Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Programowanie , gry jako dodatek. Zwłaszcza że mi 3080 starcza pod Poe 2 D4 i innez a jakoś nie widzę jakieś nowej gry pode mnie na horyzoncie.

7700 jakos mały przeskok. Więc teraz chyba celuje minimum w 12 rdzeni. 9900x tylko 200zl drożej jak 7900, a nie raz 25% lepszy. 

Ostatnio taki projekt mam i pewnie z rok będę robił co w końcu leci 5800x na all core często więc minimum.

Miałem 3700x zmieniłem na 5800x bardziej że względu na pojedynczy rdzeń i okazje. Teraz już bardziej z musu. 

Będę pewnie teraz myślał na co i za ile;)

Najchętniej bym szedł w  9950x3d ale szkoda kasy;) złoty środek potrzebuje 

Opublikowano

ja swojego już wczoraj zamontowałem, najszybsza dostawa z Ali dotychczas ;) zamówione w poniedziałek odebrane we wtorek

do gier to względnie wystarczy pomajstrować w PBO (curve) i +100-200MHz (ew scalar jak będzie mniej stabilnie)

czy coś jeszcze?

@Pentium Dużyj tej konserwy zamiast pasty termoprzewodzącej -.-

Opublikowano

No ok. Ale wiesz jak jest. Kazdy kupuje 9800x3d (wydają na niego dosc duzo) chociaz obecnie jest sporo taniej 2k~ wydajac tyle po prostu go gonisz u mnie dla przykloadu 5.5Ghz no i te waty wsysa. Ale jak by go zatrzymac na 5Ghz to też bierze sporo mniej, a wydajnosci traci sie niewiele.

7700 buildzoid sprawdzal i z tego co pamietam dostawal niezlego kopa z mocno podkrecona pamiecia

Opublikowano
30 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

CPU: AMD R7 7700 + Navis F240 ------> na 9800X3D to mocny upgread :balon:

Obecnie 8700F testuje 

27 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@maxmaster027To idzie na handel dalej typuje:)

Ten to raczej nie, choć w sumie nie wiem. Trochę kusi, ale marnowałby się u mnie. Na razie wystawione jest 7800X3D i 9800X3D z tacek.

Opublikowano

Ciekawostka:

Zen 4 (Raphael)

typowo (real-world, mieszany kod): ~3–4 instrukcje/cykl. 

sustained µops (dobry tight loop / op-cache): ~5–6 µops/cykl w praktyce; op-cache nominalnie może dostarczyć do 9 µops/cykl (teoretyczny peak). chipsandcheese.comnumberworld.org

maksymalny syntetyczny szczyt: rzadko ~6 instr/cyc (laboratoryjne scenariusze).

Zen 5 (Nirvana / Granite Ridge)

typowo (real-world, mieszany kod): ~5–6 instrukcji/cykl (Agner: „potrafi dostarczać 6 instr/cyc w wielu przypadkach”). agner.orgchipsandcheese.com

sustained µops (op-cache): w praktyce około 6 µops/cykl średnio (op-cache nominalnie 12 µops/cykl, ale nie jest w pełni wykorzystywany w większości kodu). chipsandcheese.com+1

maksymalny syntetyczny szczyt: 6 instr/cyc typowo, w idealnych mikrobenchach rzadko do ~8 instr/cyc (Agner). agner.org