Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galakty napisał(a):

XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Nie, nie dorównają chyba że będą miały setki tysięcy stref podświetlenia co nigdy nie nastąpi. 

Ale to nie jest takie proste i bezpośrednie porównanie.

To tak jak powiedzieć, że OLED nigdy nie dorówna mini-LEDom jakością czcionki i czasem wypalania, czy choćby zwyczajnie trwałością samego ekranu.

Ostatecznie stanie na tym, jakie są większe plusy ponad minusy. Czas pokazał że firmy idą w mini-LEDy, bo spora część ludzi nie chce się pchać w OLEDy, szczególnie do pracy.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Przecież 4K dorównują tekstem, nowe Tandemy WOLED też są spoko.

To jest proste porównanie, póki co OLEDy są najlepsze do konsumowania treści i nie mają konkurencji.

Ludzie boją się OLEDów bo każdy dookoła mówi o wypalaniu i myślą że po roku monitor do wyrzucenia. Ale nie mówią że spokojnie czas gwarancji wytrzyma, do tego producenci wymienią jak się zepsuje (3 lata masz na to). 

Chcecie kupować gorsze monitory - OK. Tylko nie mówce że miniledy dorównują OLEDom bo tak nie jest. Ile mozna to wałkować na litość. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galakty napisał(a):

Przecież 4K dorównują tekstem, nowe Tandemy WOLED też są spoko.

To jest proste porównanie, póki co OLEDy są najlepsze do konsumowania treści i nie mają konkurencji.

Ludzie boją się OLEDów bo każdy dookoła mówi o wypalaniu i myślą że po roku monitor do wyrzucenia. Ale nie mówią że spokojnie czas gwarancji wytrzyma, do tego producenci wymienią jak się zepsuje (3 lata masz na to). 

Chcecie kupować gorsze monitory - OK. Tylko nie mówce że miniledy dorównują OLEDom bo tak nie jest. Ile mozna to wałkować na litość. 

Ale ktoś tutaj właśnie oddaje WOLEDa ze względu na rozmazane czcionki?:hihot: Pewnie nie wie co widzi i się myli.

Nie da się za bardzo porównać OLED-ów do mini-LED, bo mini-LEDy są z jakiegoś dziwnego powodu  niedostępne w Europie, ale zostały szeroko zapowiedziane na CES 2026 i w przyszłości zobaczymy.

Ba! Osobiście zrobię takie porównanie i w miarę możliwości udokumentuje rezultaty.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

LG i MSI wciąż określają swoje najnowsze monitory mianem mini-LED. To wyłącznie nazwa handlowa – kwestia semantyki.

Odwołujesz się do poziomu, ale kiedy kończą Ci się argumenty, zaczynasz wygadywać nonsensy. Wystarczyłoby po prostu nie atakować mnie za krytykę technologii, której przecież nie jesteś twórcą ani właścicielem.

Czekam na rozwój technologii OLED, ale nie chce jej sponsorować.

Międzyczasie czekam na nowe mini-LEDy i zobaczymy jak to będzie wyglądać.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

@Jedi88

Mini-LED nigdy nie dorówna OLED'owi bo jest to nieopłacalne i pewnie technicznie niemożliwe.

To cały czas jest technologia LCD, to potrzebuje podświetlenia wiec już przegrywa na starcie.

Gdyby ta technologia miała takie możliwości jaki sens byłoby tworzyć Micro-Ledy.

Tak samo, OLED nigdy się nie pozbędzie swoich wad.

Nie wiem na jaki ty "rozwój" technologi OLED jeszcze czekasz.

Ona już jest rozwinięta i lepsza nie będzie.

Ludzie mają nierealne wymagania, bo nie mają wiedzy technicznej.

Chcecie coraz jaśniejszych ekranów i jednocześnie coraz trwalszych a jedno wyklucza drugie.

W sumie to nawet nie wiecie czemu potrzebujecie jaśniejszych ekranów i podniecacie się tylko liczbami których nie rozumiecie.

Tematu czcionek nawet nie poruszam, bo to jest większa paranoja niż obawa o wypalenia czy banding.

• Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, CajraX napisał(a):

Co? To jakaś próba trollingu?

Gigabyte mo27q28g i Gigabyte

MO27Q28GR. O tym mowa, więc nie wyskakuje mi tu z trollingiem.

14 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Jedi88

Mini-LED nigdy nie dorówna OLED'owi bo jest to nieopłacalne i pewnie technicznie niemożliwe.

To cały czas jest technologia LCD, to potrzebuje podświetlenia wiec już przegrywa na starcie.

Gdyby ta technologia miała takie możliwości jaki sens byłoby tworzyć Micro-Ledy.

Tak samo, OLED nigdy się nie pozbędzie swoich wad.

Nie wiem na jaki ty "rozwój" technologi OLED jeszcze czekasz.

Ludzie mają nierealne wymagania, bo nie mają wiedzy technicznej.

Chcecie coraz jaśniejszych ekranów i jednocześnie coraz trwalszych a jedno wyklucza drugie.

W sumie to nawet nie wiecie czemu potrzebujecie jaśniejszych ekranów i podniecacie się tylko liczbami których nie rozumiecie.

Tematu czcionek nawet nie poruszam, bo to jest większa paranoja niż obawa o wypalenia czy banding.

Przecież z jakiegoś powodu producenci zamierzają wypuścić nowe mini-LEDy w najbliżej przyszłości i mówimy tutaj o:

- LG — UltraGear evo 27 (27GM950B)

- MSI — MPG 271KRAW16

- HKC — M9 Pro

- Hisense — 27GX - już dostępny w Chinach 

- AOC — AGON Pro AGP277KX

To nie chodzi o to, aby mini LED dorównał w 100% OLEDowi ale o to, aby był na tyle dobry, że część ludzi nie będzie mieć potrzeby kupować OLEDA, który i tak w końcu się wypali i może uszkodzić się na tysiące sposobów.

Jestem inżynierem i zawsze poświęcam odpowiednią ilość czasu, aby dowiedzieć się jak działa poszczególna technologia. OLED to wciąż nie jest monitor typu kup i zapomnij, tylko monitor specjalnej troski.

Tutaj proszę kolejny problem, pewnie przy produkcji i kontroli jakości: https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/s/6vKe88HzSx

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Kadajo napisał(a):

Imho czytelność czcionek i fringing jest dealbreakerem dla wielu osób.

Patrz ile lat zeszło zanim zrobili normalny układ RGB. A i jeszcze wiele osób z rok poczeka na 'ich przekątną'.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No to akurat nie do końca prawda. Są technologie np. zwielokrotnienia panelu OLED (stosowane np. w iPad Pro i opracowane na potrzeby koncernów motoryzacyjnych), które osiągają wyższe jasności przy zmniejszonym ryzyku wypalenia (bo praca jest rozkładana pomiędzy dwie warstwy). Problem w tym, że powodują one znaczny wzrost kosztów produkcji.

https://www.lgdisplay.com/eng/product/automotive-display/oled

nie mylić tego "tandem oled" z primary rgb tandem oled, bo to pomimo zbieżności nazw coś innego.

Edytowane przez Sirias
Opublikowano
Godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

Jestem inżynierem i zawsze poświęcam odpowiednią ilość czasu, aby dowiedzieć się jak działa poszczególna technologia. OLED to wciąż nie jest monitor typu kup i zapomnij, tylko monitor specjalnej troski.

Inżynier, który nie potrafi zabezpieczyć monitora na czas podróży, żeby się nie porysował? 

Nikt się nad oledami nie spuszcza.

Każdy ma świadomość jakie mają wady i nikt nie dorabia do tego ideologii tylko kupuje, używa a później wymienia na kolejny.

Brzmisz jak każdy inny teoretyk, który nie miał, ale naczytał się mądrości i tylko na tym opiera swoją opinię. 

Na swoim mam 1.7k godzin. Poza tym, że mam chowany pasek w windowsie i odpalam czyszczenie pikseli dopiero jak sobie przypomnę to używam go jak każdy inny :E

Nie wiem jakiej specjalnej troski przy nich wymagasz. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, MaxaM napisał(a):

Imho czytelność czcionek i fringing jest dealbreakerem dla wielu osób.

