Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy weźcie tu podpowiedzcie.
Z 9800X3D ponoć praktycznie każda sztuka robi CO -30, nieliczne -40 i więcej.
Jak to jest w tej loterii krzemowej i co polecacie teraz do testowania stabilności rdzeni?
Próbuję coś ukręcić aby wydajność była OK ale żeby Fortis 3 się zbytnio nie męczył i było w miarę chłodno.
98X3DCOmin40.thumb.png.3bd9cc27d0bb0c2b57f0e400afdbe360.png

Opublikowano
37 minut temu, Lameismyname napisał(a):

oledzy weźcie tu podpowiedzcie.
Jak to jest w tej loterii krzemowej i co polecacie teraz do testowania stabilności rdzeni?
Próbuję coś ukręcić aby wydajność była OK ale żeby Fortis 3 się zbytnio nie męczył i było w miarę chłodno.

Ja mam u siebie aktualnie +75MHz i CO -26, wcześniej miałem +175MHz i -25, vid spadł mi z 1.35V na 1.275V więc olałem to 100MHz więcej i teraz mam taktowanie 5.3GHz, także kwestia co się trafi w loterii krzemowej.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jo? Moja robiła -5.

Ja idę na maksa w UV bo mam tylko powietrznego Fortisa, budę na biurku i nie chcę przechodzić szoku temperaturowo-głośnościowego.
CO -40 mi się krzaczył. Zrobiłem z głupa CO -33 i przeżyło krótkie sesje CS2 i Cyberpunka. Jutro może się bardziej pochylę nad tematem.

No ale -5? Patrząc na Twoje perypetie z piszczącymi 5090 i teraz z CPU o dramatycznym potencjale powinni Cię zatrudnić na jakimś dziale kontroli jakości - byłbyś w stanie znaleźć najgorszy, wybrakowany sprzęt, bo on sam do Ciebie lgnie xD

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Lock wszystkich rdzeni na 5200mhz, pbo disabled, curve disabled, limity mocy disabled i szukanie jak najniższego stabilnego napięcia dla y-cruncher vt3 i aidy

image.png.d9bac5a7f30957968d17159e44e1a515.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

AIDA to dobry test dla zen5. Generalnie nie musisz nic ustawiać poza włączeniem trybu 105W czyt PBO i ujemną curva. Zanim jednak odpalisz test na dłuższej polecam przelot w AIDA SHA3, ktory trwa chwile ale wygrzeje ci cpu bardziej niż sam test AIDY ;) Fortisem się nie przejmuj, dzis mi zagotował szadery w TLOU ale wszystko stabilne bez wywalania :D Pewnie wziąłby grubo ponad 142W gdyby nie lock oszukanego tdp 105W AMD.

IMG_0912.png

5 minut temu, Johnny Tomala napisał(a):

U mnie na Ryzen 9 7950X3D w -10 zdarzały się BSODy w Spotify przy włączonym jakimś HWInfo, raz też na -5. Odkąd mam Curve Optimizer na Auto zero BSOD-ów.

Bo procesory 2 chipletowe ustawia się każdy chiplet z osobna, z racji iż masz 2 chiplety to cała ujemna curve będziesz dostosowywał do najgorszego 1 z 16 rdzeni, a nie 1 z 8. Więc całe ustawianie będzie zawsze gorsze niż pod jeden chiplet. 

att.M0YWKKE8QjgqFlVquLR3Js1oY9B2aFBJZoJEbwZkaVA.jpeg

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ta -40 to się ziomki chwalą na reddit ... Jak ziomuś zobaczy pulpit to znaczy , że jest stabilnie jak skała . Przeciętna sztuka zrobi -15 do max -20 na stock po oc do 5425 Mhz jeszcze mniej .

• Upvote 2
Opublikowano

@ronaldo864 No nic, zbadam ile moja sztuka jest w stanie zejść. -40 to na pulpicie spoko, obciążenie CPU-Z przez 20 min wytrzymało ale na CS2 się wykrzaczyło już w menu. Zszedłem na -33 no i CS2 oraz CP2077PL wytrzymało ale muszę poświęcić więcej czasu na test. Dzisiaj pewnie będę więcej wiedział.

Opublikowano (edytowane)

Mój 9800X3D przy pbo +200 ma tak i to działa tak do +100

image.thumb.png.d376d080b7572737ba0088b689ed91d6.png

Natomiast niżej i do +0 na którym obecnie siedzę, musiałem nieco zmienić bo było niestabilnie. 

Edytowane przez Ogider
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, ze potencjalnie zawsze mozna trafic na taka gre, kotra wykrzaczy nastawy, ktorych jestesmy pewni bo nie da sie przetestowac wszystkiego . Osobiscie jak ustawiam kazdy cpu to nie zdarzylo mi sie, zeby sie cos wykrzaczylo, a glownie gram w Warzone, bfa przy prawie 300fps i gry multi z wysokim fps. tobie grajac w 4k tez bedzie troche trudniej sprawdzic nastawy bo jednak fps w kazdej grze bedzie nizszy. Ale jak komus wywali to tez nie ma co sie przejmowac, zjechac z curve` kapke nizej i wsio ;)

Warzone tez dobrze testuje gpu pomimo, ze to gra BR ale pieknie wywala sie blad directx jak przegiolem z OC gpu. I nie trzeba dlugo czekac, praktycznie 1 mecz i sie sypie.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
26 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jedyna gra która jest wrażliwa na przegiętą curve z mojego doświadczenia to Warzone. Każdej innej nie robi czy masz -5 czy -45. Więc pisanie że gry Ci działają nie sprawi, że Twój komp jest stabilny :)

Normalnie mam déjà vu bo to samo wczoraj @Tester Wrażeń tłumaczyłem :)

Tylko mi Panie kolego na curve -35 nie wywala nic nawet przy sesjach grania 10h, OCCT i cinebench przechodzą godzinne testy i pewnie by mogły dłużej ale sam je wyłączam tak jak wspominałem :D
To, że się AIDA64 wywala mam w dupie, bo ja robie UV pod gry a nie pod srogie obciążenia które gry nie są w stanie wywołać. W Aidzie przechodzi mi tylko -20 albo -21.
Jak zacznie mi gry jakieś wywalać to przyjdę, ukłonie się i zwrócę honor, a tak dalej obstaje przy swoim :D

• Confused 1
Opublikowano

Ja wytestowałem solidnie -30 - AIDA, y-cruncher, OCCT, TM5 bez żadnej wtopy.

Mimo wszystko ustawiłem bezpiecznie -25 i tak od 4 miesięcy (połowa grudnia) nic nie dotykałem i śmiga bez żadnych crashy.