sideband 57 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Ta folia co najwyżej będzie lepiej pioruny zbierać 1
Cappucino 18 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 19 godzin temu, galakty napisał(a): To jestem spokojny o swojego WOLED, po 1-2 latach jak go wymienię nie będzie większych śladów Ty jakiegoś mini led nie miałeś od AOC?
Cappucino 18 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Tak go zachwalałeś i co się stało?
Godlike 85 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 15 godzin temu, Umpero napisał(a): Coś gdzieś kiedyś czytałem w wakacje jak szukałem dla siebie monitora, że eMeSaJe tak mają... @sideband wrócę jeszcze do tematu kabelków... Nie kupiłem na razie droższego HDMI 2.1. Używałem tego oryginalnego Samsunga. Po prostu mi dynda z półki z kompem (pal licho estetykę). Jednak go później sobie tak trochę upchałem z innymi kablami wychodzącymi z kompa i zaczęły się problemy. Miganie obrazu, takie dziwne kostki (artefakty). No i w związku z tym mam pytanie. Idzie go jakoś dodatkowo "osłonić"? Np pozawijać w folię aluminiową? Da to coś jeśli chodzi o zakłócenia? Czy czeka mnie wybulenie 300 zeta za 3m kabla? Swoją drogą może masz na handel jakieś optyki HDMI 2.1 o długości min 3m. @DyndaS szukałem dla swojego QD-OLEDa środków czystości i znalazłem swego czasu test. Najlepsze efekty daje roztwór 70% alkoholu etylowego. Wiele osób do QD-OLED poleca Brait 70% U mnie np ze ściereczką z mikrofibry się nie sprawdza. Mam natomiast taką super mięciutką ściereczkę i w połączeniu z tym Braitem sprawdza się idealnie. Miałem też Della Alienware 32" QD-OLED i mam teraz Samsunga i w przypadku tego pierwszego matryca zdecydowanie łatwiej się rysowała. Niby matryce te same, ale jak czyściłem Della do zwrotu to nawet tą super mięciutką ściereczką zostawił mikroskopijne ryski. Jak szoruję Samsunga tą ściereczką to tego problemu nie ma. Mógłbyś zarzucic linkiem gdzie takie ściereczki kupić?
PrzemeeK 2 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jako, że właśnie się bawię w monitory OLED to dodam swoje pięć groszy, i myślę, że będą to grosze zupełnie odmienne od panujących trendów, bo obecnie dla jest tylko team glossy. Jak wy możecie tak żyć na tych matowych foliach ja się pytam? Przecież to kryminał powinien być dla tego, kto to nakłada zwłaszcza na OLEDa. Przecież to powoduje taką ziarnistość i efekt brudnego ekranu, że nie da się tego usprawiedliwić efektywnością pochłaniania refleksów, baa przecież to nawet nie pochłania refleksów a powoduje większe rozświetlenie całej powierzchni matrycy, przez co obraz staje się mydlany, mleczny. Dziś przyjechałem z OQ OLEDEM, trochę się bałem, bo mam okno dachowe zaraz za biurkiem, ale muszę powiedzieć, że ta czerń wcale nie jest purpurowa, nawet jak się świeci przy samej matrycy latarką Czyli wychodzi na to, że teorie o wiecznym wypalaniu oleda = teorii o wielce purpurowej czerni, ale ten temat będzie poruszany jeszcze kilka linijek niżej. AOC AGON PRO AG276QZD - Matowy WOLED + OLED + regulowana podstawa, ale bez możliwości obrotu - przeokrutny banding, od samego początku jak go włączyłem, myślałem, że to jakaś sztuka z wystawy, bo byłem w stanie uwierzyć, że się wypalił. - ziarnistość powłoki - pojawiający się blooming - reklamowany jest jako premium, a skrzypi za każdym razem kiedy używamy joysticka. - warstwa matu wpływa jeszcze bardziej na ostrość czcionek - wieczne uczucie brudnego ekranu - według mnie fatalnie rozwiązany OLED care, w ogóle OSD AOCa próbuje na siłę być mega gejmingowe, wyglądając przy tym jak OSD z lat 90tych dla mnie to nie pasuje do monitora premium - Asymetryczna podstawa, musiałem schować ją kawałek pod podkładkę, OCD nie dawało mi spokoju - wieczne uczucie, że jednak jest za ciemny obraz i gubią się detale - myślę, że to efekt matowego obrazu, bo jednak obok na CX tego nie odczuwałem. Były to chyba najgorsze trzy dni jakie miałem okazje przeżyć z ekranem OLED, na prawdę ciężko tutaj szukać plusów, poza tym, że to OLED Co gorsza, zapomniałem przed zwrotem sprawdzić datę produkcji, bo tutaj będzie HIT po 40min przeglądania rolek miałem zastałe ikony facebooka na matrycy Albo ten monitor był fatalnie przechowywany, albo jakiś odpad matrycy mi się trafił. Na początku jak to zobaczyłem dodając ten banding, mówię nie no z wystawy jakaś używka, dopiero na drugi dzień zwróciłem uwagę iż ikony facebooka w przeglądarce są idealnie w tym samym miejscu. Więc odnośnie teorii wypaleń dodam, że jest tam ziarenko prawdy. AORUS FO27Q2 - QD OLED Błyszczący + całe dobrodziejstwa płynące z braku folii matowej, lepsza klarowność, mocniejszy color pop up. + jakość wykonania, lepsze plastiki, lepsze spasowanie + obrotowa podstawa + HDMI 2.1 + zdecydowanie mniejszy banding, nadal występujący, natomiast bardzo akceptowalny. + głośniki z których da się korzystać i uszy nie krwawią + lepszy fringing czcionek w porównaniu do AOC, są przebarwienia, ale moje oczy odbierają to lepiej niż na AOC + nie wiem czy to zasługa mniejszego przebarwienia czcionek czy braku matu ale nie muszę skalować windowsa do 175% żeby coś komfortowo przeczytać. Teraz mam 125% i elegancko. -podstawa w kształcie odwróconej V niestety zajmuje więcej miejsca, ale nie powiem przy asymetrycznej denerwującej podstawie AOC wolę jednak V Co do Aorusa to jeszcze za ciepło na sensową ocenę + i -, ale widać ewidentnie po samej powłoce, że nie można na oleda dawać folii, bardzo ciężko mi było go w takiej formie używać, bo bardziej mi przypomniał niesmużącą matrycę VA. Na prawdę nie czuć tego oledowego sznytu, jasne jest mega czerń, ale jednak to nie to samo co oled glossy. A teraz idę po popcorn 1
Rekomendowane odpowiedzi