Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 17.03.2025 o 12:22, michaelius33 napisał(a):

Jaka powinna być kolejność ogrywania wszystkich części jak mamy 1,2,3 i X ?

1, 2 i 3 po kolei. W X nie grałem za dużo, ale z tego co kojarzę to nie jest powiązana fabularnie z pozostałymi grami z serii.

Opublikowano
Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

O co chodzi? 

Jak pójdziesz do jakiejś lokacji za szybko, nie odblokują Ci się jej różnorakie elementy, jeśli Twój element fabularny jest poniżej poziomu lokacji. Nie jest to blokowanie związane z levelem, ale gra jakby zmusza skończ tą lokację zanim pójdziesz do następnej.

Btw. X zbiera prawie same 9/10, gdzie nie wejdę. Świetny remaster, dodatkowa fabuła, dodatkowe postacie, nowe zakończenie.  

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki. Czyli co, trzeba grindować level, żeby pójść dalej? Z jednej strony ma to sens, ale z drugiej - dlaczego aż tak ograniczać bardziej doświadczonych graczy?

Zbiera lepsze oceny od OG - warto było czekać. ;) 

Opublikowano

O nie, kolejna gra, która obniża poziom. To samo zrobili z nowym MH. Nie podoba mi się ten trend dostosowywania wszystkiego pod "większą widownię”. Choć w sumie wszystko zależy od tego, czego dokładnie dotyczy ta zmiana...

Opublikowano (edytowane)

Gra jest długa, bardzo bardzo długa, zapewne obniżyli poziom żeby szybciej ludzie mogli grindować surowce.

Na najnowszym emu (którego przecież nie ma xD), działa póki co idealnie i trzyma 45 60fps. 

image.thumb.png.734d1944cc625ea31f1fb1f98077cc97.png

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

No ja to ogram na Citronie, 60fps'ów, żadnego skalowania czy dynamicznej rozdziałki, podbite tekstury itd.

Widziałem w kilku reckach zarzuty, że gra wygląda mega, ale Switch nie wyrabia i gra często spada poniżej 30fps. 

Z tak wielkim, pięknym i otwartym światem, to powinien być tytuł startowy dla Switcha 2, a nie pożegnanie dla Switcha 1.

• Upvote 1
Opublikowano

Za 17 godzin odbieram swój egzemplarz z Media markt i jaram się jak dziecko. W weekend chyba będę grać po 12h na dobę. Serio zapowiada się epicko, ta gra nie ma żadnej średniej czy negatywnej recenzji na metacritic a recenzenci rozpływają się z zachwytu. Ktoś jeszcze się jara?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Odkurzyłem switcha, naładowałem pada i jutro po pracy przysiadam. Również się jaram mimo, że gierkę już kiedyś skończyłem. Dla niej właśnie kupiłem swego czasu Wii U.

Pamiętam pierwszy trailer jaki się ukazał i jakie wrażenie robił rozmachem i klimatem

Edytowane przez AvengerGT
  • Like 3
Opublikowano
W dniu 18.03.2025 o 19:56, Jaycob napisał(a):

Dobra, pre-order zamówiony w ME. ;)  Liczę na dobrą zabawę! 

A ograłeś już 1-3?

Bo X to podobno najsłabsza odsłona pod względem fabuły. Jeszcze zrazisz się do tej serii :D 

Opublikowano

Po robocie po prostu poszedłem do Media markt i kupiłem, mają wyłożone z 20 egzemplarzy. Zawsze tak robię jak jest premiera gry na którą czekam, nie zamawiam, po prostu idę i zawsze jest. Tears of the kingdom nie było na półce, zapytałem czy jeszcze mają i facet przyniósł mi z zaplecza, tak samo było z mass effect legendary edition. Media markt zawsze ma duże zapasy gier na premierę. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Dziś zaczynam. Gra odebrana z ME:

Też dziś zaczynam :) 

53 minuty temu, Jaycob napisał(a):

Nic nie ograłem, w ogóle nie znam uniwersum Xeno. :E 

Oj kolego, musisz to kiedyś nadrobić, trylogia to jest doprawdy jedno z moich najlepszych doświadczeń gejmingowych. 

https://nintendoeverything.com/xenoblade-chronicles-x-definitive-edition-60-fps-mode/

Gra ma ukryty tryb 60fps, zapewne pod Switcha 2. 

• Like 1
Opublikowano

Jeśli mi się spodoba, pewnie sięgnę po kolejne części. Rozumiem, że po X mogę przejść od razu do 2 i 3? Ciekawi mnie też, czy pozostałe gry również zostaną odświeżone.

No mógłby wyjść już SW2, pewnie gra dostała by automatycznego boosta do 60fps. 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Holy cow! "Dynamic resolution ranges from 504p-720p when played portably. This moves up to 760p-1080p when docked. " (Za linkiem który wkleił @Element Wojny), nieźle to wygląda. Xeno 2 i 3 wyglądały jakby momentami spadały do 400p. 

