Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ram nie dziala wgl czy na jakis wyzszych wartosiach?? Chodzi mi czy na 6000mhz jest ok czy tez nie ?? Bo wlasnie kminie czy kupic 32gb czy 64gb :D

Może chcesz F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR za 4 paczki ? 😀 Hynix A-Die

@NoviAMG u mnie na X870E Hero bios 0706 2x32 boot'uje od strzała elegancko. A-die od corsair'a. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

Płyta nie wiedzieć czemu bootuje około 5min z ramem 2x32. Nawet przy zimnym starcie, bez grzebania w biosie. Testowałem 6200 i 6000mhz. Tylko ten ram 2x32 jest na hynix mdie, tu może być problem. Opory/terminacje co rozruch daje inne. Na x670e steel bez problemu 6400cl30 śmigało, z błyskawicznym bootowaniem. 

Na asusie podobno ten najnowszy bios patch a sporo wniósł z ramem dualrank. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

@ju-rek widziałem posty o x870e nova i jakieś MSI chyba. Sam wrzuciłem nową agesę i działa na razie chociaż stutter bywa czasem. Rzadko, ale jednak. Zależy jak się komp odpali xD

agesa.png.98976a07956c10be1971f6f52eeec694.png

Ruszaliście skalar u siebie? Ja mam obecnie PBO disabled i -20 all core, ale się zastanawiam czy w ogóle warto ruszać skalar i podbijać taktowanie o 100/200. Na wyłączonym PBO i tak boostuje do ponad 5,3 czasami. Thermal throttle ustawiłem na 85 stopni jak dobrze pamiętam. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Uważać na AGESA ComboAM5 PI 1.2.0.3a jak ktoś używa EXPO dla spokoju. Może to tylko przy mojej konfiguracji, nie wiem. Kompletnie psuje timingi, wrzucało mi na siłe CL34 albo CL40 przy RAMach CL32 i reszta timingów też z dupy, nawet przestawia MCLK=UCLK/2. 6000MHz też potrafiło sypać. Od AGESA 1.2.0.2b zaczęło już gmerać przy RAMie, tylko ten początkowy BIOS dla 9800X3D zostawiał w spokoju EXPO.

Plus taki, że w końcu przymusiło mnie na ręczne ustawienie ciaśniejszych timingów, wziąłem je z jakiegoś starszego posta buildzoida i tak to teraz wygląda:

nWK7w4n.png

Nie męczyłem go bardzo benchmarkami, w grach od kilku dni jest stabilnie. Jak będę się nudził to puszczę TestMem5 na dłużej.
BTW: VSOC ustawiłem ręcznie na 1.25V. To nie za dużo przy 9800X3D i PBO+175 -15CO? EXPO ustawia VSOC chyba na 1.2V

Opublikowano

Czyli wychodzi stara spiewka "co jest do wszystkiego, jest do niczego". 

Dlatego sam preferuję ustawienie ręcznie, nawet jak xmp wczytam, mam pewność, że napięcia są git. Przez te xmp/expo prawdopodobnie jest wysyp tematów z stutterem na 9800x3d.  Testerzy nie mieli tych problemów, bo ustawiają ram ręcznie. 

Opublikowano
58 minut temu, sniper76 napisał(a):

Też wgrałem Agesę 1.2.0.3a + chipset driver V7.01.08.129 i jak na razie lata poprawnie 🫣 

P.S. oczywiście świeża kopia win11 24H2 ogarnięta rufusem 😉

To może tylko mój Asrock/G.Skill sie buntują
Tak czy inaczej dobrze, że tak się stało, nie wiem czy to placebo ale przy tych ręcznych timingach system wydaje mi się, że ciut szybciej wszystko się otwiera itd

Opublikowano

@Mizu gskill tutaj coś nie trybi, bo na reedicie też to samo mieli, a ja akurat chwilowo również miałem gskill na testy i normalnie powinno być cl30, ale w biosie cl31, a w zentimings cl32 było także...😅

Patrioty już normalnie wbiły timingi. Dodam jeszcze, że nawet ręczne ustawianie gskill nie zawsze działało i timingi się same zmieniały. 

Opublikowano

Zmontowałem już kompa i czekam na GPU. Jak zawsze po złożeniu zacząłem optymalizację. Dziś zdołałem ogarnąć tylko zentimings i cinebench multicore po ustawieniu RAM na EXPO. Nic więcej nie ruszałem, musze poczytać co i jak. Temperatura podeszła do 83 stopni. W tygodniu powinno już przyjść mocowanie do Noctua NH-D15S, wtedy porównam z Thermalright Peerless Assassin 120 SE CPU (miałem go odesłać i poczekać na montaż Noctua, ale czekam już pare dni)  na kilku pastach i ciekłym metalu.  Wydrukowałem sobie instrukcje do BIOSu bo nie dostałem książeczki z płytą:(

Z tego co szybko sprawdziłem w necie to wynik cinebench jest ok. Na temat danych, które pokazuje zentiming jeszcze za dużo nie wiem. 

cb 2024.PNG

ZenTimings_Screenshot.png

Opublikowano

Dostosowuję sobie krzywą AIO (optymalna kombinacja ciszy i temperatury) i tak się zastanawiam czy dobrze mi idzie? W idle mam średnio 39 stopni i 30-35W, w grach jak na screenach.

