Element Wojny 4 776 Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia W dniu 18.04.2025 o 11:30, Jaycob napisał(a): Lubię muzykę w Xeno, ale nie na tyle, by łatwo zapamiętać jakiś utwór. Wspomniany wcześniej soundtrack z Octopath bardziej mi się podoba. Poczekaj aż dorwiesz XC2, tam dopiero jest soundtrack. 1
Jaycob 1 934 Opublikowano 21 Kwietnia Opublikowano 21 Kwietnia Ostateczny, opcjonalny pojedynek jest na 120. poziomie. Ja mam 97., i z moich obliczeń wynika, że żeby wbić chociażby 115, muszę zmarnować 15–20 godzin na bezmyślny grind. Kogoś tam ewidentnie powaliło w tym studiu. 2
Element Wojny 4 776 Opublikowano 21 Kwietnia Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, Jaycob napisał(a): Ostateczny, opcjonalny pojedynek jest na 120. poziomie. Ja mam 97., i z moich obliczeń wynika, że żeby wbić chociażby 115, muszę zmarnować 15–20 godzin na bezmyślny grind. Kogoś tam ewidentnie powaliło w tym studiu. Nie no bez jaj, tego to nawet ja nie robiłem Fabułę główną masz już ukończoną? Jakie wrażenia? Edytowane 21 Kwietnia przez Element Wojny
Jaycob 1 934 Opublikowano 21 Kwietnia Opublikowano 21 Kwietnia Tak, właśnie ukończyłem. Pękło ponad 100 godzin, zrobiłem 95% zawartości, a resztę hardkorowych wyzwań na poziomie 100+ porzuciłem. Nie mam już siły dalej grindować. Plusem tego grindu było to, że finałowy epizod i ostateczna walka były tylko formalnością - przeszedłem przez nie błyskawicznie, bo większość wrogów nawet mnie nie atakowała. A tak poza tym? Fabularnie - sztos. To była epicka i emocjonalna przygoda, ze świetnymi zwrotami akcji. Trzymała mnie w napięciu aż do samego końca. Postacie są mocne, charyzmatyczne, z którymi można się utożsamić, a angielski voice acting to absolutna topka. Walka, choć z pozoru głęboka dzięki takim mechanikom jak Break–Topple–Daze czy wizjom Monado, w dużej mierze opiera się na statystykach. Niestety różnice poziomów mają ogromne znaczenie - niższy poziom to konkretne trudności, wyższy znacząco ułatwia grę. A przy czerwonych wrogach (6+ poziomów wyżej) nie ma co nawet podchodzić. Ataki w ogóle nie trafiają. Można jedynie ratować się pewną postacią, którą narzuca statusy i pasek hp wrogów powoli znika. Otwarty świat zachęca do eksploracji malowniczych stref, ale niektóre obszary bywają puste, a mechanika poziomów wrogów ogranicza swobodę poruszania się. Generalnie ogromne wrażenie zrobiło na mnie, że cały ekosystem, od równin, przez góry, po morza, istnieje na grzbietach dwóch tytanach. Co mocno wyróżnia się na tle innych grach w tym gatunku. Questy poboczne, mimo że liczne i wspierające rozwój postaci, szybko stają się powtarzalne. Większość z nich to niestety typowa kurierka: idź tam, przynieść coś, zabij kilku, wróć. Wizualnie gra wygląda naprawdę dobrze jak na swoje lata. Artystycznie jest bardzo ładnie, a niektóre lokacje potrafią zachwycić klimatem. Muzyka - przyjemna, dobrze dopasowana do scen i momentów, ale nie wpadła mi w ucho na tyle, by do niej wracać poza grą. Znam inne JRPG, których soundtracki zrobiły na mnie większe wrażenie, ale nie zmienia to faktu, że oprawa dźwiękowa trzyma poziom. Ode mnie 8.5/10 2
Barosz 47 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) Fabuła to bardzo mocny atut tej części oraz nietypowa konstrukcja świata robią robotę. Rób przerwę i daj znaka jak zamówisz 2jkę. Edytowane 22 Kwietnia przez Barosz 1
Element Wojny 4 776 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia (edytowane) W dniu 21.04.2025 o 16:57, Jaycob napisał(a): Fabularnie - sztos. To była epicka i emocjonalna przygoda, ze świetnymi zwrotami akcji. Trzymała mnie w napięciu aż do samego końca. Postacie są mocne, charyzmatyczne, z którymi można się utożsamić, a angielski voice acting to absolutna topka. Cieszę się, że Ci się podobało. Miałem podobne wrażenia po XC1, byłem zachwycony fabułą, postaciami, przedstawionym światem. Oczywiście gra ma swoje minusy, gorsze momenty, sporo grindu itd. ale nadrabia wszystkim innym. W dniu 21.04.2025 o 16:57, Jaycob napisał(a): Walka, choć z pozoru głęboka dzięki takim mechanikom jak Break–Topple–Daze czy wizjom Monado, w dużej mierze opiera się na statystykach. Niestety