Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, CajraX napisał(a):

Skąd taka informacja?

z internetu i definicji oleda Raczej zrodla i prawdy sam szukaj bo ja nie znajde dokladnego artykulu.

@DżonyBi to ma być boczny monitor? If yes to po co taki drogi i po co oled skoro boczny? Tak zrozumialem bo pisales cos o "dostawce"

Opublikowano (edytowane)

Tak boczny przy LG C3 42". Celowałem w oleda, ale chyba faktycznie mija się to z celem. Może też będę chciał czasem na nim pograć, więc nie chcę słabiaka. Głównie będzie używany do zadań biurowych np. excel, programowanie i obróbka grafiki. Ten MSI mini-LED spodobał mi się co podlinkowałem wyżej.

Oledzik 42" do grania to bajka, ale ostatnio zacząłem go używać też do innych zadań i zaczyna mnie męczyć.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

zalezy ci na jakosci tekstu i glownej pracy w statystyczną czescią obrazu - to brzmi jak "Chce ips albo va"

jak wiecej pracy niz grania to mozesz jeszcze obczaić ultrawide 34 cale ale chyba jeden duzy screen juz masz.

A odn 27mek przejrzyj watek monitorow - na pewno tam znajdziesz odpowiedz

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem tego mini leda. Jako dostawka powinien być ok. To może być też dobra alternatywa dla tych, którym OLED nie przypadł do gustu lub boją się wypaleń.

Screenshot_20251110-085721.png.5efbc1a244a477ee3e21ee30c1138498.png

W przyszłym roku lub za dwa na spokojnie wymienię główny jak pojawi się jakaś OLEDOWA petarda. Na razie rynek dla mnie średnio wygląda.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Zamówiłem tego mini leda. Jako dostawka powinien być ok. To może być też dobra alternatywa dla tych, którym OLED nie przypadł do gustu lub boją się wypaleń.

Rok się wzbraniałem przed OLEDem siedząc na MINILEDZie.
Też tłumaczyłem sobie to strachem odnośnie wypaleń czy innymi niedoskonałościami.
No i wyszedł Tandem WOLED 4 gen - generalnie łączy większość kwestii na których mi zależy.
Po MINILEDZie skok drastyczny na plus i nie ma co się czarować.

Przy dynamicznej sytuacji z monitorami - tj. wchodzą nowe technologie, jest coraz więcej modeli itd. itd. ceny drastycznie spadają - zakup MINILEDa może spowodować, że będziesz na nim mocno stratny w krótkim odcinku czasu.
Ja po roku czasu MINILEDa sprzedałem za mniej jak 50% ceny, którą za niego dałem, a i tak miałem szczęście, bo niedawno cena sklepowa jeszcze spadła i nie "wyciągnąłbym" nawet tego.

Poczekaj lepiej na Tandema w rozdziałce/wielkości matrycy jaka Cię interesuje, jak to nie gardłowa sprawa.

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem czy za minileda 27 cali z 1000 stref warto płacić 2400zł

Matryca nie jest za szybka i kontrast 1100 czyli normalny jak na ips

Na pewno plusem do pracy jest rozdzielczość 4k ale tu dużo zależy od powłoki czy nie za mocny mat i będzie rozmywać obraz.

takie zwykłe monitory do zabawy i pracy 27 cali 2,5k są do 1000zł

niedawno linkowałem jakiegoś lenovo 300Hz

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze jestem oledziarzem pełną gębą. Stoi u mnie OLED 42" LG C3, który do gier jest super, a do pracy niekoniecznie. Ten mini LED ma służyć do pracy z tekstem, więc OLED tutaj się średnio sprawdza.

Przetestuje ten mini LED i jak będę zadowolony to zostanie jako dostawka, a główny wymienię jak będzie na co. Na razie nie ma. Do gier interesuje mnie dalej najlepiej 42". Idę droga dwóch monitorów. Jeden do gier, drugi głownie do pracy. Do tej pory pracowałem na laptopie, ale ostatnio robię sporo projektów i potrzebuje czegoś więcej.

