Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i odpowiedzia na to jest auto-hdr, ktory ten content sdr zboostuje (o tyle, o ile moze). 
5 lat temu jak to wyszlo to dzialalo troche gorzej z tego co widze, ale teraz daje rezultaty calkiem ok w wiekszosci tytulow. 

Teraz w sumie jak podumalem to kojarze, ze w space marine musialem hdr wylaczac w win i odpalac rtx hdr. Wiec jeden tytul do tej pory ;) Oprocz tego nie kojarze problemow z brakiem saturacji czy pelnym podswietleniem calej matrycy, tak jak piszesz. 

Opublikowano

Przecież auto HDR nie działa na pulpicie. A że w treściach SDR masz ułomny HDR i świeci w oczy latarka to człowiek się cieszy to inna sprawa, ale to nie ma nic wspólnego z dobrym HDRem. Lepiej już SDR mieć.

Nawet natywne HDRy w grach są słabe, a tu auto hdr i się cieszy i tłumaczy wszystkim że wie lepiej... Przecież to wygląda źle!!!!

• Upvote 3
Opublikowano
11 godzin temu, sideband napisał(a):

Jak ktoś chce kombinować w grach gdzie nie ma natywnego HDR od biedy RenoDX, ale i tak dupy to nie urywa. Auto HDR działa cały czas na zakresie kolorów z sRGB także to jest totalne G :hihot:

Jeszcze zapomniałeś o RTX HDR, dużo ludzi sobie chwali, sam nic nie moge o tym powiedzieć tho. Nawet tam gdzie natywny HDR jest to i tak lepiej wsadzić Reno a AutoHDR czy siedzenie na pulpicie z HDR i oglądanie filmików na YT w SDR przy włączonym HDR to smród totalny i wiadomo preferencje preferencjami (tak jak ja ze swoim SDR do wszystkiego i to w DCI-P3, nie obchodzą mnie wyblakłe "wierne" kolory w sRGB) ale ten scenariusz z HDR włączonym cały czas to sie już całkowicie kupy nie trzyma :E 

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, galakty napisał(a):

Ten Reno działa w każdej grze, czy ktoś musi ustawić per gra? 

Z tego co gdzieś czytałem to jest mod per gra specyficznie dla niej połatane HDR przez to najlepsze efekty ze wszystkich dostępnych rozwiązań

Opublikowano
8 godzin temu, Mizu napisał(a):

ale ten scenariusz z HDR włączonym cały czas to sie już całkowicie kupy nie trzyma :E 

Na kompie do gier mam ustawione w windowsie hdr on + autohdr.
Nie przelaczam nic nawet jak potrzebuje te 7 minut posurfowac po necie.  

Opublikowano
6 minut temu, Mizu napisał(a):

Z tego co gdzieś czytałem to jest mod per gra specyficznie dla niej połatane HDR przez to najlepsze efekty ze wszystkich dostępnych rozwiązań

Pytam bo na ich stronie akurat nie ma gier które mam zainstalowane, więc pewnie nie wszędzie działa. 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

No i odpowiedzia na to jest auto-hdr, ktory ten content sdr zboostuje (o tyle, o ile moze). 
5 lat temu jak to wyszlo to dzialalo troche gorzej z tego co widze, ale teraz daje rezultaty calkiem ok w wiekszosci tytulow. 

Teraz w sumie jak podumalem to kojarze, ze w space marine musialem hdr wylaczac w win i odpalac rtx hdr. Wiec jeden tytul do tej pory ;) Oprocz tego nie kojarze problemow z brakiem saturacji czy pelnym podswietleniem calej matrycy, tak jak piszesz. 

RTX HDR działa znacznie lepiej niż Auto HDR w Windowsie. Sam włączam RTX HDR w zasadzie w każdej grze bez wbudowanego HDR w której mogę. Nawet na emulatorach. I tak jest przyjemnie. Chociaż wiem, że to tylko proteza i znam jej ograniczenia:)

Natomiast RenoDX to jest kozak w grach w których developerzy skopali wbudowany HDR. Taki AC Odyssey z RenoDX wygląda 10 razy lepiej. Jest idealnie i wszystko można dostosować pod tryb Peak 1500 w moim przypadku. Trochę miałem oporów z jego używaniem, ale pliki wgrywa się raz do gry, ustawia odpowiadające zakresy i potem można zapomnieć.

Edytowane przez CajraX
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Spada ale nie pamiętam jak dużo. Użyłem dla testu, w jednej grze używałem bo lepsze niż auto HDR. 
Mam wyłączone auto HDR. Jak chcę to włączam rtx HDR w takich grach. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
W dniu 15.07.2026 o 07:10, Phoenix. napisał(a):

U mnie monitor chodzi po 12h w sdr na przegladarce wiec to raczej nie sposob uzytkowania jest tu problemem ;) 

U mnie podobnie, 1905h od początku lutego, tylko SDR, praca jasność 30%, rozrywka jasność 53%. Przywykłem do chowanego paska zadań :E

Opublikowano

Jak ktoś robi screeny w grach to RTX HDR nie przejdzie, bo żaden program go nie przechwytuje poprawnie. 

Zjada podobnie trochę wydajności jak używanie shaderów.

Zaraz ktoś powie, że screenów w HDR się nie robi, ale steam zajebiście sobie radzi z konwersją na SDR i wszystkie fotki wrzucane na forum robiłem w tym trybie. 

