Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Też testowałem Peak 1500 i nie byłem zadowolony z rezultatów.
Jaką masz obecnie wersję softu? Ja miałem tak: F05 -> F06 -> F07 -> F06 (obecnie).

F06, F07 jest skopany.

Co do jasności, testowałem wczoraj i obejrzałem kilka recenzji. GENERALNIE HDR Game (bo zwykły jest zablokowany na F06, a testy są na F05) + ABL High daje Peak ~1450, kolory są poprawne i jedynie EOTF daje jaśniejsze detale niż być powinny, mogą być przepalone (zamiast 200 zrobi 400 na przykład). Więc da się korzystać i nie jest źle, ale to Tandem WOLED.

Na QD OLED jak widziałem testy to żadne Peak nie są używalne, bo ABL wchodzi na cały obraz i go ściemnia - odwrotnie jak na WOLED. 

I teraz ciekawostka, ten Tandem od LG w trybie zwykłym HDR Medium jest jaśniejszy od niektórych QD w Peak 1000 (Asus) :E 

Opublikowano

A mi na Gigusiu po wgraniu softu F07 i jednej sesji karcianej zrobił się image retention kart i nie chce zniknąć:E To na pewno nie jest wypalenie, bo wystąpiło nagle i ma inną charakterystykę. Chyba pora napisać do supportu, czy jest jakaś możliwość wymuszenia głębokiego refreshu panelu. Jak nie to RMA.

Opublikowano

F07 mocno zabugowany, ludzie narzekali dlatego zostałem na F06 i zapomniałem o tym :E Trzeba jedynie pamiętać że HDR jest zablokowany na Medium, chcąc zmienić trzeba wybrać np. tryb Game. Ale wszystko działa poprawnie.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

F06, F07 jest skopany.

Też doszedłem do identycznego wniosku. Na F07 za długo nie posiedziałem :E 

4 godziny temu, galakty napisał(a):

I teraz ciekawostka, ten Tandem od LG w trybie zwykłym HDR Medium jest jaśniejszy od niektórych QD w Peak 1000 (Asus) :E 

Ogólnie zaletą Tandem WOLEDów jest jasność. 
Ciekawi mnie jak się sprawują QD Penta Tandem od Samsunga bo przyznam szczerze, że nie śledziłem tematu co i jak tam finalnie poprawili i jak się wypowiadają o nich użytkownicy.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

Trzeba jedynie pamiętać że HDR jest zablokowany na Medium, chcąc zmienić trzeba wybrać np. tryb Game. Ale wszystko działa poprawnie.

Ostatnio próbowałem sobie przypomnieć dlaczego siedzę na HDR Game, a nie na HDR i chyba podsunąłeś mi odpowiedź o której zapomniałem. 

@CajraX Zacznij od wgrania F06. Po normalnych czyszczeniach nie widać poprawy?

Opublikowano
29 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ostatnio próbowałem sobie przypomnieć dlaczego siedzę na HDR Game, a nie na HDR i chyba podsunąłeś mi odpowiedź o której zapomniałem. 

Jedyna przewaga trybu Game, co ciekawe na F05 dało się zmieniać poziom ABL ;) 

Jak dla mnie monitor prawie idealny, chciałoby się zlikwidować VRR, a banding u mnie prawie nie występuje. Posiedzę do końca gwarancji i wtedy podejmę decyzję co zrobię.

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Jedyna przewaga trybu Game, co ciekawe na F05 dało się zmieniać poziom ABL ;) 

Jak dla mnie monitor prawie idealny, chciałoby się zlikwidować VRR, a banding u mnie prawie nie występuje. Posiedzę do końca gwarancji i wtedy podejmę decyzję co zrobię.

No ja też jestem bardzo zadowolony z tego monitora, oprócz tej perypetii z RMA rzecz jasna.
Na forum jest wielu posiadaczy tego monitora i każdy sobie chwali jak widać nie bez powodu.
Jedynie trzeba się trzymać dobrego i sprawdzonego softu, bo jak widać Gigabyte robi update firmware na zasadzie Hit&Miss.
No i przy zakupie zrewidować banding. Jak słaba sztuka się trafi, to brać inny egzemplarz i tyle. Jak wysyłkowo to też nie problem - w końcu jest 14 dni na zwrot.

Opublikowano

Mam takie pytanie. Chłodzenie na karcie graficznej, wiatraki, odpalają się wam podczas siedzenia w Windowsie czy tam podczas przeglądania sieci?? Pytam bo na monitorze 27 cali 1440p wiatraki na grafice odpalały dopiero jak się odpalało jakąś grę a tak to nic, może jedynie jeszcze jak jakiś film z dysku się puściło. A teraz po przejściu na monitor 4K wiatraki na grafice chodzą praktycznie non stop. Grafika to RTX 4070. Pytam tak z ciekawości. 

Opublikowano

To nie kwestia tylko rozdzielczości, ale i odświeża.

Jeżeli cały czas teraz wentylatory kręcą to coś masz nie tak ;)

Na ADA to tylko od temp wentylatory załączają się, a przy Blackwellu to nawet jak pobór skoczy powyżej pewnego progu to wentylatory zaskakują ;)

Opublikowano
8 minut temu, Bardak napisał(a):

Grafika to RTX 4070.