Tandem woled jest tylko w Gigabyte, który kompletnie mi nie pasuje, a do pracy potrzebuje teraz. Mogłem kupić i monitor za 500 zł, ale odwykłem od kupowania badziewia.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

IPS nie nadaje się do miniled, tylko VA.

Z LD masz zwiększony input lag, blooming jak cholera, ale HDR można coś tam poużywać.

Jasność jest zbyt duża i wieczorem na białym tle masz flashbang (a nie wiem czy da się ściemnić HDR, w takim AOC nie dało się).

To nigdy nie będzie dobrą alternatywą dla OLED. Co najwyżej alternatywa dla LCD. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba jednak zły wątek wybrałem. Nie potrzebuję wywodów, że OLED najlepszy. Jak zwykle pisze posty sam ze sobą i nikt przed zakupem się nie odezwał, a jak już kupiłem to "OLED najlepszy", a ten mini LED to pomyje.

Jako oledzierz potrzebuje dostawki nieoledowej, ale jakiś poziom musi być zachowany.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
7 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Posiadam swojego oleda praktycznie rok , nabite 1538h i dzisiaj w nocy odpalił się pierwszy raz panel refresh.

Ale jak miałem w lewym górnym rogu różowy bad pixel, tak pozostał %-)

coś ci się pomyliło bo ja po 120h miałem ponad 20 refreshy (auto refresh domyślnie u mnie było ustawione co minimum 4h i po 15min od wyłączenia)

7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Przetestuje ten mini LED i jak będę zadowolony to zostanie jako dostawka, a główny wymienię jak będzie na co. Na razie nie ma.

mam wrażenie, że po hucznych zapowiedziach ta technologia została gdzieś na peryferiach i nie wiele się dzieje a niebawem zostanie zapomniana... za to na rynku oledów pod kątem rozwoju jest ciekawie

Opublikowano
Teraz, jankooo napisał(a):

coś ci się pomyliło bo ja po 120h miałem ponad 20 refreshy (auto refresh domyślnie u mnie było ustawione co minimum 4h i po 15min od wyłączenia)

Pixel refreshy to ja mam 372, ale panel refresh odpalił się dzisiaj w nocy pierwszy raz i jest w monitorze wartość 1.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Chyba jednak zły wątek wybrałem. Nie potrzebuję wywodów, że OLED najlepszy. Jak zwykle pisze posty sam ze sobą i nikt przed zakupem się nie odezwał, a jak już kupiłem to "OLED najlepszy", a ten mini LED to pomyje.

Jako oledzierz potrzebuje dostawki nieoledowej, ale jakiś poziom musi być zachowany

Moim zdaniem ten MSI też nie jest warty ceny, którą trzeba za niego zapłacić. 

Opublikowano
15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jako oledzierz potrzebuje dostawki nieoledowej, ale jakiś poziom musi być zachowany.

Ale ja nie oceniam co kupiłeś tylko bzdury że to dobra alternatywa dla OLED. Nie nie jest. Czy to dobry monitor? Może tak, ale nie ma sensu go porównywać.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ten mini LED ma służyć do pracy z tekstem, więc OLED tutaj się średnio sprawdza.

Tandem woled jest tylko w Gigabyte, który kompletnie mi nie pasuje, a do pracy potrzebuje teraz. Mogłem kupić i monitor za 500 zł, ale odwykłem od kupowania badziewia.

Na mój gust podejmujesz złe decyzje.
Ja przesiadłem się z minileda na tandema i tekst jest żyletka. Nie wiem co Ci w Gigabyte nie pasuje... widziałeś go chociaż na żywo czy tak piszesz?
Co do matryc w miniledach, tutaj kolega @galakty mądrze pisze: 

23 minuty temu, galakty napisał(a):

IPS nie nadaje się do miniled, tylko VA.

Z LD masz zwiększony input lag, blooming jak cholera, ale HDR można coś tam poużywać.

Jasność jest zbyt duża i wieczorem na białym tle masz flashbang (a nie wiem czy da się ściemnić HDR, w takim AOC nie dało się).

