Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ktos jest gluchy to nie slyszy, a sluch mam dobry ;)  W te bajki, ze ktos moze czegos nie slyszec jak halasi nie wierze, chyba ze ktos ma faktycznie problem ze sluchem, ale nie zdrowy czlowiek.

7 minut temu, zlotnik napisał(a):

ja słyszę z metra

To on by musial wydawac glosniejsze dzwieki niz pracujacy komputer co jest watpilwe ;) 

Opublikowano
12 godzin temu, VRman napisał(a):

https://8kassociation.com/industry-info/display-week-sees-new-8k-developments/

O, i elegancko. Era braku natywnej rozdzielczości powróciłaby jakby to stało się standardem.

Jeszcze tylko do tego jakiś dobry tryb low persistence przy szybkiej matrycy IPS, bardzo wysoką jasność i wbudowany symulator CRT i niską cenę.

(Tak to tylko w Erze)

Ten dual mode to dobry kierunek. 

Do pracy/czytania jakaś obsceniczna rozdzielczość a do grania coś normalnego co da radę uciągnąć na GPU bez zasilania z 3 faz.

Opublikowano
2 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Ten dual mode to dobry kierunek. 

Do pracy/czytania jakaś obsceniczna rozdzielczość a do grania coś normalnego co da radę uciągnąć na GPU bez zasilania z 3 faz.

Od tego masz DLSS. Dual mod masz tylko dla "profesjonalistów" grających coś w pokroju CS. Główna różnica jest taka, że jak masz w 4k 240Hz to w dual mode FHD masz 480Hz.

Mam monitor z DM i dla mnie jest to tylko ciekawostka pokazująca jak fajnie czuć te 480 FPS i że jednak widać różnicę w tym zakresie klatek. Dalej wykarmienie takiego ekranu jest trudne (zostaje tylko MFG ale przecież w multi liczy się jak najmniejszy lag i żaden profesjonalny miłośnik go nie włączy :E).

Jednak główną wadą takiego rozwiązania, dla mnie jest jakość obrazu który nawet nie ma startu do 4k DLSS Performance.

Opublikowano

Dual mode jest spoko pomysłem, ale

- nie jeśli jest tylko dlatego, że ktoś przyoszczędził 2$ na lepszy displayport albo jakaś organizacja spierdzieliła standard (DP2.0 i pomysł na metrowe kabelki :Crash:)

- nie jeśli oznacza zejście do 1080p. Nie gram w żadne esportówki. 480Hz potrzebuję bardzo, ale nie po to bym wydał kupę kasy na monitor/TV, żeby grać w 1080p do ciężkiej cholery. 

- żadnego debilnego skalowania poniżej 8K. Żadnego 1440p na ekranie 4K. Możemy pogadać o braku skalowania i np. 1920x2160, albo 2560x1440 na ekranie 5120x2880. Albo mniejszy obraz 1440p na TV 4K 60". Spoko. To ma sens. Ale nie jakieś bilinearne, gówniane skalowanie 1440p do 4K, chyba, że OLED 500Hz za 500zł dadzą to OK. Wtedy to to można usprawiedliwić.

Opublikowano

2 tygodnie, dziś urlop zacząłem.

Monitor podłączony, działa, wentylatora nie słyszę, jest idealnie jest bardzo :E

source.gif

Tyle lat siedziałem na zakrzywionym ekranie ze teraz ten się wydaje wypukły...

_PbNIR.gif

No to zaczynamy wypalanie :skacze:

Rozdzielczość PCMR :faja:

giphy-downsized-medium.gif?cid=9848106ai

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Zaraz blaszak 4070ti wypluje...

O widzisz, zapomniaelm jaka kartę mam. No to zaraz odpale gierkę i będzie płacz :zdziwko:

Ale kolory mi wala po oczach, jak tu wyłączyć szeroki gamut ? :E W ogóle można ? :E

Opublikowano
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

Monitor podłączony, działa, wentylatora nie słyszę, jest idealnie jest bardzo

Najwieksza drame o wneytlatory to robia chyba ci co wgl nie mieli monitora ;) A tu kolejne pozytywne zaskoczenie.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Najwieksza drame o wneytlatory to robia chyba ci co wgl nie mieli monitora ;) A tu kolejne pozytywne zaskoczenie.

No spodziewałem sie jakies dramy a tu nic, jak przyloze od gory ucho to cos slysze ale to rownie dobrze moze byc elektornika. ZERO PROBLEMU jak na razie.

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

O jest, faktycznie lepiej :D

Przepasc jest miedzy szerokim gamutem, a srgb nawet na pulpicie :D Jak na chwile wlaczylem szeroki gamut na zwyklej kolorowej stronie to srgb wydaje sie wyblakle :D Ale mimo wszystko szeroki gamut zostawiam do gier tylko w HDR, a srgb na pulkpicie zloto ;)