Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jankooo napisał(a):

kupowanie oleda jako monitor dodatkowy zgrzyta mi

Wiele osób buduje sobie stanowiska na dwóch monitorach. Możesz rozwinąć temat? Ten giguś jest nawet tańszy od tego mini leda. 

LG 42" jest wspaniały do gier i nie chce z niego rezygnować, ale przez zbyt agresywny ABL do statycznego używania kompletnie się nie nadaje. Jego powierzchnia też trochę mnie przytłacza do pracy z tekstem. Tutaj wolę bardziej kompaktowe rozwiązania.

Mam duże biurko i miejsce na 27" się znajdzie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Widzę go tylko w xcom za 2269. Są jakieś doniesienia o uzupełnieniu stock w innych sklepach? Chyba się zdecyduje.. anulowałem już tego mini leda. Może jednak dobrze, że tu rozpocząłem wątek. Wszystkie drogi prowadzą do oleda:E

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Wiele osób buduje sobie stanowiska na dwóch monitorach. Możesz rozwinąć temat? Ten giguś jest nawet tańszy od tego mini leda. 

To dobry wybór ale na pierwszy monitor- białe plansze i tak walą po oczach bardziej niż na lcd... Nie wiem w jaki sposób korzystasz z monitora dodatkowego ale u mnie on często wyświetla statyczne obrazy, poczta, przeglądarka, pdf'y itp.- po prostu marnowanie potencjału bo nie podziwiam tam możliwości w hdr. Jak dla mnie jako dodatkowy monitor oled jest najgorszym wyborem

Opublikowano
10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Widzę go tylko w xcom za 2269. Są jakieś doniesienia o uzupełnieniu stock w innych sklepach? Chyba się zdecyduje.. anulowałem już tego mini leda. Może jednak dobrze, że tu rozpocząłem wątek. Wszystkie drogi prowadzą do oleda:E

Masz w komputroniku realnie na stanie w tej cenie. Klep póki nie zszedł ze stanu: https://www.komputronik.pl/product/985471/monitor-gigabyte-mo27q28g-280hz-qhd-oled-27-.html

Opublikowano
4 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Ten mini LED ma służyć do pracy z tekstem, więc OLED tutaj się średnio sprawdza.

Nie masz problemu z budżetem i brałeś pod uwagę OLEDa 27" 4K, tekst tam będzie fenomenalny ;) Ile tam będzie, ~165 PPI?

Mam w domu laptopa z PPI 240, tekst wygląda kosmicznie dobrze i to ostatnie na co można na nim narzekać (wykorzystywany w 100% do pracy).

Najbardziej optymalnie/ekonomicznie będzie zacząć od Gigabyte tandem a potem jeśli będziesz miał jakieś "ale" co do tekstu to wskakujesz na 27" 4K i masz ideał, bezkompromisowy tekst.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Po pierwsze jestem oledziarzem pełną gębą. Stoi u mnie OLED 42" LG C3, który do gier jest super, a do pracy niekoniecznie. Ten mini LED ma służyć do pracy z tekstem, więc OLED tutaj się średnio sprawdza.

Przetestuje ten mini LED i jak będę zadowolony to zostanie jako dostawka, a główny wymienię jak będzie na co. Na razie nie ma. Do gier interesuje mnie dalej najlepiej 42". Idę droga dwóch monitorów. Jeden do gier, drugi głownie do pracy. Do tej pory pracowałem na laptopie, ale ostatnio robię sporo projektów i potrzebuje czegoś więcej.

Tandem woled jest tylko w Gigabyte, który kompletnie mi nie pasuje, a do pracy potrzebuje teraz. Mogłem kupić i monitor za 500 zł, ale odwykłem od kupowania badziewia.

to że monitor lcd kosztuje 500zł to nie znaczy że jest badziewiem. Obecnie tyle kosztują zwykłe monitory lcd. 
Te ekrany bardzo staniały w ostatnim czasie. 

ten jest gamingowy i tylko 1440p za 900zł

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
23 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Jest i drugi tandem Woled

Screenshot_20251110-174626.png

No cena mocno premium. 
Tyle za 27" 1440p? o_0 
Bierz Gigulca. Na Media Expercie jest jedna sztuka z wysyłką: (https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-gigabyte-mo27q28g-27-2560x1440px-280hz-0-03-ms-gtg)

Oni przynajmniej realnie mają towar, a nie jakieś pozycje widmo.

Opublikowano
7 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

monitor poboczny do pracy i takich tam zadań mozesz dorwac za 1400 z dobrym hdr z tego co pamietam. bez takich filmowych featuresow - do ktorego pewnie masz oleda zmiescisz sie nawet do tysiaka.

serio jak to ma byc tylko do pracy i od czasu do czasu coś to mozesz kupić topowy sprzet na ips czy va i byc happy userem z zaoszczedzoną kasą.

