Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, matakujce napisał(a):

Miał ktoś problem z zewnętrznymi kartami po zmianie platformy? Po przesiadce na 9800X3d i podłączeniu creative sound blaster gc7, wywala dźwięk, aplikację się zawieszają i nie można ich zamknąć, nawet przez menager zadań.

Żeby to było wewnętrzna karta na slot to jeszcze rozumiem ewentualne problemy ale przez usb :hmm: sprawdzałeś inne porty np 2.0 zamiast 3.0/3.2 ? próbowałeś wyłączyć wstrzymanie selektywne usb w opcjach zasilania windowsa?

Opublikowano

Sprawdzałem wszystkie USB z tyłu i na przodzie, zmieniłem kabel, wyłączyłem kartę zintegrowaną i dalej się wywala. Sprawdzałem tę kartę na innym PC i działa bez zarzutu. Dzisiaj po południu będę jeszcze grzebał, tylko brakuje mi pomysłów...

Opublikowano
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Już chciałem robić flasha ale coś mi nie dawało spokoju...

https://forum-en.msi.com/index.php?threads/warning-the-latest-bios-from-01-22-25-for-the-msi-x870-tomahawk-wifi-does-not-work.408456/

Są konfiguracje pamięci wpadające w bootlopa na tym biosie. Jako posiadacz w/w płyty lepiej przeczekam do następnej wersji - wydają dość szybko jak do tej pory...

Opublikowano

i taka jest, tyle że u sąsiadów  ( tak, tak, mają niższy vat )

https://www.mindfactory.de/product_info.php/AMD-Ryzen-7-9800X3D-8x-4-70GHz-So-AM5-WOF_1595711.html

problemów z dostępnością juz nie ma, a my możemy mieć tylko pretensje do naszych hurtowni/duzych sklepów

2700 w komputroniku, no ale jeśli na pepperze za okazję teraz jest brany 7800x3d po 2k

https://www.pepper.pl/promocje/amd-ryzen-7800x3d-box-sprzedaje-i-wysyla-amazon-976501

dajemy się dymać, to nas dymają...  może xsrom zrobi gorący strzał jutro w cenie pierwotnej, warto śledzić

Opublikowano

Grałem 1 godzinę z włączonym w tle LM i maksymalne opóźnienie jakie wskoczyło to stery Nvidia ok 1080 mikrosekund :o 

W Twojej ocenie warto zdjąć kartę sieciową z Core0 i dać np Core6 ?? niby nie zaleca  się dotykać sieciówki ??

Opublikowano
12 godzin temu, sniper76 napisał(a):

Grałem 1 godzinę z włączonym w tle LM i maksymalne opóźnienie jakie wskoczyło to stery Nvidia ok 1080 mikrosekund :o 

W Twojej ocenie warto zdjąć kartę sieciową z Core0 i dać np Core6 ?? niby nie zaleca  się dotykać sieciówki ??

Osobiście nie widzę sensu robienia takich fikołków bo to już zakrawa o absurd ;) 

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, caleb59 napisał(a):

O ile dobrze widzę to ~17% wychodzi między 9800X3D a 5800X3D. Doliczyć do tego koszty wymiany, zabawę w montaż to szkoda strzępić ryja.

Te wyniki na obrazku coś nie teges. U siebie w MSFS zmierzyłem 18% z 5800x3d na 7800x3d i potem 11% z 7800x3d na 9800x3d. Czyli razem ~30%. W rozdzielczości 4k :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W 1440p tyle samo, bo testowałem w miejscach mocno wiszących na CPU.  Ale to był MSFS a nie 2024, w nowym symulatorze to GPU częściej nie wyrabia.

Edytowane przez some1