Patrz ile lat zeszło zanim zrobili normalny układ RGB. A i jeszcze wiele osób z rok poczeka na 'ich przekątną'.

Odkąd 4K jest w 27" i 32" to zainteresowani mogą wybrać modele bez tego problemu już dzisiaj ;)

1 minutę temu, Kanzu napisał(a):

Na swoim mam 1.7k godzin. Poza tym, że mam chowany pasek w windowsie i odpalam czyszczenie pikseli dopiero jak sobie przypomnę to używam go jak każdy inny :E

U mnie już 2.8k w trybie "kup i zapomnij" bez żadnych zmian użytkowania ani specjalnej troski. Po co mam się troszczyć o koszty producenta na gwarancji? Nie wiem :D

Edytowane przez Wu70
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Odkąd 4K jest w 27" i 32" to zainteresowani mogą wybrać modele bez tego problemu już dzisiaj ;)

Mnie np. nie interesują 27 i 32".

Mnie interesuje wyłącznie 34". 

Co miałem kupić? ;)

Również nie każdy chce mieć 4k w 27 i 32" z różnych powodów, chociażby ceny ;)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
13 minut temu, Kanzu napisał(a):

Inżynier, który nie potrafi zabezpieczyć monitora na czas podróży, żeby się nie porysował? 

Nikt się nad oledami nie spuszcza.

Każdy ma świadomość jakie mają wady i nikt nie dorabia do tego ideologii tylko kupuje, używa a później wymienia na kolejny.

Brzmisz jak każdy inny teoretyk, który nie miał, ale naczytał się mądrości i tylko na tym opiera swoją opinię. 

A co mam według Ciebie zrobić mądralo? Zaprojektować i wykonać specjalnie utwardzony case, żeby móc wsadzić OLED do zapakowanego po dach samochodu za drugie tyle co monitor i łudzić się, żeby się nie porysował?

Każdy kto ma świadomość dokonuje wyboru na podstawie tych informacji i decyduje, czy jest to dla niego odpowiednie czy nie.

Ja w przeciwieństwie do większości nie jestem napalonym konsumentem, który wywala pieniądze na nowe świecidełka, które następnie utylizuje i konsumuje kolejny.

Tak samo jak nie dostaje szczękościsku i nie atakuje ludzi bo powiedzieli źle o technologii, której używam. :hihot:

Utożsamiasz się z OLEDami, czy co?

To jest forum, a ja tłumaczę dlaczego nie chce i jakie widzę alternatywy.

Już samo chowanie paska oznacza specjalną troskę, nie mówiąc o transportowaniu takiego szajsu.:D

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, MaxaM napisał(a):

Mnie np. nie interesują 27 i 32".

Mnie interesuje wyłącznie 34". 

Co miałem kupić? ;)

Również nie każdy chce mieć 4k w 27 i 32" z różnych powodów, chociażby ceny ;)

27" i 32" obstawiają już większość potrzeb ale dla 34" faktycznie dopiero 2026 to duża zmiana. :)

Jak ktoś nie chce 4K to jednak czcionka wcale nie jest dla niego tak dużym problemem bo na 1440p w tym rozmiarze ona wcale nie jest idealna w LCD.

Zawsze jak widzę oleda w laptopie to nie mogę się nadziwić jak fenomenalnie wygląda tekst i każdy szczegół z PPI 200+, tak doskonale czysto.

Powoli dochodzę do wniosku że następny sensowny upgrade z obecnego oleda to będzie doskonałe PPI (np. 27" 4K) bo już 10% więcej jasności wiele mi nie zmieni

Edytowane przez Wu70
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wu70 napisał(a):

ak ktoś nie chce 4K to jednak czcionka wcale nie jest dla niego tak dużym problemem bo na 1440p w tym rozmiarze ona wcale nie jest idealna w LCD.