To nigdy nie będzie dobrą alternatywą dla OLED. Co najwyżej alternatywa dla LCD. 

Na mój gust, chcesz minileda, weź za 1049zł AOC Q27G3XMN/BK (https://www.morele.net/monitor-aoc-q27g3xmn-bk-13120823)
A jeżeli OLED, to daj szansę GIGABYTE MO27Q28G biorąc go "na żywo" do testu, a nie czytając jakieś papierowe opisy.
Swoją drogą XMN na papierze też nie ma za dużo stref, ale przez matrycę VA o dobrych właściwościach (jedyne lepsze robi tylko samsung) przyćmi te wszystkie IPSy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie wiem co Ci w Gigabyte nie pasuje... widziałeś go chociaż na żywo czy tak piszesz?

Mogę go kupić, ale mam pytania w takim razie. Jak działa ABL w tym monitorze, bo na LG C3 dość agresywnie i po jakimś czasie pracy w excelu ściemnia mi mocno ekran. W menu serwisowym nie ma już opcji wyłączenia/ograniczenia ABL.

Jak wygląda ostrość małej czcionki?

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Mogę go kupić, ale mam pytania w takim razie. Jak działa ABL w tym monitorze, bo na LG C3 dość agresywnie i po jakimś czasie pracy w excelu ściemnia mi mocno ekran. W menu serwisowym nie ma już opcji wyłączenia ABL.

Jak wygląda ostrość małej czcionki?

Z ABL coś zmieniali w ustawieniach. Miałem firmware F02 i mam teraz F05. Najnowszy jest F06 i chyba kolega @galakty go ma.
Ja na F05 nie widzę niczego agresywnego/niepokojącego. Nie wiem w których wersjach firmware da się ręcznie to ustawić, w których nie.

Co do ostrości czcionek, niespecjalnie widzę różnicę między zwykłym LCD, miniledem na VA, a teraz 4gen Tandem WOLED. Monitor mam ok. 30cm od twarzy, wzrok mam bardzo dobry i nie noszę żadnych okularów.

@DżonyBi Jeżeli miałbym Ci coś doradzać... weź fizycznie GIGABYTE MO27Q28G i oceń swoimi oczami. Mogę się założyć o dobrą flaszkę, że zostawisz go sobie, bo Cię zachwyci.
A to oglądanie się na jakieś wideorecenzje czy testy... nic nie odda Ci realnego wrażenia. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi  Jeśli chcesz stricte biurową dostawkę do pracy z tekstem, to kup sobie coś takiego 4k+ w proporcjach 3:2. Dostatecznie szeroki, że można go też używać wertykalnie. Czcionka będzie żyleta. Chociaż używanie dwóch monitorów z różnym DPI jest ciut irytujące, jeśli często przerzucasz okna z jednego monitora na drugi.

https://www.x-kom.pl/p/1275712-monitor-led-27-265-284-benq-rd280u.html

A jeśli chcesz nową zabawkę, to kup oleda 360-480 Hz, będziesz miał coś innego niż główny monitor dla odmiany. Ja tak kupiłem 360Hz QD i w sumie przekonałem się, że:

- QD kompletnie się u mnie nie sprawdzi jako główny monitor bo czerń w dzień jest fatalna, gorzej niż na IPS.

- 360 Hz wygląda ładnie, ale i tak wolę grać i pracować w 144 Hz na dużym ekranie niż w 360 na małym. 

Więc w sumie stoi większość czasu wyłączony, ale najlepiej przekonać się na własnej skórze. :D

Edytowane przez some1
  • Upvote 1
Opublikowano

Tandem WOLED to pierwszy WOLED którego mogę w 100% polecić, miałem 1gen AOC i to jest po prostu przepaść. Czcionki są już normalne, ABL nie występuje, TrueBlack500 a jak ktoś lubi latarkę to ma tryb 1500. VRR i tak na miniled występuje. 

Miniled obecnie nie ma żadnej zalety poza brakiem wypalenia. Tylko. Cenowo też nie jest jakoś super. Dopiero microledy zmienią sytuację. 

• Like 1