Opublikowano
20 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

monitor poboczny do pracy i takich tam zadań mozesz dorwac za 1400 z dobrym hdr z tego co pamietam. bez takich filmowych featuresow - do ktorego pewnie masz oleda zmiescisz sie nawet do tysiaka.

serio jak to ma byc tylko do pracy i od czasu do czasu coś to mozesz kupić topowy sprzet na ips czy va i byc happy userem z zaoszczedzoną kasą.

Już pisałem wcześniej. Za 2199 ten Giguś MO27Q28G.
Taniej za ok. 1k jest AOC Q27G3XMN/BK: (https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-aoc-q27g3xmn-bk-27-2560x1440px-180hz-1-ms-gtg)
Ten AOC jest na tyle mocną pozycją, że warto do niego dopłacić. 
Prawdziwy HDR i duża głębia. Jednak VA na MINILEDACH to najlepsze co jest przed OLEDami.

• Upvote 1
Opublikowano

@Lameismyname

Sprawdzałeś może u siebie głośniki w monitorze ? 

W moim egzemplarzu przy głośności powyżej 90% słychać jak gdyby membrana była uszkodzona i słychać pierdzenie.

Zastanawiam się czy to tylko w moim egzemplarzu czy to szerszy problem.

Opublikowano
1 minutę temu, Valeri napisał(a):

@Lameismyname

Sprawdzałeś może u siebie głośniki w monitorze ? 

W moim egzemplarzu przy głośności powyżej 90% słychać jak gdyby membrana była uszkodzona i słychać pierdzenie.

Zastanawiam się czy to tylko w moim egzemplarzu czy to szerszy problem.

Też gdzieś czytałem jakąś wzmiankę o problemie z głośnikami w tym modelu.
Ja cały czas siedzę na otwartych słuchawkach podłączonych do zewnętrznej dźwiękówki.
Wbudowane głośniki mi wiszą tak naprawdę. Pewnie sprawdzę je dopiero w jednym z dwóch scenariuszy - przy sprzedaży monitora lub przed końcem gwarancji.

Mój egzemplarz ma na tyle równą matrycę i brak innych problemów, że aż by mi serce krwawiło, gdybym musiał wymienić na inny egzemplarz :/ 

Teraz, galakty napisał(a):

Nikt normalny nie używa głośniczków z monitora :E 

Ty ale to nie głupie... Gwara Ci się kończy za pół roku, Ty sprawdzasz głośniczki, jeden pierdzi, myk na gwarancję - przepraszamy, monitor już nie jest produkowany, proszę sobie coś wybrać za kwotę, która widnieje na fakturze xD 

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Aż z ciekawości jutro sprawdzę....

A tak z ciekawości - jakość dźwięku pewnie tragedia?

Dźwięk za specjalny nie jest, ale te charczenie :D 

Opublikowano

Ja właśnie przetestowałem te głośniki u siebie i niby nie pierdzą, ale jakość dźwięku po prostu bez komentarza :boink:. To najgorsze głośniki jakie w życiu słyszałem, serio. Aż się zacząłem zastanawiać czy może jednak nie są jakoś uszkodzone... Kiedyś używałem już wbudowanych w monitor i było kiepsko, ale tu to jest totalny dramat. Nie do używania nawet awaryjnie.

Opublikowano (edytowane)

Głośniczki na minijacka kupiłem kiedyś, takie:

image.png.baebff640330c45bb6061c6a2d84d76c.png

Grają podobnie jak grały telewizory kineskopowe (to potrafiło mieć całkiem spoko dźwięk jak na telewizor)

Dałem.. 12zł na allegro. Nowe. To jest dock do telefonów Sony sprzed 20 lat. :D

Takie coś postawić pod monitorem jako awaryjne i gitara.

Tylko wątpię czy jeszcze za 12zł się dostanie ;)

Kupiłem dwa, dałem bratu jeden. Mogłem kupić kilkadziesiąt i bym teraz stanął przed sklepem z tanimi monitorami OLED i kręcił byznes!

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak kogoś interesuje jak Gigabyte w środku wygląda i między innymi jak ktoś oczekuje że to audio będzie dobre to ma tutaj odpowiedź między innymi myślę :)

Spoiler

Edytowane przez AtGod
Opublikowano (edytowane)

Wy mnie cały czas nie rozumienie. Nie oczekuje, że audio będzie na zajebistym poziomie tylko chodzi mi o to, że w moim egzemplarzu CHARCZĄ/TRZESZCZĄ głośniki i traktuje to jako produkt nie sprawny :D

Edytowane przez Valeri
Opublikowano

Rozumiemy ale nie zwracamy na to uwagi bo nie używamy ich po prostu. Większość z nas dała mute czy zbiła do 0 głośność i skupiła się na ustawieniach obrazu, bo to jest główny aspekt monitora. Ja bym wolał żeby ich nawet nie było i monitor był przez to tańszy jeszcze bardziej, choć pewnie ich wartość jest poniżej 1$ nawet :D

• Upvote 4