Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

To... dobrze. Do ludzi coś wyjdzie, a nie tylko granie :) 

Nie , nie tu nie chodzi o granie , chodzi o to że człowiek przyzwyczajony był do innej matrycy , przez parę lat , a niestety do Oleda trzeba się przyzwyczaić.

Fakt że w Asus mam wyłączone filtry.😉

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

Nie , nie tu nie chodzi o granie , chodzi o to że człowiek przyzwyczajony był do innej matrycy , przez parę lat , a niestety do Oleda trzeba się przyzwyczaić.

Fakt że w Asus mam wyłączone filtry.😉

No nie wiem... u mnie przesiadka była z marszu i bez negatywnych odczuć.

Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Gorzej jak się w nocy grało w CS2 na MiniLEDzie w HDR i ktoś rzucił flashbanga :D Dziwne, że człowiekowi oczy nie wypadły.

Nie ogarniam kto w tamtym Miniled od AOC wpadł na pomysł, żeby HDR walił po 1000 nitów i nie miał ŻADNEJ regulacji jasności. Za dnia spoko, ale nocą? Tam HDR był nieużywalny po ciemku, w obecnym WOLED mogę sobie obniżyć HDR np. do 50% i cyk, komfort.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Nie ogarniam kto w tamtym Miniled od AOC wpadł na pomysł, żeby HDR walił po 1000 nitów i nie miał ŻADNEJ regulacji jasności. Za dnia spoko, ale nocą? Tam HDR był nieużywalny po ciemku, w obecnym WOLED mogę sobie obniżyć HDR np. do 50% i cyk, komfort.

Wiesz... nie pamiętam jak tam sytuacja wyglądała z firmware ale mogliby, wręcz powinni coś z tym zrobić.

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

No nie wiem... u mnie przesiadka była z marszu i bez negatywnych odczuć.

Pamiętaj że jak czytasz tekst na białym tle, a Oled ma dużą jasność to wiadomo, ja sobie uruchomiłem opcję , że jak przeglądam sobie strony , czy coś tam czytam , matryca się ściemnia do odpowiedniej dla mnie jasności. A jak chcę np. grać włączam HDR i wszystko wraca do wcześniejszych ustawień.

Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Pamiętaj że jak czytasz tekst na białym tle, a Oled ma dużą jasność to wiadomo, ja sobie uruchomiłem opcję , że jak przeglądam sobie strony , czy coś tam czytam , matryca się ściemnia do odpowiedniej dla mnie jasności. A jak chcę np. grać włączam HDR i wszystko wraca do wcześniejszych ustawień.

Każdy ustawia pod siebie i każdy ma inne oczy. Nie ma na to równania matematycznego rozwiązującego wszystkie problemy i zależności ;) 

Opublikowano
38 minut temu, AudRob napisał(a):

@Lameismyname Monitorek chodzi lux , ale na Gigabyte MO27Q28G , czy Asusie po przesiadce z matrycy TN , przy dłuższym czytaniu czy graniu oczy bardziej bolą.

Może kwestia przyzwyczajenia:hmm:

Może masz ustawioną wyższą jasność. Ja do czytania ustawiam jasność na 10. Do gier/filmów dopiero na 57.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Każdy ustawia pod siebie i każdy ma inne oczy. Nie ma na to równania matematycznego rozwiązującego wszystkie problemy i zależności ;) 

Zgadza się , wczoraj sprawdziliśmy w trybie FHD 480hz, w grze Counter-Strike (CS) no Panie klatki stoją jak wryte, a proc chłodny , wszystko płynne ,,stabilne i obraz jak żyleta .

Jak ktoś gra w CS to super sprawa. Ja w to nie gram, ale był u mnie wczoraj gracz co od lat w tego typu gry zasuwa i ocenił na +.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

Zgadza się , wczoraj sprawdziliśmy w trybie FHD 480hz, w grze Counter-Strike (CS) no Panie klatki stoją jak wryte, a proc chłodny , wszystko płynne ,,stabilne i obraz jak żyleta .

Jak ktoś gra w CS to super sprawa. Ja w to nie gram, ale był u mnie wczoraj gracz co od lat w tego typu gry zasuwa i ocenił na +.

Mi te 280Hz styka pod CS2. Wcześniej miałem 180Hz i też było.
No ale im więcej FPS i Hz tym lepiej.

Ciekawe gdzie są Ci co twierdzą, że ludzkie oko nie widzi różnicy xD 

Opublikowano
Teraz, Kyle napisał(a):

Może masz ustawioną wyższą jasność. Ja do czytania ustawiam jasność na 10. Do gier/filmów dopiero na 57.

Tak była na bank za wysoka teraz np. do czytania ustawiam SDR na 15, jasność na 25.

Teraz, Lameismyname napisał(a):

Ciekawe gdzie są Ci co twierdzą, że ludzkie oko nie widzi różnicy xD 

Oj widać , widać gostek wczoraj co od lat na tym siedzi, potwierdził w 100% ŻE JEST.

Opublikowano

Tutaj pomiary tego ASUS 32PGUCDP (tylko na pierwszy post nie patrz, bo oprogramowanie i1 profiler, raczej źle sobie radzi z OLED ... dopiero w ostatnim poście zrobionym za pomocą DisplayCAL te pomiary są moim zdaniem lepsze. ... muszę ten temat posegregować, usunąć pomiary z i1 Profiler i dać tylko te z DisplayCAL:

... w ogóle widzę, że gamma na nastawie 2.0 jest bliższa zmierzonej 2.2. ... będzie trzeba powtórzyć te pomiary na nastawie 2.0, powinno być jeszcze bliżej doskonałości.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ale kiedyś usilnie twierdzono, że ludzkie oko nie widzi więcej jak te 30 czy tam 60 FPS/Hz.
To jakieś konsolowe banialuki.

Do dziś nie jeden tak twierdzi , ale Wiesz jak jest oni mają swoje.😉

Niestety wczoraj gracz który od lat gra w tego typu gry potwierdził , że między 240hz a 480 widzi sporą różnicę na + oczywiście , a o 60hz podejrzewam by nawet nie chciał rozmawiać , oczywiście mowa o grach turniejowych.

@Kyle Używasz DisplayWidget Center ?

18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ale kiedyś usilnie twierdzono, że ludzkie oko nie widzi więcej jak te 30 czy tam 60 FPS/Hz.

Wczoraj w  sprawdziliśmy w Counter-Strike FPS stoi na 480 prawie cały czas. Oczywiście G-sync wyłączony .

• Upvote 1