Zależy od modelu ;) (model rdzenia, to nie model karty graficznej jako całości)

tyczy się:

9 minut temu, Bardak napisał(a):

Mam takie pytanie. Chłodzenie na karcie graficznej, wiatraki, odpalają się wam podczas siedzenia w Windowsie czy tam podczas przeglądania sieci?? Pytam bo na monitorze 27 cali 1440p wiatraki na grafice odpalały dopiero jak się odpalało jakąś grę a tak to nic, może jedynie jeszcze jak jakiś film z dysku się puściło. A teraz po przejściu na monitor 4K wiatraki na grafice chodzą praktycznie non stop. Grafika to RTX 4070. Pytam tak z ciekawości. 

Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

Zależy od modelu ;) (model rdzenia, to nie model karty graficznej jako całości)

tyczy się:

Nie chce mi się wygrzebywać pudełka z kwitami ale chyba dokładnie takie coś mam Gigabyte GeForce RTX 4070 WINDFORCE 2X OC 12GB GDDR6X

Opublikowano
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@CajraX Zacznij od wgrania F06. Po normalnych czyszczeniach nie widać poprawy?

Wróciłem do F06. Ogólnie efekt się zmniejszył do pewnego poziomu, ale dalej już nie ma widocznej poprawy.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bardak napisał(a):

Tylko Twoja karta kapkę wydajniejsza od 4070. 

A ilu hercowy masz monitor? Obciążenie z grubsza trzeba liczyć rozdzielczość X*Y razy ilość herców.

Jak wygląda u Ciebie obciążenie na pulpicie? Ile wat ciągnie grafika i jaką ma temperaturę? 

Czy widzisz poprawę jeśli np. ustawisz 60Hz?

image.thumb.png.2b511494f3fa99e2ef44e40a675171bf.png

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
3 godziny temu, Bardak napisał(a):

Gigabyte GeForce RTX 4070 WINDFORCE 2X OC 12GB GDDR6X

Ta karta ma tylko dwa wentyle i będzie się szybciej nagrzewać.

3 godziny temu, Bardak napisał(a):

A teraz po przejściu na monitor 4K wiatraki na grafice chodzą praktycznie non stop. Grafika to RTX 4070. Pytam tak z ciekawości. 

Teraz masz monitor wyższej rozdzielczości (np. przesiadka z 1080p na 1440p lub 4K) czy wyższym odświeżaniu (np. 144Hz, 240Hz, 360Hz) drastycznie zwiększa zapotrzebowanie na przepustowość pamięci VRAM. 

Teraz karta jest bardziej obciążona. Ale żeby podczas przeglądania internetu , to chyba trochę dziwne.

Nie będę wprowadzał w błąd bo nie miałem karty z dwoma wentylatorami.

Mogę tylko powiedzieć że też niedawno zmieniłem z  2560 × 1440 na 3840 × 2160 i nie widzę jakiś tam przyrostów temperatur nawet w CB są podobne jak wcześniej , przy przeglądaniu netu wentyle stoją w miejscu.😉

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MaxaM napisał(a):

A ilu hercowy masz monitor? Obciążenie z grubsza trzeba liczyć rozdzielczość X*Y razy ilość herców.

Jak wygląda u Ciebie obciążenie na pulpicie? Ile wat ciągnie grafika i jaką ma temperaturę? 

Czy widzisz poprawę jeśli np. ustawisz 60Hz?

Monitor 240Hz, obecnie ustawione 120hz. 

Zrzut ekranu 2026-08-28 215931.png

Zrzut ekranu 2026-08-28 221108.png

Edytowane przez Bardak
Opublikowano (edytowane)

przyszedł do mnie ten Gigabyte GO27Q24G i jestem pozytywnie zaskoczony. Z czcionkami nie jest tak źle ale to chyba ze względu na błyszczącą powłokę. Teks jest mniej rozmyty niż w matowych. 
Sam monitor wygląda na premium a całość wyszła 1090zł.

Metalowa noga i podstawka, ładne wykończenie. Przypomina trochę C5 42 cale

skala szarości też jak na razie wygląda bardzo dobrze. Zobaczymy jak z czasem bo praktycznie niezauważalne pionowe paski

no i 3 lata gwarancji podobno obejmuje też wypalenia. 

za te pieniądze nie ma co się zastanawiać. 

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
1 godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Do Samsunga zraziłem się za jego model Odyssey G8 S32FG810SUX G81SF z jego mega ziarnistą matrycą.

Przegięcie w żadną stronę nie jest dobre. Czyli totalne lusterko, odbijające wszystko to takie samo zło, jak bardzo grubo-ziarnisty mat, który tworzy efekt "skrzącego śniegu" na jasnych powierzchniach.

Z tego powodu osobiście preferuję albo subtelny mat (jeszcze nie ma brudu na ekranie, a ekran nie jest lustrem), albo modele gładsze, ale z świetnym anty-refleksem.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie mam takiego problemu tylko trzeba prawidłową ustawioną gammę tylko to dotyczy każdego wyświetlacza.

Tylko w niektórych w bardzo starych da się uświadczyć ten problem w niektórych miejscach wynika to z tego, że kiedyś w grach nie było GI i jak ktoś nie wrzucił światła w danym miejscu to kompletne ciemnica tylko ten problem nie dotknie tylko OLED-a.