DżonyBi 1 969 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada (edytowane) To jest chyba najlepszy monitor 4K - teraz za 4399. A może LG UltraGear 32GX870A-B za 4421? Edit: ASUS ma DP 1.4, a LG DP 2.1, ale ograniczony do 54 Gbps (UHBR13.5). Śmiech na sali. W obu przypadkach i tak używany jest DSC. Edytowane 9 Listopada przez DżonyBi
Kadajo 7 408 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Ja do dziś nie zauważyłem tych artefaktów które przynosi DSC.
DżonyBi 1 969 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Niby tak, ale płacisz za monitor 4k+ i dostajesz kompresję obrazu w gratisie. Chyba dopiero rok 2026 przyniesie wreszcie sensowne monitory.
Kadajo 7 408 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Możesz ja przecież wyłączyć. Ale powiedz wtedy papa odświeżaniu wyżej jak 120hz. Zresztą OLED ma większe problemy niż DSC. Czyli gsync flicker i gamma shift. A tego nie ogarną chyba nigdy w tej technologii.
VRman 2 635 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada (edytowane) 5 godzin temu, DżonyBi napisał(a): Zekrnąłem. 3 miechy po premierze. W Polsce 4800, z wyjątkiem na Amazonie gdzie jest 4400. - gówniana, tragiczna wręcz jasność w SDR - panel 3 generacji - tylko 240Hz - idioci nadal nie dali integer scalling w 1080p dual mode. Nie ogarniam jak można być tak głupim decydentem, ale widząc podejście do stroboskopu i BFI w monitorach i TV, żaden debilizm mnie już nie zdziwi. Z integerem to byłaby naprawdę super funkcja. Ale nie. Po co. - no i te DSC chyba - + wszystkie typowe wady OLEDów Mówcie co chcecie. Może to najlepszy wybór jak ktoś chce 32" OLED 4K w 240Hz, ale na moje to jest o wiele, wiele za drogo. Nawet nie 50% więcej od 27". Wiadomo że powierzchnia nie przelicza się 1:1 do ceny matrycy, ale przecież poza matrycą jest jeszcze cała reszta monitora, transport, R&D, marketing itp. A tu krzyczą tyle co za dwa dobre monitory OLED 27". Przegięcie paly. Tu nie ma żadnego feature'a który mógłby tłumaczyć wysoką cenę. Jakbym recenzował to bym może dał rekomendację, ale także znaczek dojarki. Doją nadal. Faktycznie poza 27" to dopiero 2026 lub 2027 mają szansę sprowadzić ofertę na ziemię, bo na razie to jest nadal odlot na orbitę. Edytowane 9 Listopada przez VRman
DżonyBi 1 969 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada (edytowane) 9 minut temu, VRman napisał(a): Zekrnąłem. 3 miechy po premierze. W Polsce 4800, z wyjątkiem na Amazonie gdzie jest 4400. Na morele jest za 4399, ale tak jak piszesz - ogólnie słabo to wygląda i z cenami, i parametrami. Tandem OLED dopiero wchodzi i pojawił się na razie w jednym wypierdku. Trzeba czekać do 2026. Edytowane 9 Listopada przez DżonyBi
jankooo 252 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada @DżonyBifaktycznie kolory żywsze na oledzie, no i ta czerń bez porównania pa pa marzenia, do zobaczenia może w przyszłym roku 1 4 1
Valeri 24 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Mój Gigabyte też leci na zwrot, ramka plastikowa w górnym rogu poszczerbana, a w głośnikach uszkodzona membrana. 1
Dimazz 565 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada to może ips 300Hz za 900zł ? sam może sprawdzę czy to nie ta syfiasta matryca IPS ze słabymi kątami https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/lenovo-monitor-legion-27q-11.bhtml
DżonyBi 1 969 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada (edytowane) Chce zrobic dostawke na biurku i tak przeglądam. Co myslicie o tym? 27" za niecale 3.2K i 32" za 3.5K. On mowi o gen.3, a to nie jest przypadkiem juz gen.4? Edytowane 9 Listopada przez DżonyBi
Lameismyname 2 340 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 6 godzin temu, DżonyBi napisał(a): Tandem OLED dopiero wchodzi i pojawił się na razie w jednym wypierdku. Synek, Gigabajta to Ty szanuj 1
PaVLo 917 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 3 godziny temu, DżonyBi napisał(a): Chce zrobic dostawke na biurku i tak przeglądam. Co myslicie o tym? 27" za niecale 3.2K i 32" za 3.5K. On mowi o gen.3, a to nie jest przypadkiem juz gen.4? Miałem go kilka dni i jeśli lubisz przeglądać strony i pracujesz z dokumentami, to odpuść sobie. Ten monitor ma dość agresywną matową powłokę, która psuje nieco tekst na białych tłach. U mnie dodatkowo dość ciężko chodził dźojstik, a każde wciśnięcie było jakbym uderzał czymś w tył monitora. Przy włączaniu BIOS jest w trybie chyba 720p, pobiera 15-20W więcej od MSI 321, no i chyba dość ważna rzecz, ma tylko 24 miesiące gwarancji. 1
