Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, funk napisał(a):

żeby mi nie było smutno, że oszczędności topnieją, a zamiast tego można hipoteke nadpłacić

To też zależy od kwoty, bo co innego brać rower na raty za np. 10-20k, a co innego monitorek za 3k :E 3k na hipotece to i tak jednorazowo praktycznie bez znaczenia :E 

10 minut temu, Doamdor napisał(a):

Dom na kredyt, samochód na kredyt, komputer na kredyt i monitor na kredyt. :E

image.png.a36dde926a125015809dc1de20a057a2.png 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, some1 napisał(a):

Robisz częsty błąd, który robi większość osób liczących zysk na oszczędzaniu w ten sposób. Nie uwzględniasz pieniędzy, które musisz spłacać w ratach co miesiąc, a które też byś wrzucał sobie na lokatę/inwestował, gdybyś tych rat nie miał.

Więc to nie jest 3000 PLN na koncie oszczędnościowym versus nic, tylko 3000 PLN na koncie oszczędnościowym versus 100 PLN dorzucane do konta oszczędnościowego co miesiąc (czy ile tam będzie wynosić miesięczna rata).

Nie, to Ty zrobiłeś błąd i to aż dziwi mnie że tak głupawy ;)

Możesz rozdysponować 3000zł na różne sposoby, na tym sytuacja się kończy. Jak chcesz inwestować dodatkowe 100zł co miesiąc to nie ma to nic wspólnego z tamtymi 3000 i możesz sobie inwestować zarówno jak wziąłeś za gotówkę jak i na raty.

A jeśli sytuacja się kończy na 3000zł to potem nie masz dodatkowych 100zł co miesiąc jeśli wydałeś od razu wszystko.

Zastanawiam się co Ciebie doprowadziło do takiego dziwnego pomysłu i chyba wiem - założyłeś że te 3000zł na koncie oszczędnościowym jest zablokowane i musisz co miesiąc wyciągać "inne" 100zł więc uznałeś że porównanie z gotówką powinno zawierać pracujące 100zł dla gotówki 

A w rzeczywistości tak nie jest, tamta kalkulacja zawiera już to że co miesiąc zabierasz 100zł i na koncie pracuje coraz mniej środków. Innymi słowy uwzględnia środki które spłacasz co miesiąc.

To jest naprawdę bardzo proste.

29 minut temu, Doamdor napisał(a):

Dom na kredyt, samochód na kredyt, komputer na kredyt i monitor na kredyt. :E

Jak to było, nie będziesz miał niczego i będziesz szczęśliwy

Edytowane przez Wu70
Opublikowano
34 minuty temu, Wu70 napisał(a):

A w rzeczywistości tak nie jest, tamta kalkulacja zawiera już to że co miesiąc zabierasz 100zł i na koncie pracuje coraz mniej środków. Innymi słowy uwzględnia środki które spłacasz co miesiąc.

A, jeśli już to uwzględniłeś to ok :)

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Pytanie, czy faktycznie nie ma zdolności, czy idzie do sklepu stacjonarnego i na hasło "nie chce ubezpieczenia żadnego" nagle słyszy ze nie ma zdolności ;)

W takim Euro czy ME gdzie się kladzie bardzo duży nacisk na sprzedaż ubezpieczeń sprzedawcy kłamią w żywe oczy klientom ze bank im nie chce dać pożyczki jak nie wezmą ubezpieczenia.

Idziesz kupić online w tej samej sieci i nagle magia wszystko przechodzi i to jeszcze na "zerówkach" ;)

dlatego coraz więcej kupuje na internecie. Tu na razie mam jak krowie na rowie i przy kasie suma się zgadza, nikt mnie nie nagabuje a jak coś nie tak to można wycofać. Przy tych wszystkich promocjach w marketach 2+2, 3+3, 10+10 z kartą, z aplikacją albo jakaś inna promocja człowiek musi mieć z tego magistra  żeby się połapać. Niby nic ale ostatnio stówę przepłaciłem na zwykłych zakupach bo kasjer nie nabił albo promocja nie weszła a nie chce sie użerać.

