ze mi sie tak podoba na nim obraz A no i troche denerwuja babole w sofcie oleda jak i nowego ipsa Edytowane 25 Października przez Nex1M 1 1
jankooo 252 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października 23 minuty temu, Nex1M napisał(a): Niestety obraz jakis taki gorszy w bezposrednim porownaniu, przeostrzony, bez glebi no nie wiem co ma ten Aorus ze mi sie tak podoba na nim obraz Na tym zdjęciu z RDR po krawędziach można poznać, że IPS jest jaśniejszy ale środek zdjęcia to nie zgadłbym co jest co. Pozostałe to też w sumie niuanse. Może idzie jakoś "podkręcić" kolory? Ktoś pisał, że są nawet zbyt intensywne więc tu trochę zaskoczenie no w głowie miałem bardzo nasycone kolory
Ravenik 29 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października (edytowane) Mam prośbę czy możecie doradzić czy ten Giguś da lepszy obraz np. w Microsoft Flight Simulator 2024 niż Alienware AW2723DF (martyca ips) którego obecnie od dwóch lat używam? Bo nie wiem czy rozpakowywać Gigusia, ryzykując że Komputronik nie przyjmie ewentualnego zwrotu czy odwieźć w zapieczętowanym oryginalnie pudełku. Czy jest szansa że obraz na tym WOLED bardziej mi się spodoba niż z Alienware (który też nie jest kiepski)? Tylko jest jeszcze takie utrudnienie, że nie chciałbym od razu ładować full jasności na ekranie. W ogóle nie miałem dotąd monitora OLED. Edytowane 25 Października przez Ravenik
Nex1M 113 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października (edytowane) Ustawilem native, black eq 10, apl med, bright 40 w trybie custom, mniej wiecej uatawienia z TFT. Edytowane 25 Października przez Nex1M 1 1
jankooo 252 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października tu już widać różnice w nasyceniu kolorów na korzyść gigabyte i w czerni dużą, szczególnie na ostatnim zdjęciu
VRman 2 635 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Może wejdź na ufotest, ustaw oba na max Hz ile dają radę choćby w dual mode i porównaj. Tu będzie konkretna różnica tylko tempo ruchu ustaw na szybkie, a nie jak 90% recenzentów. Ferrari też byś nie testował jadąc w korku na jedynce.
Kyle 200 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października (edytowane) 11 minut temu, jankooo napisał(a): tu już widać różnice w nasyceniu kolorów na korzyść gigabyte i w czerni dużą, szczególnie na ostatnim zdjęciu Oba rozkalibrowane/nieoprofilowane. Polecam PotPlayer z włączonym zarządzaniem kolorem i oczywiście zapiętym profilem monitora w Windows ... a wówczas przy przyzwoitym profilu nasycenie będzie takie samo na tych filmach (tym samym do prawidłowego porównania jednak potrzeba by dwóch komputerów raczej). Edytowane 25 Października przez Kyle
Nex1M 113 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Nie no ufotest i w ogolnym input lagu to jest potezna roznica pod tym wzgledem.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października No koledzy w skrócie bez owijania w bawełnę. Warto tego gigusia łyknąć?
jankooo 252 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października No tak żeby to miało większy sens to trzeba by sprawdzić też czy nie znikają szczegóły na tych planszach testowych pomiędzy odcieniami bo to może być jak w sklepach tv- tryb sklepowy ma robić wrażenie a szczegóły ważą o jakości panelu
babayaga 136 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Odcienie bliskie czerni w sdr i hdr. Ten pasek w hdr 72 gołym okiem nie widzę, 76 ledwo ledwo. Kolory oczywiście aparat dodaje.
Rekomendowane odpowiedzi