Gret 554 Opublikowano 9 Listopada Autor Opublikowano 9 Listopada (edytowane) 12 minut temu, PaVLo napisał(a): Miałem go kilka dni i jeśli lubisz przeglądać strony i pracujesz z dokumentami, to odpuść sobie. Ten monitor ma dość agresywną matową powłokę, która psuje nieco tekst na białych tłach. U mnie dodatkowo dość ciężko chodził dźojstik, a każde wciśnięcie było jakbym uderzał czymś w tył monitora. Przy włączaniu BIOS jest w trybie chyba 720p, pobiera 15-20W więcej od MSI 321, no i chyba dość ważna rzecz, ma tylko 24 miesiące gwarancji. Ty nie miałeś tego monitora. i kto używa joya jak masz pilota Edytowane 9 Listopada przez Gret
DżonyBi 1 969 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada MSI MPG 272URX za 3699 w oficjalnym sklepie MSI - pełne DP 2.1
Kadajo 7 408 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Nadal nie rozumiem jaki benefit z tego aby dopłacać do pełnego DP 2.1 Nikt nie jest w stanie pokazać gdzie ta kompresja DSC szkodzi obrazowi, pewnie dlatego nazywają ją bezstratna.
babayaga 136 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Dokładnie, plus to poprzednia gen. Nowa ma true black 500, stara 400. Choć to chyba bardziej gen3.5, a nie 4. No i nie jestem przekonany czy 4k do 27 cali warto brać. Jak już ktoś chce 4k to myślę już do +31cale.
Kadajo 7 408 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Nawet przy 32" to głowę trzeba prawie w ekran włożyć żeby widzieć najdrobniejsze detale, myślę ze bardziej do 4K pasowałby 38 albo 40/42 oczywiście mowa o 16:9
sideband 1 772 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 10 minut temu, Kadajo napisał(a): Nadal nie rozumiem jaki benefit z tego aby dopłacać do pełnego DP 2.1 Nikt nie jest w stanie pokazać gdzie ta kompresja DSC szkodzi obrazowi, pewnie dlatego nazywają ją bezstratna. Bezstratna nie jest tylko podczas grania to ciężko zobaczyć i do tego kwestia jak mocno DSC kompresuje. DP1.4 musi bardziej kompresować niż przy HDMI 2.1 by uzyskać 2160p 240Hz Przy pracy Pro przy grafice pewne rzeczy wyłapiesz
Pan Mateoo 447 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada ktos kiedys pisal ze oledy w 27k sa czesto na 4k by wyeliminowac bleeding czy inne zjawisko, ktorego nie pamietam. 1 minutę temu, sideband napisał(a): Przy pracy Pro przy grafice pewne rzeczy wyłapiesz czy przy pracy przy pro grafice ktos wezmie oleda? Watpie bo po co? Po pewnym czasie kolory tracą dokładnosc i to znacznie szybciej niz takie ipsy czy VA dodatkowo w wiekszosci praca przy grafice to statyczne okienka..
sideband 1 772 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada (edytowane) DSC to nie jest technologia bezpośrednio powiązana z OLED Więc proszę nie mieszać https://www.pulse-eight.com/News/BlogDscVsCsc W praktyce jeżeli będzie dało zauważyć różnicę z DSC to z HDR gdzie zawsze prędzej wszystko "wychodzi". Edytowane 9 Listopada przez sideband
DżonyBi 1 969 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada (edytowane) 52 minuty temu, babayaga napisał(a): Choć to chyba bardziej gen3.5 To 4.gen, ale QD-OLED od Samsunga. 36 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): Po pewnym czasie kolory tracą dokładnosc i to znacznie szybciej niz takie ipsy czy VA dodatkowo w wiekszosci praca przy grafice to statyczne okienka.. To co proponujesz. Może jakiś mini LED z wieloma strefami? Edytowane 9 Listopada przez DżonyBi
Kadajo 7 408 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 30 minut temu, sideband napisał(a): Przy pracy Pro przy grafice pewne rzeczy wyłapiesz Dlatego bym chciał to zobaczyć Ale pewnie w grach czy filmach nie ma to absolutnie żadnego znacznie.
sideband 1 772 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Tak szczerze tylko w jednej grze widziałem problem z DSC z włączonym HDR. 1
CajraX 279 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 36 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): Po pewnym czasie kolory tracą dokładnosc i to znacznie szybciej niz takie ipsy czy VA Skąd taka informacja?
DżonyBi 1 969 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada (edytowane) Moze ten za 2399? Edytowane 9 Listopada przez DżonyBi
Rekomendowane odpowiedzi