różnice poziomów mają ogromne znaczenie - niższy poziom to konkretne trudności, wyższy znacząco ułatwia grę. A przy czerwonych wrogach (6+ poziomów wyżej) nie ma co nawet podchodzić. Ataki w ogóle nie trafiają. Można jedynie ratować się pewną postacią, którą narzuca statusy i pasek hp wrogów powoli znika. No to teraz Cię zaskoczę - w każdej części XC system walki jest zupełnie inny XC1 akurat ma najgorszy, najbardziej monotonny - XC2 i XC3 to zupełnie inna para kaloszy. W dniu 21.04.2025 o 16:57, Jaycob napisał(a): Otwarty świat zachęca do eksploracji malowniczych stref, ale niektóre obszary bywają puste, a mechanika poziomów wrogów ogranicza swobodę poruszania się. Generalnie ogromne wrażenie zrobiło na mnie, że cały ekosystem, od równin, przez góry, po morza, istnieje na grzbietach dwóch tytanach. Co mocno wyróżnia się na tle innych grach w tym gatunku. Jeśli ten Cię zachwycił, cóż, ciekawe co powiesz jak zobaczysz kolejne W dniu 21.04.2025 o 16:57, Jaycob napisał(a): Questy poboczne, mimo że liczne i wspierające rozwój postaci, szybko stają się powtarzalne. Większość z nich to niestety typowa kurierka: idź tam, przynieść coś, zabij kilku, wróć. Generalnie każda część cierpi na takie problemy, ale w XC2 dochodzą questy Blade'ów, a te prezentują znacznie wyższą jakość fabularną. W dniu 21.04.2025 o 16:57, Jaycob napisał(a): Wizualnie gra wygląda naprawdę dobrze jak na swoje lata. Artystycznie jest bardzo ładnie, a niektóre lokacje potrafią zachwycić klimatem. Muzyka - przyjemna, dobrze dopasowana do scen i momentów, ale nie wpadła mi w ucho na tyle, by do niej wracać poza grą. Znam inne JRPG, których soundtracki zrobiły na mnie większe wrażenie, ale nie zmienia to faktu, że oprawa dźwiękowa trzyma poziom. I jedno i drugie poprawia się z odsłony na odsłonę. Gwarantuję Ci, że soundtrack XC2 zrobi na Tobie o WIELE większe wrażenie, jest po prostu fantastyczny. A teraz mogę Ci tylko napisać jedno: skończ sobie na spokojnie tego Clair Obscure, i wskakuj do XC2 I dam Ci jedną radę, coś co może Ci się przydać w przyszłości - zapamiętaj sobie, co Alvis ma na szyi (za żadne skarby tego nie gogluj, bo możesz nadziać się na coś na co nie chcesz się nadziać, sprawdź w grze jeśli nie kojarzysz) Edytowane 26 Kwietnia przez Element Wojny 1
Jaycob 1 934 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia Godzinę temu, Element Wojny napisał(a): No to teraz Cię zaskoczę - w każdej części XC system walki jest zupełnie inny XC1 akurat ma najgorszy, najbardziej monotonny - XC2 i XC3 to zupełnie inna para kaloszy. Trochę szkoda, a trochę nie, że inny, bo w następną część już tak gładko nie wejdę. Ten już po 100h mam obcykany.:D Godzinę temu, Element Wojny napisał(a): Jeśli ten Cię zachwycił, cóż, ciekawe co powiesz jak zobaczysz kolejne Super! Mam nadzieję, że się jeszcze miło zaskoczę. Godzinę temu, Element Wojny napisał(a): A teraz mogę Ci tylko napisać jedno: skończ sobie na spokojnie tego Clair Obscure, i wskakuj do XC2 Wiesz co? Miałem taki plan, ale zobaczyłem, że Persona 3 Reloaded dalej jest w GamePassie, a że mam go jeszcze na dwa miesiące, to chyba jednak spróbuję, bo jeszcze nie grałem.
Element Wojny 4 776 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia Teraz, Jaycob napisał(a): Trochę szkoda, a trochę nie, że inny, bo w następną część już tak gładko nie wejdę. Ten już po 100h mam obcykany.:D Szkoda i nie szkoda. Szkoda, bo ten masz obcykany, a nowy ma wysoki próg wejścia. Nie szkoda, bo system Blade'ów w XC2 jest po prostu RE-WE-LA-CY-JNY. Pomijając elementy gachy 2 minuty temu, Jaycob napisał(a): Super! Mam nadzieję, że się jeszcze miło zaskoczę. 2 minuty temu, Jaycob napisał(a): Wiesz co? Miałem taki plan, ale zobaczyłem, że Persona 3 Reloaded dalej jest w GamePassie, a że mam go jeszcze na dwa miesiące, to chyba jednak spróbuję, bo jeszcze nie grałem. Spoko, XC2 Ci nie ucieknie. P3R to moim zdaniem dobra odsłona, dla mnie personalnie lepsza od P5R. No ale przygotuj się na mega wielki grind, tam jest chyba łącznie 280 leveli do zrobienia. Historia na plus, postacie też. Co mi się nie podobało, to dłużyzny i przeciąganie bez powodu gry o dobre 3-4 miesiące.
