Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. Uważasz, że w mocno nasłonecznionym pokoju, z refleksami od słońca odbijającymi się od różnych lakierowanych/szklanych powierzchni, mając na biurku monitor 4 gen Tandem WOLED i np. swojego QDka nie zauważyłbyś różnicy w głębi czerni?
Nie mówię tu o świeceniu (a raczej nie świeceniu) - powiedzmy, że oba monitory byłyby wyłączone, bo tutaj chodzi stricte o powłoki...

Nie będę teoretyzował o miejscu w którym mnie nie ma ale ja w piwnicy nie mieszkam a obie matryce u siebie miałem ;) Już i tak wystarczająco za dużo napisałem marnując na to czas. 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Nie będę teoretyzował o miejscu w którym mnie nie ma ale ja w piwnicy nie mieszkam a obie matryce u siebie miałem ;) Już i tak wystarczająco za dużo napisałem marnując na to czas. 

A nie, z tą piwnicą to pewnie żart. A tak na marginesie nie chwaliłeś się, że testowałeś monitor na tandemie. Którego miałeś? LG, ASUSa czy Gigabyte?

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Testy mówią że różnica jest, QD się zbliża do IPSa :E 

Będziesz mat WOLED to i tak jak masz jasno w pomieszczeniu twoje oczy tego kontrastu nie uświadczą i brak tutaj przewagi OLED-a ;)

Glossy WOLED będziesz widział tą lepszą czerń tylko przy okazji całą masę odbić :E

Dlatego OLED robi robotę jak masz ciemno niezależnie o jakim mowa ;)

Glossy WOLED TV to można używać praktycznie jak lusterka :E

Opublikowano
37 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Po to zeby nie psial takich glupot o piwnicy. Poki na monitor nie swieci wprost swiatlo od slonca to nie ma z niczym problemu. ja mam tak jasno w pomieszczeniu gdzie korzystam z monitora i jak czytam te bzdury to po prostu rece opadaja.

14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Uważasz, że w mocno nasłonecznionym pokoju, z refleksami od słońca odbijającymi się od różnych lakierowanych/szklanych powierzchni, mając na biurku monitor 4 gen Tandem WOLED i np. swojego QDka nie zauważyłbyś różnicy w głębi czerni?

Gdybyście wiedzieli ile ja się naczytałem o QD gdy kupowałem sobie TV... Mimo wszystko kupiłem QD i teraz wiem ile głupot się naczytałem, pewnie pisanych przez osoby które QD jedynie widziały na zdjęciach jak świecą na niego lampą.

Po kupnie TV przynajmniej nie miałem żadnych wątpliwości co do kupna monitora QD. A z Dark Armor to już całkiem bajka.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Każda sikorka swój ogon chwali. Do mojego scenariusza bardziej pasował WOLED i na moje szczęście wyszła 4 generacja, w której wiele poprawili względem poprzednich, więc wybór był oczywisty.
Znowu na dzień dzisiejszy patrząc na ceny QD-ków to jest cios - najtańsze modele 1450, 1500, 1600zł czyli mniej jak kupowałem w 2024 VA Miniled.

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Ja może kolejny kupię QD na próbę, ale dopiero jak będę przechodził na 4K. 

To może łykniesz QD-OLED PENTA TANDEM? 
Z 4K największy problem tą rozdziałkę wykarmić. RTX 5080 może być mało, a RTX 5090 za 17k to jakaś abstrakcja.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

To może łykniesz QD-OLED PENTA TANDEM? 
Z 4K największy problem tą rozdziałkę wykarmić. RTX 5080 może być mało, a RTX 5090 za 17k to jakaś abstrakcja.

Zanim ja wymienię na 4K to będą albo 6000 Super, albo 7000 ;) 

Opublikowano (edytowane)

Zanim ja wymienię na 4K to będą albo 6000 Super, albo 7000 ;) 

Dobra dobra - kto szybciorem sprzedawał starego WOLEDa i brał Tandema w okolicy premiery? ;) 
Pójdzie info, że jakieś fajne monitory będą miały wejść, to i może rurka zmięknie i Giguś pójdzie pod młotek.

