Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Zawsze mi się wydawało ze ty dużo grasz, a te 1,5k wydaje się mega mało przez 4 lata :D

Tylko główny wątek i skipowanie scenek i mamy przepis na nie wypalenie OLEDa:E

• Haha 3
Opublikowano

Dlatego to idealny panel dla mnie:lovin:

47 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zawsze mi się wydawało ze ty dużo grasz, a te 1,5k wydaje się mega mało przez 4 lata :D

Raptem 20 gier rocznie a to tyle co nic;)

Opublikowano

1h średnio dziennie to mega mało? Licząc, że nie da się grać dzień w dzień, bo wypadnie to czy tamto to wyjdzie pewnie z 2.5h na dzień co 2-3 dni. Dla mnie to dużo grania a nie mega mało :E

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Dlatego to idealny panel dla mnie:lovin:

Raptem 20 gier rocznie a to tyle co nic;)

To w sumie wychodzi jakieś 19H na grę... nice :D

3 minuty temu, bleidd napisał(a):

1h średnio dziennie to mega mało? Licząc, że nie da się grać dzień w dzień, bo wypadnie to czy tamto to wyjdzie pewnie z 2.5h na dzień co 2-3 dni. Dla mnie to dużo grania a nie mega mało :E

Cicho tam, nikt się ciebie nie pytał :wariat:

Znowu liczyłem %...

579086.jpg

• Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, lukadd napisał(a):

Mój C2 ~11k godzin, za miesiąc strzeli mu 3 lata :E Ale nie tylko na nim gram.

Ładnie, przynajmniej grasz, a nie to co u mnie, 90% internet i 10% gry. :E

Trzeba wrócić do gier, bo jeszcze przeglądarka się wypali. :hihot:

Opublikowano
15 godzin temu, bleidd napisał(a):

1h to tyle co nic, mi średnio wychodziło 10-12h swego czasu ;) 

Opublikowano
16 godzin temu, lukadd napisał(a):

Mój C2 ~11k godzin, za miesiąc strzeli mu 3 lata :E Ale nie tylko na nim gram.

Jak to sprawdzić na C2?? Bo ja nie mogę znaleźć. Trzeba mieć pilot serwisowy??

Opublikowano

Pilot serwisowy.

Ale najłatwiej po prostu pamięć USB na którą wrzucasz jakąś fotkę. Podłączasz to do TV i otwierasz w galerii. Następnie na pilocie naciskasz szybko wielokrotnie bodaj niebieski przycisk. 5-10 razy i na usb pojawi ci się plik tekstowy w którym będziesz miał ile minut ma przepracowany panel.

Możliwe, że nawet nie trzeba wchodzić do galerii, ale ja tak robiłem.

• Like 2
Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 05:17, ODIN85 napisał(a):

I co się w tych uw 3440x1440 zmieniło od premiery Alienware 3423DW (pierwszego qd oled 34 UW) poza podbitymi Hz? Tragedia jak mały progres zaliczono od 2022. Jasność w oknie 10% w HDR większa w tym MSI o 10 nitów :lol2: Te monitory stoją w miejscu. 

Opublikowano

Końcem roku mają wyjść uwqhd na nowych panelach. 

Godzinę temu, @MUZ napisał(a):

I co się w tych uw 3440x1440 zmieniło od premiery Alienware 3423DW (pierwszego qd oled 34 UW) poza podbitymi Hz? 

Niestety kompletnie nic się nie zmieniło od tego czasu.

Opublikowano
7 godzin temu, @MUZ napisał(a):

I co się w tych uw 3440x1440 zmieniło od premiery Alienware 3423DW (pierwszego qd oled 34 UW) poza podbitymi Hz? Tragedia jak mały progres zaliczono od 2022. Jasność w oknie 10% w HDR większa w tym MSI o 10 nitów :lol2: Te monitory stoją w miejscu. 

Tv już  mają 3000 nitów:o

Opublikowano

No i już miałem brać OLEDa jako uniwersalny monitor do domu, ale zjechałem do rodziców na wakacje, a tam na trzyletnim LG C1 bardzo wyraźny wypalony pas od TVN24. Na jednokolorowych planszach wygląda to bardzo źle, ale widać zakłamania kolorów także na zwykłym materiale filmowym. Fuj. To teraz albo jakiś model z 3-letnią gwarancją i wymiana panelu pod sam koniec, albo jednak jakiś miniled.

Opublikowano

Jak się ogląda 8h dziennie jedną stację to tak jest, czego oczekiwałeś? 

Jeszcze powiedz że wyłączali TV z prądu bo się im kiedyś kineskop zepsuł jak był włączony (autentyk u moich rodziców). 

Opublikowano

No wiesz, w pracy też wyświetlam przez 8h z przerwami to samo okno, ale już mnie na necie prawie przekonali że to nie problem.

Cytat

Jeszcze powiedz że wyłączali TV z prądu bo się im kiedyś kineskop zepsuł jak był włączony (autentyk u moich rodziców). 

Niee, zrobiłem im instruktaż użytkowania jak go kupowali. Z resztą, ja byłem przeciwko, bo wiem jak używają, ale wujek im powiedział że wypalanie to juz problem przeszłości :)

Nawet im nie mówię że to tam jest, bo ich będzie wkurwiać, a tak to na razie nawet nie widzą. 

• Haha 1
Opublikowano

Nie mogę znaleźć ten informacji. Nie ma ani w ustawieniach w "informacje o telewizorze" ani w tym małym menu wywoływanym trzykrotnym wciśnięciem "mute". Wygląda jakby usunęli to w którymś updacie.

Opublikowano

OLEDy przy takiej pracy wypalają się szybciej niż plazmy, także ilość godzin może mieć na poziomie 8-10k i już pewnie pierwsze oznaki były. Dlatego nie polecam OLEDa prawie nikomu oprócz osób które wiedzą jakie są limity tej technologii i jak korzystać z tego typu wyświetlacza. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzichon napisał(a):

No i już miałem brać OLEDa jako uniwersalny monitor do domu, ale zjechałem do rodziców na wakacje, a tam na trzyletnim LG C1 bardzo wyraźny wypalony pas od TVN24. Na jednokolorowych planszach wygląda to bardzo źle, ale widać zakłamania kolorów także na zwykłym materiale filmowym. Fuj. To teraz albo jakiś model z 3-letnią gwarancją i wymiana panelu pod sam koniec, albo jednak jakiś miniled.

I co w tym dziwnego? Wysoka jasność+ codzienny ten sam statyczny kontent to masz ewidentnie wypalenia na ekranie. U mnie też są wypalenia na C1 pomimo niskiej jasności i non stop zmieniany kontent. Tylko dla niektórych to nie były wypalenia tylko większy banding pionowy i poziomy.

Opublikowano (edytowane)

Zdziwienie jest umiarkowane. Sam ich ostrzegałem, że to się tak skończy, przy ich użytkowaniu, ale miałem trochę nadzieję, że jednak nie ;) Wypalenie plazmy zabrało im 2x tyle czasu. Szkoda, że już po gwarancji.

Po prostu myślałem, że to może już ten czas kiedy będę mógł kupić OLEDa jako uniwersalny monitor i używać bez przesadnego spuszczania się nad nim , bo wszędzie słyszę że to już, ale chyba jednak jeszcze trochę.

Udało się sprawdzić przebieg tym sposobem z pendrajwem co kolega wyżej podał. 10000 godzin.

Edytowane przez Zdzichon