Wciąż, czcionka na lcd, a oledzie w 1440p jest przepaścią ;)

Gdyby nie była, to kolega wyżej nie zwracałby tego gigabyte ;)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
6 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

ewentualny banding' to posiada KAZDY OLED, taka 'cecha' produktu

Nie prawda. Mam tv LG OLED i nie ma bandingu a przynajmniej w takiej skali żeby dało się go zobaczyć podczas zwykłego użytkownia. Tandem przy tym starszym panelu wygląda po prostu jak produkt wadliwy.

41 minut temu, MaxaM napisał(a):

Miałem na biurku obok siebie IPS oraz OLED tandem i czcionki były dobre tzn. porównywalne ze zwykłym LCD. Może różnice jakieś są ale nie ma mowy o jakiejś przepaści 

Opublikowano
40 minut temu, Jedi88 napisał(a):

A co mam według Ciebie zrobić mądralo? Zaprojektować i wykonać specjalnie utwardzony case, żeby móc wsadzić OLED do zapakowanego po dach samochodu za drugie tyle co monitor i łudzić się, żeby się nie porysował?

Przestać tworzyć wyimaginowane problemy i siać paranoje?

Kup po podróży albo wyślij kurierem w pudle jak sam się boisz przewozić.

Nawet go nie masz a już wiesz, że na pewno się porysuje ;)

40 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Tak samo jak nie dostaje szczękościsku i nie atakuje ludzi bo powiedzieli źle o technologii, której używam :hihot:

Gdzie widzisz z mojej strony atak? xD Odpowiedziałem tylko na to co wypisujesz. Przyszedłeś do tematu z oledami pochwalić się, że chciałeś oleda, ale już nie chcesz, bo gówno. 

Cieszymy się, że dokonałeś wyboru.

Jesteś jedynym, który wylewa tu swoje żale wypisując ciągle o tym samym.

Nigdy nie byłem ani nie będę fanboyem niczego co w życiu kupiłem a już na pewno nie widzę sensu wzdychania nad jakąś technologią, bo to komiczne. 

Nie wrzucaj mnie do grupy zaślepionych, którzy chwalą wszystko co kupią i uważają, że jest to najlepsze :hihot:

47 minut temu, Jedi88 napisał(a):

To jest forum, a ja tłumaczę dlaczego nie chce i jakie widzę alternatywy.

Podobnie jak inni ci tłumaczą, że to wszystko co przeczytałeś nie jest takie straszne i nikt się nie spuszcza nad tymi matrycami. 

Czasy kiedy coś działało wiecznie już minęły. 

50 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Już samo chowanie paska oznacza specjalną troskę, nie mówiąc o transportowaniu takiego szajsu.:D

Jak dla ciebie pojawiający się pasek po na jechaniu kursorem nazywa się specjalną troską to ta dyskusja nie ma sensu :D

1 godzinę temu, Wu70 napisał(a):

U mnie już 2.8k w trybie "kup i zapomnij" bez żadnych zmian użytkowania ani specjalnej troski. Po co mam się troszczyć o koszty producenta na gwarancji? Nie wiem :D

Miałbym podobnie tylko przez 1.5 roku posiadania używany był może 7 miesięcy :E

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kanzu napisał(a):

Przestać tworzyć wyimaginowane problemy i siać paranoje?

Kup po podróży albo wyślij kurierem w pudle jak sam się boisz przewozić.

Nawet go nie masz a już wiesz, że na pewno się porysuje ;)

Gdzie widzisz z mojej strony atak? xD Odpowiedziałem tylko na to co wypisujesz. Przyszedłeś do tematu z oledami pochwalić się, że chciałeś oleda, ale już nie chcesz, bo gówno. 

Cieszymy się, że dokonałeś wyboru.

Jesteś jedynym, który wylewa tu swoje żale wypisując ciągle o tym samym.

Nigdy nie byłem ani nie będę fanboyem niczego co w życiu kupiłem a już na pewno nie widzę sensu wzdychania nad jakąś technologią, bo to komiczne. 

Nie wrzucaj mnie do grupy zaślepionych, którzy chwalą wszystko co kupią i uważają, że jest to najlepsze :hihot:

Podobnie jak inni ci tłumaczą, że to wszystko co przeczytałeś nie jest takie straszne i nikt się nie spuszcza nad tymi matrycami. 

Czasy kiedy coś działało wiecznie już minęły. 