Po dołożeniu gorącego 5090 i tak pewnie wszystkie ustawienia będą do zmiany, ale wątpliwym jest, że dostanę kartę na premierę, więc pobawić się można. ;)

LAFZMbL-1.thumb.jpeg.7c3ccebcd50cda37c594a11cad85d4b3.jpegRkl1zfZ.thumb.jpeg.849e89cbf17a1a5a4577a06c4a085e65.jpeg

Opublikowano
17 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Może chcesz F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR za 4 paczki ? 😀 Hynix A-Die

Dziekuje ale nie lubie g.skilla i szukam niskoprofilowych kostek, ad o tego nie kupuje uzywanego sprzetu :D

17 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

U mnie lata bez problemu 2x32GB 6000 CL30 (a-die Kingstona - KF560C30BBEK2-64) na domyslnym profilu EXPO.

Dobrze wiedziec, ze w tych kosciach sa adie, kiedy kupowales i jaki sklep??

Jakie tam sa timingi w expo ustawione poza CL30 ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Dobrze wiedziec, ze w tych kosciach sa adie, kiedy kupowales i jaki sklep??

Jakie tam sa timingi w expo ustawione poza CL30 ?

Pamięci ustawione w trybie EXPO i to jest jedyny parametr jaki zmieniłem w biosie. Wgrałem też bios 1003 i jest tak samo stabilnie jak było. Pamięci kupione na Amazonie na początku grudnia w promce za 799. Produkcja 43 tydzień/2024. Mają naklejkę EXPO na pudełku. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Beztytuu.thumb.jpg.c1f96f05207c342c2dbcfb979135d527.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

Dostosowuję sobie krzywą AIO (optymalna kombinacja ciszy i temperatury) i tak się zastanawiam czy dobrze mi idzie? W idle mam średnio 39 stopni i 30-35W, w grach jak na screenach.

Po dołożeniu gorącego 5090 i tak pewnie wszystkie ustawienia będą do zmiany, ale wątpliwym jest, że dostanę kartę na premierę, więc pobawić się można. ;)

LAFZMbL-1.thumb.jpeg.7c3ccebcd50cda37c594a11cad85d4b3.jpegRkl1zfZ.thumb.jpeg.849e89cbf17a1a5a4577a06c4a085e65.jpeg

Z jakich gier są te screeny?

Opublikowano (edytowane)

Kolega wreszcie sie przelamal i zamowil w mindfactory, bo dlugo ceny u nas za procki wisialy po 3k 🤣 oczywiscie jak zamowil, to w ciagu 3 dni juz jest 2.5k, ale mobo i ramki extra tanio. 7000c30 2x16 jakby ktos pytal.

W weekend wrzuce do budy i zwoduje.

Messenger_creation_F7B8B193-48B0-41DB-90D3-E7DB73AB5DF1~2.jpeg

Edytowane przez ryba
Opublikowano
22 godziny temu, Mizu napisał(a):

BTW: VSOC ustawiłem ręcznie na 1.25V. To nie za dużo przy 9800X3D i PBO+175 -15CO? EXPO ustawia VSOC chyba na 1.2V

VSOC wpływa na stabilność UCLK.

Generalnie masz niskie UCLK (3000MHz) - /schody zaczynają się powyżej/, więc nie powinieneś potrzebować aż tak wysokiego VSOC jak 1.25V.

U mnie potrzeba 1.28V do 3200MHz.

Relacja jest ponoć mniej więcej +100MHz = +0.1V

Tak więc ja bym spróbował 1.2V przy 3000MHz i powinno śmigać bez problemu.

Ewentualnie zejdź jeszcze niżej.

Obejrzyj sobie poniższe wideo od zalinkowanego fragmentu.

Z drugiej strony 1.25V to całkiem OK wartość i jeśli nie chcesz wszystkiego optymalizować na "tip-top" to spokojnie możesz używać.

Ze swojej strony zauważyłem, że VSOC ma wpływ na temperatury i pobór mocy w idle.

Nie zauważyłem natomiast, żeby miało wpływ na temperatury w stresie.

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś poluje na 9800x3d BOX to najlepiej kupić na ERLI. Przy nowym koncie w aplikacji dostaje sie rabat 100zł przy zakupach od 1600zł oraz 200zł przy zakupach od 3200 zł (np. kupując jeszcze płyte główną)
https://erli.pl/produkt/najlepszy-amd-procesor-ryzen-7-9800x3d-47-52ghz-box-na-stanie-,219997838
Warto szukać, i odswiezac bo cena skacze raz bylo ponizej 2500 wiec z rabatem wychodzilo ponizej MSRP. 
Ja kupiłem dziś za 2438zł wersje BOX

Tutaj by wyszło 2389zł https://erli.pl/produkt/najlepszy-amd-procesor-ryzen-7-9800x3d-47-52-ghz-try,223993667 ale to wersja OEM

Edytowane przez Nex1M
  • Upvote 1