RenoDX za to działa jak natywny HDR i pomaga naprawić gówniane implementacje, ale nie można go użyć w każdej grze a tym bardziej w multi :D

Opublikowano

Witam szanowne grono.

Ciężko się przekopać przez te wiadomości. 

Mam pytanko.

Moje wymagania to,

4k.

0.03 ms.

HDR 1000 czy 10+ o ile to właściwie rozkminiam. 

Minimum 32 cala ale może być większy. 

Zakrzywienie 1000 a może 1800?

Jakiś panel oled czy QLED czy WLED lub inny skrót ktorego nie rozumiem 🤣🤣🤣

Czy jest jakiś monitor już na rynku?

Gdzieś czytałem że do końca roku mają wyjść jakieś ciekawe monitory.

Drugie pytanko czy poczuję różnice z obecnego monitora 

https://www.samsung.com/ie/monitors/gaming/gaming-monitor-with-1000r-curved-screen-32-inch-lc32g75tqsuxen/

Z kumplem się rozglądamy żeby październik,  listopad coś kupić. 

Ale już teraz zaczynamy obserwować czy coś wartego uwagi ma się pojawić. 

Opublikowano

4K Curved chyba nie ma za dużo na rynku. Alienware AW3225QF na pewno, ale to trzecia generacja QD-OLED, z lat 2024-2025 panel. Z zakrzywionych monitorów to największy wybór masz albo 2560x1440, 32" lub 3440x1440, 34" i więcej (39"/45" LG ma kilka modeli). Tak, przesiadka z matrycy VA na OLED daje kopa wizualnego.

QD-OLED czy WOLED - w dużym skrócie odpowiedź rodem z Copilot ;)

QD‑OLED = wyższa jasność, lepsze kolory, brak białego subpiksela, czystszy HDR, wyższe ryzyko wypaleń w starszych generacjach,

WOLED = niższa jasność, biały subpiksel, bardziej „wypłukane” kolory przy wysokiej jasności, ale niższe ryzyko wypaleń.

Wyszło kilka ciekawych monitorów w tym roku na najnowszej generacji QD-OLED od MSI i ASUS, Dell też wypuścił pod koniec czerwca nowy model (AW3426DW), jeszcze nie ma go w sprzedaży, przy czym skupiam się tu głównie na modelach 34"/3440x1440, matryca 280hz-360hz. Cena póki co bije dość mocno po kieszeni, ale mam porównanie między generacjami i tegoroczne modele biją na głowę np. Samsunga G8, który kilka dni poszedł na serwis (wypalenia po 17 miesiącach używania). 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ostryb napisał(a):

Witam szanowne grono.

Ciężko się przekopać przez te wiadomości. 

Mam pytanko.

Moje wymagania to,

4k.

0.03 ms.

HDR 1000 czy 10+ o ile to właściwie rozkminiam. 

Minimum 32 cala ale może być większy. 

Zakrzywienie 1000 a może 1800?

Jakiś panel oled czy QLED czy WLED lub inny skrót ktorego nie rozumiem 🤣🤣🤣

Czy jest jakiś monitor już na rynku?

Gdzieś czytałem że do końca roku mają wyjść jakieś ciekawe monitory.

Drugie pytanko czy poczuję różnice z obecnego monitora 

https://www.samsung.com/ie/monitors/gaming/gaming-monitor-with-1000r-curved-screen-32-inch-lc32g75tqsuxen/

Z kumplem się rozglądamy żeby październik,  listopad coś kupić. 

Ale już teraz zaczynamy obserwować czy coś wartego uwagi ma się pojawić. 

Lg Oled C5 42.

Olej zakrzywienie.

Edytowane przez ODIN85
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Kaczkofan napisał(a):

AW3426DW 

https://www.dell.com/en-uk/shop/alienware-34-280-hz-qd-oled-gaming-monitor-aw3426dw/apd/210-bwfn/monitors-monitor-accessories

Niestety nie jest to 4k.

Chyba że jeszcze ma wyjść o takiej rozdzielczości to będę obserwować. 

HDR 500 to nie za mało?

Kilka lat temu przeczytałem że HDR zaczyna się od 600 czy 800 dokładnie nie pamiętam. 

Poniżej to gra nie warta świeczki. 

Czy coś się zmieniło w temacie?

17 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Olej zakrzywienie.

Definitywnie nie.

Jak siedzę przed płaskim 32 cala który ma mój syn jest mi nie wygodnie. 

Widzę wypukłość na środku. 

Wiem że zapewne po jakimś czasie bym się przyzwyczaił ale ja bardzo lubię mój zakrzywiony monitor i taki będzie następny. 

Ps. Alienware to ten model jest 4k.

https://www.dell.com/en-uk/shop/alienware-32-4k-qd-oled-gaming-monitor-aw3225qf/apd/210-bllv/monitors-monitor-accessories

Edytowane przez ostryb
Opublikowano

@ostryb

Tak, podawałem głównie modele 34" Ultrawide, bo 4K zakrzywionych jest niewiele z tego co patrzyłem.

Co do HDR 500 - zapewne o to ci chodzi: VESA DisplayHDR True Black 500. To standard/certyfikat HDR, "500" nie oznacza tu maksymalnej jasności itd :) 

Określa on minimalną jasność monitora (w trybie HDR) na poziomie 1000 cd/m2 i ten linkowany przez ciebie Dell jest zgodny z tym certyfikatem. W skrócie, będzie świecił, że hej :) 

• Thanks 1