Z ciuchami w sklepie o 1/3 droższe niż na internecie ale rozumiem bo sklep trzeba utrzymać.

Póki kurierzy tani albo za darmo jak z allegro czy amazon i nikt mi nie stoi nad uchem to wolę przez internet.

Opublikowano (edytowane)

@Wu70 @galakty

Co do tego 4k co wysyłałem wczoraj https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-dell-alienware-aw3225qf-31-6-3840x2160px-240hz-0-03-ms-gtg-curved dobrze pamiętam że on miał/ma jakieś problemy w HDR z jasnością czy to zostało naprawione?

Też dobrze kojarzę że granie w 4k na DLSS balanced i tak da lepszy obraz niż UW/1440p na DLSS quality ?

DLAA to chyba na 4k zbędne :E 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

@Brolly
Rozumiem, ze sie zastanawiasz pomiedzy 3440x1440 a 4k , jak masz hajs to bierz 4k. Jak nie to UW.  

Pytam o tego della bo też go widziałem chwilę u znajomego i daje fajną immersję przez to zagięcie mimo że to 16:9 no i PPI kosmos jest :P

Ale od niego musiał bym się odsunąć trochę :E

A z tym DLSS i DLAA co pytałem wyżej dobrze myślę? no i co z tym HDR w tym modelu?

30 minut temu, Brolly napisał(a):

dobrze pamiętam że on miał/ma jakieś problemy w HDR z jasnością czy to zostało naprawione?

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Brolly napisał(a):

@Wu70 @galakty

Też dobrze kojarzę że granie w 4k na DLSS balanced i tak da lepszy obraz niż UW/1440p na DLSS quality ?

DLAA to chyba na 4k zbędne :E 

Nie bardzo poza tym nie po to się kupuje 2160p monitor żeby zjeżdżać okrutnie z rozdziałką.

Wszystko poniżej Quality nawet przy Transformerze nie jest akceptowalne jeżeli nie jest ślepy na jedno ucho :hihot:

Nawet jak nie masz mydła to widać, że to niższa rozdziałka i aliasing rzuca się w oczy.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja nie uzywam HDR, kiedys sie tym jarałem, teraz juz nie. Na PS5 to HDR jest spoko, na PC jakos nie wiem gdzie nie gdzie fajnie, widac ze te kolory sa takie pełne inne nasycone, a w innej grze tyle ze bardziej jaskrawo i wieksza roznica miedzy czarnym a bialym. Zdecydowanie nie do grania po ciemku. Ten DLSS i DLAA to najwieksze roznice sa w ruchu, z tym, ze na 60hz to nie wiem czy tak roznice zauwazysz, na 240hz juz pewnie tak. 

7 minut temu, Brolly napisał(a):

No to nie ma zupełnie sensu 4k brać w najbliższym czasie bo minimum to 5080 super 24 gb do tego :E 

Do DLAA 4k Path tracing itp 14GB w takim Alan Waku 15.5 16.5 GB w Cyberpunku itp, generalnie to i tak jest niegrywalne a ram nie jest problemem, Raczej wydajnosc jesli juz. Jeżeli planujesz grac z DLSS P w 4k np kupujac 5070Ti to pewnie lepiej kupic 3440x1440 i grac z DLSS Q, natomaist jak kupisz 5080, to tez musisz kupic bardzo dobra wersje, bo na lipnej to bedziesz mial gorsze osiagi. Jezeli chcesz miec 24GB ram na teraz to tylko 4090 i te karty chodza po 7-8tys zl, to juz lepiej dolozyc do 5090. Albo kupic wlasnie jakiegos 5080 za 5.5-6k i krecic.