Jak dla ciebie pojawiający się pasek po na jechaniu kursorem nazywa się specjalną troską to ta dyskusja nie ma sensu :D

Miałbym podobnie tylko przez 1.5 roku posiadania używany był może 7 miesięcy :E

Przecież nie będę podróżował tylko raz, więc to ty tworzysz imaginacje na temat moich problemów, a potem wyimaginowane rozwiązania. To już konfabulacja wyższego rzędu. Problemy z OLEDami są dobrze udokumentowane w internecie i nie muszę zmarnować ponad 2000 zł, aby się o tym przekonać.

Podważanie moich kompetencji w obronie jakieś technologii monitorów jest atakiem. Nie umiesz się normalnie wypowiedzieć, tylko próbujesz wyśmiewać mnie w dosyć nieudolny sposób z powodu dziwnych frustracji spowodowanych moją krytyką technologii OLED.

Przypomnę ponownie, że jest to forum, które służy do wymiany poglądów, co też czynię. Nie musisz tego czytać, ani odpisywać, a jednak postanowiłeś i to w mało elegancji sposób jakby twoje życie zależało od tej technologi. Trochę śmieszne.

Jak już wielokrotnie pisałem nie boje się samego wypalenia, tylko właśnie uszkodzenia powłoki ekranu, głównie podczas transportu i to jest dla mnie największy no-go jeśli chodzi o OLEDy.

Skoro się nie boisz to po co go chowasz? Ja jeszcze nigdy w swoim życiu nie używałem chowającego się paska bo był dla mnie zbyt irytujący.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
25 minut temu, jankooo napisał(a):

Nie prawda. Mam tv LG OLED i nie ma bandingu a przynajmniej w takiej skali żeby dało się go zobaczyć podczas zwykłego użytkownia.

To nie ma, czy ma taki ktorego nie widzisz? 
To jest cecha produktu, a moze nawet lepiej to ujac, ze to jest cecha 'produkcji' tego produktu. Przy obecnym rozwoju technologi i procesie produkcyjnym nie da sie uzyskac masowo egzemplarza 'idealnego', ktory bylby w 100% wolny od bandingu.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Nie ma mowy o przepaści a przynajmniej nie w obecnych generacjach. ;) Jest "różnica" ale nie taka wielka jak się wydaje.

Mam na biurku IPS i OLED 1440p, więc nie ma mowy o przyzwyczajeniu u mnie bo różnicę widzę cały czas.

W każdym razie RGB w 2026 eliminuje ten problem ale ta różnica to jest nic w kontekście czcionki po przejściu na 4K. Generycznie, nie tylko na oledzie.

Opublikowano
Cytat

Gigabyte mo27q28g

Parafrazując - czarniejsze nie będzie :D

Nie mam problemu z ostrością czcionek w 27" 1440p. Do czcionek w MO27Q28G może bym się przyzwyczaił. MacType albo nie umiem obsłużyć, albo nie działa tak jak powinno, bo co ustawię na OLED, to psuje się na IPS. ClearType można w Windzie wyłączyć, ale wtedy wyłącza się dla obu monitorów (co psuje czcionki na IPS).
Troszkę większy problem wizualny to fringing na innych elementach graficznych. Widzę to, drażni. Jako, że jest perspektywa nowych paneli w tym roku to zwyczajnie uznałem, że poczekam. Jakby nie miałoby być nic nowego, to monitor by został. W ogóle zastanawiam się, czy warto się tak "spuszczać" dla tej czerni. Bo kolory mój LG ma ładne i nie widzę drastycznej różnicy w porównaniu do OLEDa.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

IPS nie dorówna OLEDowi, ale nowe mini-LEDy już tak.

A Ferrari nie dorówna traktorowi Ursus z roku 1985r. jeśli patrzeć tylko na to jak sobie radzi z wyrywaniem drzew na polu.

Także LCD miniled w czymśtam dorówna OLEDom, ale też w czymś kompletnie, ale to zupełnie nie będzie miało do OLEDa startu.

PS. A ja i tak chyba wyląduję na Pulsarze, tylko nadal nie ma cen

Edytowane przez VRman