Bo spadały. Obie gry miały wbudowany dynamic scaling resolution, jak Switch przestawał wyrabiać to zjeżdżało nawet do 360p byle tylko utrzymać 30fps - dopiero moderom udało się to usunąć, ale po takim zabiegu gra jest grywalna tylko na PC. 

Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

Jeśli mi się spodoba, pewnie sięgnę po kolejne części. Rozumiem, że po X mogę przejść od razu do 2 i 3? Ciekawi mnie też, czy pozostałe gry również zostaną odświeżone.

Po X wpierw 1, potem 2, potem 3.

To jest trylogia. Każda gra opowiada swoją własną historię, ale one wszystkie się ze sobą łączą (odkryjesz to dopiero w XC2), a finałowy dodatek do XC3 na +30h jest zakończeniem dla wszystkich 3 gier, wątków i postaci :) Uwierz, zakończenie jest wspaniałe, domyka co trzeba i robi to z klasą. 

btw. na PC, na OLEDzie, to wygląda obłędnie, nawet biorąc pod uwagę że to gra na Switcha (na obrazku skalowane 1440p, 60fps).

image.thumb.png.0ec4ea5f13b63d710079b8ee5b5fffa2.png

image.thumb.png.30f9be2725755bd8ea2bb7d895714f5a.png

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Faktycznie ładnie wygląda. 

Haha, a ja z jakiegoś powodu cały czas myślałem, że to odświeżona jedynka i coś mi się nie zgadzało. :boink: A to po prostu spin-off.  

3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ja gram wyłącznie na oryginalnym sprzęcie, nie czuję klimatu na emulatorach

Mnie się gryzie z etyką. To szara strefa.;)  

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Jaycob napisał(a):

Mnie się gryzie z etyką. To szara strefa.;)  

Już nawet nie chciałem pisać, że wg mnie to zwykła kradzież i jest moralnie godna potępienia tak samo jak kradzież roweru dziecku, bo to było wałkowane wiele razy. Jak ktoś lubi się"chwalić" że jest złodziejem to droga wolna ;)

Opublikowano (edytowane)

Na TV to ja mogę sobie pograć z synem w Pokemony albo Mario, ale nie w Xeno. Te gry są po prostu za dobre dla handhelda, to jest absurdalne wręcz marnowanie ich potencjału, żeby ogrywać je na 8 calowym ekranie albo na TV w 720p, 30fps'ach i dynamicznym obniżaniem jakości tekstur, kiedy można je bezproblemowo podbić do 1440p, 60fps, do tego podbić tekstury i cieszyć się rewelacyjną grafiką. 

Gdyby była możliwość zakupu tego na PC, zrobiłbym to bez zastanowienia, a tak korzystam z emulatorów, bo to moim zdaniem - do tej serii - jedyna sensowna opcja. Ale spoko, rozumiem zarzut, nie zamierzam się nawet w żaden sposób bronić, bo się z tym niestety zgadzam. Ps. ale roweru dziecku nie ukradłem, zamiast tego kupiłem mu Wii, także mam już 3 konsole Nintendo w domu. 

• Upvote 1
Opublikowano

To nie było nic osobistego, mam takie zdanie o każdym piracie. 

Akurat granie na handheldzie to kwestia gustu, ja jestem przeszczęśliwy, że mogę grać w xeno na ogrodzie, w łóżku czy na wyjeździe. Granie na tv też sprawia mi ogromną frajdę i grafika mi w ogóle nie przeszkadza. Wolę grać w xeno w 720p na tv niż grać na tym TV w jakiejkolwiek grę od Sony wydaną w ciągu ostatnich 4 lat. 

30fps to nie problem, bo upłynniacze LG robią robotę i gra chodzi jak po maśle, to nie jest fps czy bijatyka żeby wadził mi ciut większy input lag. Poza tym ja serio muszę grać na natywnym sprzęcie. W 2021 po zakupie 3070ti podłączyłem kompa do TV i odpaliłem kilka gier ze switcha na emu (spokojnie, wszystkie z nich miałem i wciąż mam w pudełku;)) i nie czułem tego, nie miałem ochoty grać. Już pomijam fakt, że w takim Mario 3d world nie było widać różnicy w grafice, ale nawet te gry w których było widać jak astral chain nie sprawiały mi frajdy. W gry Nintendo gram na Nintendo, PS2 podłączam do TV CRT I tak dalej. 

To jest magia w porównaniu do poprzednich części. 

IMG_20250320_190926.jpg

IMG_20250320_190431.jpg

IMG_20250320_190421.jpg

IMG_20250320_190352.jpg

• Like 1
  • Upvote 1