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano

Minimum to takie 5070Ti, a i tak będzie jazda wieczna z detalami. Niby DLSS-B/P wyglądałby ok ale... no nie wiem, ja nie jestem niewolnikiem ustawień, wolę 1440p i spokój że mi wszystko pójdzie w miarę dobrze. Jednak te 90FPS nawet w AAA to minimum (bez FG). 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Minimum to takie 5070Ti, a i tak będzie jazda wieczna z detalami. Niby DLSS-B/P wyglądałby ok ale... no nie wiem, ja nie jestem niewolnikiem ustawień, wolę 1440p i spokój że mi wszystko pójdzie w miarę dobrze. Jednak te 90FPS nawet w AAA to minimum (bez FG). 

Dobrze mowisz. 1440p tez jest fajne, dobra wydajnosc jest na tym co najwazniejsze, ramu to mało zjada najczesciej ponizej 10gb, chociaz w niektorych grach potrafi 15GB wziąć na DLAA (indiana) generalnie dobra rozdzialka pod esportowe gry, lub jezeli lubisz mega plynnosc, i tutaj wlasnie 300-360Hz monitor z RTX 5000 jest idealny. 

1(1).png.e5bab0fb680c535e612c03c177610ee5.png

2.png.692c9ec9f7bd9a71c53c6eefc3785dea.png
Nawet z MFGx4 ten input lag jest mega niski, wiadomo w walce lub w trudniejszych miejscach spadnie Ci do 240-250FPs ale zawsze bedziesz mial zalaczony Gsync bo czesc gry bedzie np lzejsza i fps bedzie oscylowal ponad 300. Tu masz np 1440p i DLSS Q, z path tracingiem w CP77 i Outlaws 

Opublikowano
43 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

@Brolly
Rozumiem, ze sie zastanawiasz pomiedzy 3440x1440 a 4k , jak masz hajs to bierz 4k. Jak nie to UW.  Jeszcze zależy pod jaka karte, bo FPS musi sie zgadzac :) minimum 240hz. 

240Hz i 4k jest idealne, natomiast 3440x1440 przydaloby sie z 280hz, a 1440p najlepiej jeszcze wiecej. 

Max, co Ty masz z tym odświeżaniem? Na wuja mi tyle Hz w singlu?

22 minuty temu, sideband napisał(a):

Nie bardzo poza tym nie po to się kupuje 2160p monitor żeby zjeżdżać okrutnie z rozdziałką.

Wszystko poniżej Quality nawet przy Transformerze nie jest akceptowalne jeżeli nie jest ślepy na jedno ucho :hihot:

Nawet jak nie masz mydła to widać, że to niższa rozdziałka i aliasing rzuca się w oczy.

Bez względu na natywną rozdziałkę monitora?

Ja w CP2077 ostatnio używam przy 3440x1440, wszystkie suwaki w prawo, RT i PT + DLSS Balanced. Bez FG.

Według Ciebie powinienem iść do okulisty? ;-)

Opublikowano
6 minut temu, oldfashioned napisał(a):

to jest RTSS? 

'Frameview', oficjalna apka od nvidii

4 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Bo jak jest to sie po prostu uzywa i tyle. Obecnie sa jeszcze dosc drogie, ale jak jest taki BF i masz cene promocyjna np 2200 czy 2300 to warto kupic. 
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-asus-rog-strix-xg27acdng-26-5-qd-oled-2560x1440px-360hz-0-03-ms-gtg 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Wpisz w google blurbusters persistence i idź poczytaj, to się dowiesz na co. 

W skrócie, po to:

image.thumb.png.2b236b29e3a6fe0f06e4f270e5b8dd59.png

Przy czym ten obrazek pokazuje obiekt w ruchu o średniej prędkości. W szybkim ruchu pomnóż przez 2x, czyli to co tu masz w słupku 60Hz, pokazuje jak obraz wygląda w szybkim ruchu w 120Hz. Jak widać 240 (patrz na 120) jest daleeeeeko od ideału. 

edit: To jest info o czasie wyświetlania klatki, czyli "frame persistence". Jak będziesz miał 30fps na montiorze 100000000Hz to będziesz miał to samo co na monitorze 30Hz w kwestii obrazu w ruchu. 