Teraz, Kyle napisał(a):

Po prostu przełączysz z DLAA na DLSS Quality/balanced.

Z Path Tracingiem takiego 5070ti w 1440p dopalałem DLSS Q + FG x4, to ja nie chcę wiedzieć co by było w 4K na RTX 5080, który jest 10-15% wydajniejszy.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Dobra dobra - kto szybciorem sprzedawał starego WOLEDa i brał Tandema w okolicy premiery? ;) 
Pójdzie info, że jakieś fajne monitory będą miały wejść, to i może rurka zmięknie i Giguś pójdzie pod młotek.

Bo był przeskok nieziemski po tym gównianym AOC, a cena 2100 zł. 

Teraz nie mam już potrzeby zmieniać, a na GPU mi szkoda kasy. 

Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Ja może kolejny kupię QD na próbę, ale dopiero jak będę przechodził na 4K. 

Przecież LG niedługo kończy z białym pikselem ;)

Także niedługo może się okazać, że QD nie będzie już lepszy pod pewnym względami.

Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Przecież LG niedługo kończy z białym pikselem ;)

Także niedługo może się okazać, że QD nie będzie już lepszy pod pewnym względami.

Chyba WOLED nie będzie lepszy? :E 

Pożyjemy zobaczymy, mi głównie zależało na żywotności, a i tak ledwo teraz PC używam i nie pracuję już na nim, także mogę i QD mieć. 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Bo był przeskok nieziemski po tym gównianym AOC, a cena 2100 zł. 

Teraz nie mam już potrzeby zmieniać, a na GPU mi szkoda kasy. 

W sumie mi ten monitor na tyle odpowiada, że raczej prędko go nie zmienię.
Co do 4K nie mam w planach się porwać, a GPU jest jakie jest. Jak mnie bardzo przyciśnie, DLSS 5 powali na kolana, a pojawi się jakiś tytuł na którym mi mega będzie zależało to może dla odmiany wleci RTX 5080. 
RTX 5090 nawet nie rozważam... jedyny moment w którym jeszcze rozważałem zakup, to gdy chodziły podstawowe modele w przedziale 8000-9000zł.

Opublikowano

Chyba WOLED nie będzie lepszy? :E 

Pożyjemy zobaczymy, mi głównie zależało na żywotności, a i tak ledwo teraz PC używam i nie pracuję już na nim, także mogę i QD mieć. 

To już nie będzie WOLED :E

Co i jak będzie wyjdzie w przyszłości Samsung też nie stoi w założonymi rękami.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Co tu więcej poprawiać :E 

Gradację w cieniach i kontrolę gammy mogli by dopracować. EIZO zapowiedział nowy OLED 31,5" 4K swoją drogą - to może być ciekawy model. MSI swoją drogą się chwalił, że na tym polu coś udoskonalił w swoich najnowszych OLED.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
7 godzin temu, lukadd napisał(a):

Jak oled to tylko z czystą szklaną powłoką, inaczej to nawet nie wiecie co to czerń :E Raczej chyba o szarościach rozmawiacie :stryczek:

Nawet nie ma co porównywać do powłoki matowej, która robi z oled. :kupa:

Opublikowano

Jak łysy i brzydki to lepiej nie :hihot:

Ale ciekawostkę mając LCD z szybą tak naprawdę mózgownica przestaje zwracać uwagę na odbicia po czasie. Dlatego musisz chwilę poczekać i skupić się by zobaczyć swoją facjatę :hihot: Zawsze tak poprawiałem włosy :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Gdybyście wiedzieli ile ja się naczytałem o QD gdy kupowałem sobie TV... Mimo wszystko kupiłem QD i teraz wiem ile głupot się naczytałem, pewnie pisanych przez osoby które QD jedynie widziały na zdjęciach jak świecą na niego lampą.

Po kupnie TV przynajmniej nie miałem żadnych wątpliwości co do kupna monitora QD. A z Dark Armor to już całkiem bajka.

Ja kupiłem Samsung S90C z QD-OLED i było dokładnie tak jak pisali. W dzień światło z bocznych okien się odbija, w nocy żarówki i ledy zza pleców. Sprzedawać nie będę, ale jak się zepsuje to kolejny TV z matową matrycą.

• Like 1