Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.01.2025 o 13:41, galakty napisał(a):

Ja mimo że mam monitor OLED, to wolę filmy oglądać na VA 55" w salonie :E 

Ja miałem oledy 55 i 65 ale oglądanie filmów dopiero robi wrażenie na projektorze i >110" :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nadal się zastanawiam jaki jest sens upychania 4k na 27"? chodzi mi o tego nowego asusa, ile on ma kosztować wgl wiadomo? asus tak samo kręci nosem na wypalenie pikseli jak philips czy tylko poza europą ludzie narzekają na serwis asusa?

Widziałem 4k na 32 zagiętym lekko i dupe urywa, na 27" to chyba zagęszczenie oczy wypala :E 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Brolly napisał(a):

Nadal się zastanawiam jaki jest sens upychania 4k na 27"?

Na pclab był taki jeden co widział piksele przy 4k 27 cali więc taki rozmiar pewnie znajdzie swoją niszę.

Edytowane przez kamilos69
  • Haha 3
Opublikowano

Nie ma nic złego ani dziwnego w 4K na 27", widać wyraźną różnicę i prędzej czy później 4K powinno wejść do 27" na stałe.

27" 1440p to bardzo przyjemny setup ale jeszcze daleko do końca możliwości naszych oczu.

Absurdem to było pchanie 4K do telefonów...ale na szczęście szybko zawrócili.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

4k w 27" to taka mniej więcej wielkość pikseli jak laptop 13-14 cali 1080p. Wiele laptopów ma wyższe ppi niż ten monitor, nie wspominając o wszystkich tabletach, telefonach i handheldach.

Edytowane przez some1
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, some1 napisał(a):

4k w 27" to taka mniej więcej wielkość pikseli jak laptop 13-14 cali 1080p. Wiele laptopów ma wyższe ppi niż ten monitor, nie wspominając o wszystkich tabletach, telefonach i handheldach.

Ppi to tylko cyferki na papierku. Teraz sprawdź jakie ppi mają nowoczesne smartfony.. tam dopiero się dzieje magia :P

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Nie ma nic złego ani dziwnego w 4K na 27", widać wyraźną różnicę i prędzej czy później 4K powinno wejść do 27" na stałe.

Sam mam obecnie 1440 27 cali na ips I przy przesiadce na oled się zastanawiam czy zostać na tym samym czy 32 całe 4k czy 27 cali 4k.

Widziałem u kumpla della oled 27 cali 1440p 360hz I tego 32 zagiętego 4k 240h.

Oby dwa wyglądają cudownie ale 4k 32 lekko zagięty daje mega immersje a zagęszczenie i tak mega duże jeśli chodzi o piksele.

Więc dlatego Nie wiem czy sens 27 cali 4k jest skoro i tak na 32 4k obraz jest żyleta.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Ppi to tylko cyferki na papierku. Teraz sprawdź jakie ppi mają nowoczesne smartfony.. tam dopiero się dzieje magia :P

wszystko rozbija się potem o skalowanie interfejsu.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, MajQ napisał(a):

wszystko rozbija się potem o skalowanie interfejsu.

No właśnie czy ba 27 calach 4k to nie będzie wszystko pod lupę do patrzenia?  :E paski hp itd hud głównie.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
3 godziny temu, Brolly napisał(a):

Sam mam obecnie 1440 27 cali na ips I przy przesiadce na oled się zastanawiam czy zostać na tym samym czy 32 całe 4k czy 27 cali 4k.

Widziałem u kumpla della oled 27 cali 1440p 360hz I tego 32 zagiętego 4k 240h.

Oby dwa wyglądają cudownie ale 4k 32 lekko zagięty daje mega immersje a zagęszczenie i tak mega duże jeśli chodzi o piksele.

Więc dlatego Nie wiem czy sens 27 cali 4k jest skoro i tak na 32 4k obraz jest żyleta.

Ja mam od kilku lat 27" 4K i jak widziałem na żywo 32" 4K to dla mnie kiszka bo nie ma już takiego ppi i obraz nie jest już taki ostry. 

Dla mnie tylko 2 opcje... 34" 21:9 5120x2160 (ppi jak 27" 4K) lub 32" 5K :))

Bardziej przemawia do mnie ten 32" 5K, uwielbiam obraz ostry jak żyletka:))

P.S. dla tych co nie wiedzą:

4K= 8,3mln pikseli

5K= 14,7mln pikseli

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Spychcio napisał(a):

A wyprodukowano sprzęt który to uciągnie?  :wariat:

4k do 5090 ok ale 5k? :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
1 godzinę temu, Spychcio napisał(a):

Ja mam od kilku lat 27" 4K i jak widziałem na żywo 32" 4K to dla mnie kiszka bo nie ma już takiego ppi i obraz nie jest już taki ostry. 

Bardziej przemawia do mnie ten 32" 5K, uwielbiam obraz ostry jak żyletka:))

P.S. dla tych co nie wiedzą:

4K= 8,3mln pikseli

5K= 14,7mln pikseli

A są monitory 32 cale 5k ?

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, galakty napisał(a):

Nie no, najlepiej to od razu 8k walnąć i grać w Stardew Valley tylko, bo 30 FPS z FG nie zobaczysz w AAA :E 

Bez przesady:) wiele dużych gier AAA nawet na 4090 już sobie jakoś radziło w 8K (33,2mln pikseli), przykładowo:

Forza Horizon: 60fps 

RDR2: 40fps

Horizon Zero Down: 40fps

God of War: 60fps

A taki 5090 podbije jeszcze tą liczbę klatek o kolejne 50%.

Więc takie granie w 5K nie byłoby jakieś tragiczne skoro to ledwie połowa rozdzielczości 8K.

Filmik z 4090 w grach 4K/8K

Edytowane przez Spychcio
Opublikowano
7 minut temu, Spychcio napisał(a):

Bez przesady:) wiele dużych gier AAA nawet na 4090 już sobie jakoś radziło w 8K (33,2mln pikseli), przykładowo:

Forza Horizon: 60fps 

Wybierz jedno :E 

60 fps w ścigałce to żart, a nie jakoś sobie radzi...

Opublikowano
6 minut temu, JohnyWol napisał(a):

No tak, ale to już produkcje kilkuletnie. W premierowe gry w 8K to raczej będzie ciężko bez obniżenia detali

Zdaje sobie z tego sprawę:) ale nie można też przesadzać, że tylko Mario w 30fps'ach można odpalić w 8K

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Wybierz jedno :E 

60 fps w ścigałce to żart, a nie jakoś sobie radzi...

No tak bo w 40-60fps nie idzie w nic grać. A mówimy o absurdalnej rozdzielczości 8K.

Takich malkontentów jak Ty to najlepiej wysłać na zestawy 5090+monitor 1080p, będzie 300fps a i tak będzie jęczenie, że nie idzie grać bo tylko 300fps a nie 500fps.

Opublikowano

Chodzi o same kwestie technologiczne związane z 8K a nie co ile ma fps.

@galakty jesteś jedną z 3 osób na tym forum, które staram się ignorować i z którymi nie mam ochoty toczyć żadnej konwersacji, więc idźmy sobie na ręke:) i nie odpowiadajmy na swoje posty w obrębie całego forum.

Będziemy mieli święty spokój:)

P.S. Panowie jest gdzieś opcja "ignoruj" bo nie widzę nigdzie w ustawieniach forum?