Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MicroLEDy to chyba obecnie 300,500k zł? 
W sprzedaży sa Micro RGB które są MiniLEDAmi, 75 cali za 21k zł. 

Producenci muszą wydoić jeszcze trochę z nas kasy za OLEDy, musza jeszcze masową produkcję OLEDow wypuścić w cenie śmiesznej w TV - nie wiem, 40 cali za 300$. Monitory są już tanie - 27 cali za 1.3k zł. 

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1773908110

o proszę. TCL obcięło cenę w tym roku. 

Opublikowano (edytowane)

Testuje 45GX950A.

45" z krzywa 800r robi robote.

moj obecny 39" tez ma 800r, wiec jestem przyzwyczajony.

z 2 dni przestawialem sie na wieksza przekatna

125ppi juz calkiem zgrabnie wyglada

45" + 5120x2160 px - taka przestrzen robocza to cos pieknego...

(uzywam na 100% skalowania w windowsie, nie lubie kobylastych czcionek :) ).

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, Zachy napisał(a):

45" + 5120x2160 px - taka przestrzen robocza to cos pieknego...

(uzywam na 100% skalowania w windowsie, nie lubie kobylastych czcionek :) ).

Czyli masz wielkość czcionek, jak na 31,5" 3840x2160 ze skalowaniem 113%. (jak na mój gust nadal małe)

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, TheMr. napisał(a):

musza jeszcze masową produkcję OLEDow wypuścić w cenie śmiesznej w TV - nie wiem, 40 cali za 300$.

Cóż, jak na razie trend się odwrócił w TV.

Ceny nowej generacji LG/Samsung to jakieś nieporozumienie. A poprzednia generacja ma wciąż tą samą cenę jak na premierę rok temu, a pewnie na dniach już zniknie ze sklepów :heu:

11 299 zł za 65" C6...

https://www.x-kom.pl/p/1509862-telewizor-65-lg-oled65c64la-65-oled-4k-165hz-webos.html

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
3 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

A jak trącisz na allegro to w tym samym czasie było za 5200 w Media Markt.

Promki zawsze się zdarzają na allegro itp. ;) 

Ale nie powiesz, że jako nowa generacja jest znacznie droższa na start, to z tego powodu promki procentowo będą większe. Nie będą ;)

Opublikowano
4 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Cóż, jak na razie trend się odwrócił w TV.

Ceny nowej generacji LG/Samsung to jakieś nieporozumienie. A poprzednia generacja ma wciąż tą samą cenę jak na premierę rok temu, a pewnie na dniach już zniknie ze sklepów :heu:

11 299 zł za 65" C6...

https://www.x-kom.pl/p/1509862-telewizor-65-lg-oled65c64la-65-oled-4k-165hz-webos.html

Mnie się wydaje, że są podobne, albo tylko trochę droższe od C5 na premierę. Stopniowo będą spadać najpierw BF, później w przyszłym roku spadną do rozsądnych pieniędzy, zwłaszcza jak będzie wchodzić C7 i tak co roku.

hWUc265.png

Za 1050zł można było kupić miesiąc temu LG C5 83", teraz jest za 10900zł. Czyli w cenie C6 65" masz C5 83". Nie powiedziałbym, że trend się odwrócił, tylko tak jest co roku.

https://www.sferis.pl/telewizor-lg-oled83c51la-oled-evo-83-4k-ultra-hd-144hz-webos-dolby-atmos-czarny-i637652

2 godziny temu, Ozzbi napisał(a):

Lada chwila będzie wchodzić C6, a co za tym idzie będą  wyprzedaże .... tu bym polował i obserwował rynek .... qr..a cena 65 c6 - 10k 

Wyprzedaże są już od dłuższego czasu, sam kupiłem ponad miesiąc temu C5 65" za 5000zł, bo przespałem promocje 4500zł. Jak ktoś chce C5 to w sumie ostatni dzwonek. Żeby się ktoś nie zdziwił, że zostaną już tylko C6, bo moim zdaniem taniej już nie będzie, a czekać na normalne ceny C6 to przyszły rok. LG C6 można kupić w PL już od połowy maja ;)

2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Promki zawsze się zdarzają na allegro itp. ;) 

Ale nie powiesz, że jako nowa generacja jest znacznie droższa na start, to z tego powodu promki procentowo będą większe. Nie będą ;)

Ale od kilku miesięcy C5 65" za okolice 5000zł można trafić bez problemu, nie tylko na Allegro. Fakt, że rekordem był oficjalny sklep LG na allegro 4500zł za C5 65" i sam przespałem.

