Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Napaliłem się jak szczerbaty na suchary, na nową matrycę uwqhd 360 hz ( głównie na asusa pg34wcdn), ale gdzieś na reddicie znalazłem wątek, że wyjdzie w tym roku alienware AW3426W, tylko dell jeszcze nic nie ogłosił, więc pewnie będzie kilka ładnych miesięcy czekania.

Wiecie jak wygląda sytuacja z gwarqncją/zwrotem/wymianą matryc u Asusa? Jest taka patologia jak w przypadku kart graficznych, czy jest lepiej? 

Mam kumpla, który kupił w grudniu qd oled della ( nie pamiętam jaki model), ma jakies kropki na matrycy.

Zrobil zdjęcie i nowy monitor do niego juz jedzie, gdzie starego nawet nie zaczął pakować. 

Warto poczekac na AW, jesli jakoś mi się nie pali, czy obsługa klienta w asusie w przypadku monitora będzie równie dobra ? 

Pozdrawiam :)

• Like 1
Opublikowano

@Wuadator no ja właśnie czaje się też na te matryce
MSI z wykastrowanym DisplayPort nie chce, a patrząc jak Dell jest z reguły dużo później z premierą niż ASUS/MSI/Gigabyte na danej matrycy to pewnie jeszcze sporo do wyjścia tego modelu. Nie tak dawno przecież jeszcze dodatkowo wypuścili AW3425DW

PG34WCDN w Proshopie to póki co jedyne miejsce gdzie widzę ten model już dostępny (wysyłka od 20 marca).
Ale zastanawiam się czy zamawiać tam, bo nie mam pojęcia jak z gwarancją. Wszędzie na stronie Proshopa nie ma wspomnienia o gwarancji producenta i tylko ich 2 letnia rękojmia. Ten model ma 3 lata gw ale nawet nie wiem czy ASUS w Polsce by go przyjął w 3 roku. Technicznie to duńska dystrybucja a nie polska jeśli sie nie myle.

13 godzin temu, Wuadator napisał(a):

czy obsługa klienta w asusie w przypadku monitora będzie równie dobra ? 

Gwarancja Della jest wyjątkowo przyjazna konsumentowi i ciężko ją postawić obok jakiejkolwiek innej firmy z monitorami także wątpie a szczególnie w przypadku ASUSa :E 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Mizu napisał(a):

MSI z wykastrowanym DisplayPort nie chce

Co Ci da realnie brak DSC?

Sam bym wolał kupić Della zamiast kupionego MSI, ale podejrzewam, że w sklepach będzie dopiero na gwiazdkę :/

A na gwiazdkę MSI/Asus/Gigabyte pewnie pokażą modele z odświeżoną matrycą (większa jasność).

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Co Ci da realnie brak DSC?

Nawet jeśli w realnym użytkowaniu nie ma/nie da się zauważyć gołym okiem artefaktów (sprzeczne opinie) to sam brak problemów z alt-tabem na kilku monitorach jest już dla mnie wystarczającym argumentem. 
Do tego ta kamerka zamiast normalnego proximity sensora i takie powolne działanie  tego gaszenia i odpalania przy takiej cenie to też dealbreaker.

Do tego cena. 500-1000zł różnicy? No dobra moge się zastanawiać ale ten MSI ledwo co tańszy od ASUSa jak był dostępny.

ASUS ma być 5400-5500zł a MSI w Polsce za ile był jak był chwilke dostępny? Za jakieś 5200-5400 także nie widze absolutnie sensu nie dopłacić do ASUSa.

Teraz widze MSI zaindeksowany w sklepach za 5000 ale już długo nadal niedostępny od premiery

1 minutę temu, sideband napisał(a):

Da mu to, że będzie łączył monitor 80cm kabelkiem :hihot:

80cm jest w certyfikacji, z tego co widzialem na reddicie 150cm-200cm dobry kabel nadal powinien wyrabiać przepustowość bez odpalania DSC

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mizu napisał(a):

Nawet jeśli w realnym użytkowaniu nie ma/nie da się zauważyć gołym okiem artefaktów (sprzeczne opinie) to sam brak problemów z alt-tabem na kilku monitorach jest już dla mnie wystarczającym argumentem. 

Czy przypadkiem tego już nie naprawili w pełni i ogółem problem dotyczył tylko serii 4000 i starszych?

3 godziny temu, Mizu napisał(a):

Do tego ta kamerka zamiast normalnego proximity sensora i takie powolne działanie  tego gaszenia i odpalania przy takiej cenie to też dealbreaker.

Jeśli tego potrzebujesz, to ok. Ja tej kamerki nawet nie włączyłem nawet do testów. Od zawsze polegam na ustawionym krótkim czasie w Windowsie, który bierze pod uwagę, np. oglądanie YT :)

Też bym wolał Asusa, ale nie lubię tych pająkowatych nóżek i nie wiadomo ile czasu byłoby na niego czekać. Zawsze coś nie tak :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
W dniu 18.03.2026 o 01:40, Mizu napisał(a):

PG34WCDN w Proshopie to póki co jedyne miejsce gdzie widzę ten model już dostępny (wysyłka od 20 marca).

No i już wyprzedany i wycofany ze strony

Podobno ludzie pieniędzy nie mają a monitory za 5500 schodzą na pniu :hmm:

Opublikowano
9 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Na tę chwilę jest dostępny. Czas dostawy 7-8 dni.

Już 155zł droższy. No to zdecydowali za mnie takim frajerstwem, czekam na polską dystrybucje. W naszych sklepach póki co cisza, chyba ze ktoś gdzieś zauważył?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.03.2026 o 13:53, Mizu napisał(a):

Podobno ludzie pieniędzy nie mają a monitory za 5500 schodzą na pniu :hmm:

I za 10k schodziłyby. Rzucą partię 10 monitorów na cały kraj i co tu się dziwić, że brak dostępności? ;)

Jak na razie wciąż MSI jest prawie niedostępne. Ponoć większe dostawy mają być w kwietniu.

A wszędzie była mowa, że Asus będzie dostępny w późniejszym terminie po MSI. 

Obstawiałbym jeszcze z 2 miesiące czekania, chyba że trafisz w dostawę tak jak ja z MSI, którego mam już od miesiąca :)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Cały czas piszecie o fajnych modelach Qd-oled, ale 27 cali, ale czy będzie coś nowego w tym roku z 32" i większych w formacie 16:9? :hmm:

Jak nie to chyba jednak wezmę MSI MPG 322URX 🤔

Opublikowano
W dniu 24.03.2026 o 07:43, PaVLo napisał(a):

Cały czas piszecie o fajnych modelach Qd-oled, ale 27 cali, ale czy będzie coś nowego w tym roku z 32" i większych w formacie 16:9? :hmm:

Jak nie to chyba jednak wezmę MSI MPG 322URX 🤔

Jeśli nie jakaś straszna okazja to zdecydowanie bym poczekał jak w kwietniu ma wyjść ASUS i może już Gigabyte 32" 4K 240hz na 5tej generacji QD która w końcu eliminuje/redukuje jego bolączki, także nie będą miały już żadnych "ale" i nie będzie po co patrzeć na WOLEDa bez znaczącej obniżki cen

• Like 1