Ale będą rozwijać MFG, a do tego możesz chcieć zagrać w coś starszego. Wtedy się więcej Hz na monitorze bardzo przyda w singlu, mimo że responsywności sterowania myszką to drastycznie nie poprawi.

Przy LCDikach w ogóle możesz o tym zapomnieć, bo one są za wolne do 240Hz, a VA nawet do 120Hz.

Jedynie szybkie TNki sobie radzą, ale nikt w tym wątku na TN nie będzie nawet patrzył, o cenach i dostępności nie mówiąc.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Wpisz w google blurbusters persistence i idź poczytaj, to się dowiesz na co. 

W skrócie, po to:

Przy czym ten obrazek pokazuje obiekt w ruchu o średniej prędkości. W szybkim ruchu pomnóż przez 2x, czyli to co tu masz w słupku 60Hz, pokazuje jak obraz wygląda w szybkim ruchu w 120Hz. Jak widać 240 (patrz na 120) jest daleeeeeko od ideału. 

edit: To jest info o czasie wyświetlania klatki, czyli "frame persistence". Jak będziesz miał 30fps na montiorze 100000000Hz to będziesz miał to samo co na monitorze 30Hz w kwestii obrazu w ruchu. 

Ale będą rozwijać MFG, a do tego możesz chcieć zagrać w coś starszego. Wtedy się więcej Hz na monitorze bardzo przyda w singlu, mimo że responsywności sterowania myszką to drastycznie nie poprawi.

No wlasnie miedzy innymi dlatego. W sumie juz teraz mozna kupic sobie 300Hz monitor IPS, 1440p za 999zł https://allegro.pl/oferta/monitor-gamingowy-2k-27-cali-lenovo-legion-27q-11-ips-300hz-0-5ms-pivot-18053767038 , jak ktos nie ma pieniedzy to jest to fajna opcja, natomiast wedlug mnie jednak warto dolozyc do OLEDa juz 240Hz OLED bedzie jednak lepszy od tego IPSa, natomiast 360hz OLED to jest na prawde cos, wszystko sie po prostu rozgrywa o cene jaka trzeba za niego zaplacic i tyle 

Opublikowano

Dobrze że dla OLEDów 240Hz zrobiło się standardem, to już takie dzisiejsze minimum.  :D

36 minut temu, Brolly napisał(a):

No to nie ma zupełnie sensu 4k brać w najbliższym czasie bo minimum to 5080 super 24 gb do tego :E 

Podkręć wniosek i ratki przejdą na 5090 i OLED 32" :D Żyj chwilą!

A z tym Dellem nie będziesz miał problemów 

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Mnie to nie rusza. Moze jakbym miał obok siebie monitory, mój 155Hz i te super szybki OLED, to różnicę w szybkości bym zobaczył.

Najważniejsze żeby poniżej 60 nie spadało.

https://www.morele.net/monitor-philips-evnia-qd-oled-27m2n8500-00-13670711/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpcbb&ceneo_cid=024add03-ac70-2693-aaad-942de2565ebf 2100zł Rusza Cie czy nie, wedlug mnie warto dopłacic 300zł czy ile do 120 dodatkowych Hz, szczegolnie jak ktos ma lub planuje zakupic blackwella

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Bez względu na natywną rozdziałkę monitora?

Ja w CP2077 ostatnio używam przy 3440x1440, wszystkie suwaki w prawo, RT i PT + DLSS Balanced. Bez FG.

Według Ciebie powinienem iść do okulisty? ;-)

Rozdzielczość nie ma znaczenia, ale PPI tak ;)

Poza tym jak czegoś nie widzisz to zaoszczędzisz :E

Inna kwestia, że pewne jednostki pewnych rzeczy nie widzą, ale przychodzi pewien dzień i nagłe oświecenie. Już były takie tematy gdzie ludzie kłócili się, że to problem ze sprzętem tylko w praktyce przyszło olśnienie zaczęli widzieć coś na co kiedyś nie zwracali uwagi.

• Like 1