Lukas85 0 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Jako że od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem pstryczka 2, zakupiłem Chronicles X. Wciaga jak bagno. Jak na razie zapowiada się że ogram też kolejne części (ale zanim skończę tego molocha to pewnie trochę czasu minie ).
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 3 godziny temu, Lukas85 napisał(a): Jako że od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem pstryczka 2, zakupiłem Chronicles X. Wciaga jak bagno. Jak na razie zapowiada się że ogram też kolejne części (ale zanim skończę tego molocha to pewnie trochę czasu minie ). Ja bym zaczął od Xenoblade Chronicles 1 definitive edition a z Chronicles x bym zaczekał aż wyjdzie patch. Niestety ta gra chodzi źle, ma dropy FPS i kamera mili.
Barosz 47 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Coś wiadomo na temat jakiś upgrade na NS2 co do serii ?
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Godzinę temu, Barosz napisał(a): Coś wiadomo na temat jakiś upgrade na NS2 co do serii ? Zero info poza tym, że niby w plikach xcx jest jakiś tryb 60fps. Chciałbym upgrade do wszystkich części ale xcx potrzebuje go moim zdaniem najbardziej.
Lukas85 0 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 4 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a): Ja bym zaczął od Xenoblade Chronicles 1 definitive edition a z Chronicles x bym zaczekał aż wyjdzie patch. Niestety ta gra chodzi źle, ma dropy FPS i kamera mili. Była taka opcja, ale stwierdziłem że zagram najpierw w spin-off i zobaczę czy mi podpasuje. Co do spadków fps, to na razie nie uświadczyłem. Dzieje się to w jakichś konkretnych momentach? I tak btw Tatsu ?
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) 17 minut temu, Lukas85 napisał(a): Była taka opcja, ale stwierdziłem że zagram najpierw w spin-off i zobaczę czy mi podpasuje. Co do spadków fps, to na razie nie uświadczyłem. Dzieje się to w jakichś konkretnych momentach? I tak btw Tatsu ? Mi wadziło mulenie kamery, czułem laga przy obracaniu. Cały czas są spadki podczas eksploracji, gra nie trzyma 30fps. Albo się ptzyzwyczaiłeś albo masz dobry upłynniacz w TV. Ja bym odłożył xcx na bok i zagrał w xc:de. Akurat XC:de działa chyba najlepiej z całej trylogii i nie ma tam absolutnie na co narzekać. Druga część bardzo mocno ścina i tam podczas walki są dropy, czasem pewnie nawet do 10fps. Trzecia część z kolei schodzi z rozdzielczością nawet do na oko 400p i to na tv. Pierwsza część jest bardzo długa, więc pewnie miałbyś łatkę do xcx do czasu skończenia 1 części. Brzmię jak hejter, ale nim nie jestem, Xenoblade to moja ulubiona seria gier a Xenoblade Chronicles 2 to moja ulubiona gra w ogóle. Po prostu mam nadzieję, że na Switchu 2 te gry dostaną latki bo akurat strona techniczna nie jest ich mocną stroną. A noponów nie lubię, wkurzają mnie od pierwszej części Edytowane 28 Sierpnia przez Henryk Nowak
Lukas85 0 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) 19 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a): Mi wadziło mulenie kamery, czułem laga przy obracaniu. Cały czas są spadki podczas eksploracji, gra nie trzyma 30fps. Albo się ptzyzwyczaiłeś albo masz dobry upłynniacz w TV. Ja bym odłożył xcx na bok i zagrał w xc:de. Akurat XC:de działa chyba najlepiej z całej trylogii i nie ma tam absolutnie na co narzekać. Druga część bardzo mocno ścina i tam podczas walki są dropy, czasem pewnie nawet do 10fps. Trzecia część z kolei schodzi z rozdzielczością nawet do na oko 400p i to na tv. Pierwsza część jest bardzo długa, więc pewnie miałbyś łatkę do xcx do czasu skończenia 1 części. Brzmię jak hejter, ale nim nie jestem, Xenoblade to moja ulubiona seria gier a Xenoblade Chronicles 2 to moja ulubiona gra w ogóle. Po prostu mam nadzieję, że na Switchu 2 te gry dostaną latki bo akurat strona techniczna nie jest ich mocną stroną. A noponów nie lubię, wkurzają mnie od pierwszej części Ja tam żadnego mulenia nie widzę, ale może lata gry na konsolach i niskobudżetowych pc zrobiły swoje Upłynniacze też nie wchodzą w grę, bo większość czasu gram w trybie przenośnym 😅 XC:DE będzie następne, ale to poźniej, bo jak kupię kolejna grę na konsolę w tym miesiącu to Żona mnie zatłucze (chociaż sama mi tę konsolę kupiła) 🤣🤣🤣 Edytowane 29 Sierpnia przez Lukas85
Rekomendowane odpowiedzi