Opublikowano
4 godziny temu, skunRace napisał(a):

Mnie się wydaje, że są podobne, albo tylko trochę droższe od C5 na premierę. Stopniowo będą spadać najpierw BF, później w przyszłym roku spadną do rozsądnych pieniędzy, zwłaszcza jak będzie wchodzić C7 i tak co roku.

hWUc265.png

Za 1050zł można było kupić miesiąc temu LG C5 83", teraz jest za 10900zł. Czyli w cenie C6 65" masz C5 83". Nie powiedziałbym, że trend się odwrócił, tylko tak jest co roku.

https://www.sferis.pl/telewizor-lg-oled83c51la-oled-evo-83-4k-ultra-hd-144hz-webos-dolby-atmos-czarny-i637652

Wyprzedaże są już od dłuższego czasu, sam kupiłem ponad miesiąc temu C5 65" za 5000zł, bo przespałem promocje 4500zł. Jak ktoś chce C5 to w sumie ostatni dzwonek. Żeby się ktoś nie zdziwił, że zostaną już tylko C6, bo moim zdaniem taniej już nie będzie, a czekać na normalne ceny C6 to przyszły rok. LG C6 można kupić w PL już od połowy maja ;)

Ale od kilku miesięcy C5 65" za okolice 5000zł można trafić bez problemu, nie tylko na Allegro. Fakt, że rekordem był oficjalny sklep LG na allegro 4500zł za C5 65" i sam przespałem.

nie sledziłem dokładnie cen od kiedy zakupiłem swoja C4 - soją drogą Tv wart zakupu ;)

Opublikowano

Ktoś kiedyś polecał RenoDX i spróbowałem. Użyłem apki RHI która instaluje automatycznie Reshade i właśnie RenoDX, do tego automatycznie włącza HDR przed grą, a po wyjściu wyłącza - super.

Na razie próbowałem w Nuclear Option (zbyt jasna gra, nie robi wrażenia, potem w Assetto Corsa Rally (jest fajnie ale główną robotę robi nocą oczywiście) i na koniec w Helldivers 2 i tuta jest MIAZGA. Każdy wybuch, laser, słońce robią taką robotę, że szkoda gadać. Głównie zaleta pewnie w tym że raczej jest ponuro i ciemno, ale w tej grze póki co największą różnicę widzę.

A i używam TB500, żadnych Peak 1500 nie uznaję.

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, MaxaM napisał(a):

To nie wiesz co tracisz w ciemnych grach :D

Po pierwsze aż tak dużo ich nie ma.

Po drugie krzywa EOTF nie istnieje.

Po trzecie nawet w ciemnych grach będzie ABL.

Po czwarte co mi po 2% oknie na tafli 27" skoro cały obraz jest skopany - patrz punkty 1-3. 

Czyli zyskujesz trochę efektu WOW, ale w większości przypadków masz niepoprawny obraz. 

A i jeszcze nawet kolory się rozjeżdżają względem TrueBlack....

W TV to ma sens, tam jest OK. W monitorkach nie.

image.thumb.png.bfd8c9540325ab3aa5a8207583c7e90d.png

image.png.5a764bf9ae8087f7e4c83f939578864a.png 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, galakty napisał(a):

Czyli zyskujesz trochę efektu WOW, ale w większości przypadków masz niepoprawny obraz. 

Na tyle niepoprawny obraz, że tego nawet nie dostrzeżesz grająć oprócz mniejszej jasności, co w ciemnych grach nie jest problemem.

Ale za to efekt wow dostrzeżesz od razu. I nie tylko trochę efektu, tylko dużo, bo różnica w nitach jest ogromna przy małym okienku jak np. jakieś punktowe światła ;)

Ale tak, wciąż gra musi być ciemna aby był jakiś efekt. Jeszcze mamy za mało nitów aby w jasnych grach był efekt wow :) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
3 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Na tyle niepoprawny obraz, że tego nawet nie dostrzeżesz grająć oprócz mniejszej jasności, co w ciemnych grach nie jest problemem.

Ale za to efekt wow dostrzeżesz od razu. I nie tylko trochę efektu, tylko dużo, bo różnica w nitach jest ogromna przy małym okienku jak np. jakieś punktowe światła ;)

Ale tak, wciąż gra musi być ciemna aby był jakiś efekt. Jeszcze mamy za mało nitów aby w jasnych grach był efekt wow :) 

To zależy... Mój Gigabyte np. w trybie Peak 1500 ma totalnie skopane kolory, ale w HDR ABL High już jest dobrze. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

To zależy... Mój Gigabyte np. w trybie Peak 1500 ma totalnie skopane kolory, ale w HDR ABL High już jest dobrze. 

Też testowałem Peak 1500 i nie byłem zadowolony z rezultatów.
Jaką masz obecnie wersję softu? Ja miałem tak: F05 -> F06 -> F07 -> F06 (obecnie).