Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Wylacz PBO i porownaj temp.

U mnie po przelocie CB23 tempy 69st. Curva -20, a pobor podobny do twojego 121W.

obraz.thumb.png.247e30bee1e96a722b93476e0babe222.png

ale ze jak 69... Nigdy takiej temp nie widzialem. Dlaczego Twoj vocre jest tak nisko a moj nawet idzie pod 1,272v? To jest ok ok u mnie? Co masz na mysli wylacz pbo? Jak wylacze to nie mam gdzie ustawic curve... Musze przestawic na advanced i wtedy pojawia sie ta opcja. Nic innego nie wlaczalem oprocz EXPO jeszcze. 

Opublikowano

Dobra zle napisalem, wprowadzilem w blad, pomylilo mi sie z 9700X, kory ma domyslnie PBO wylaczone :D A 9800XD ma po prostu jeden "profil". Moja sztuka pod katem napieciowym to rodzynek ale napwno sklada sie na to tez fakt jaka mam plyte i bios, jednak nie sadze, zeby to byly diametralnie duze roznice na innej plycie. 

To jest po prostu loteria krzemowa.

A ile masz ptk w cb23 po takim goracym przelocie ??

Opublikowano

Nie sprawdzalem... I tak go przeciez limituje na 85C. Bardziej mi chodzi o napiecia czy so ok. Na poprzednim (pierwszym biosie plyty) nie przekraczalo to vcore 1.2v na curve negative na -15 a teraz dochodzi do 1.26v na tych samych ustawieniach... Nie chce cpu usmazyc jak to sie zdarza... Moze moglem nie montowac najnowszego biosu. 

Opublikowano

Co może być przyczyną, że jak ustawie  PBO -20  to system  traci  stabilność  ,  zazwyczaj w idle podczas przeglądania  stron czy  Youtuba .  -15 to maks na którym się nie wykrzacza .

Czyżby proc  padaka ?  w biosie pokazuje  SP120  ponoć to dobra średnia 

Opublikowano
7 minut temu, BEM.22 napisał(a):

Co może być przyczyną, że jak ustawie  PBO -20  to system  traci  stabilność  ,  zazwyczaj w idle podczas przeglądania  stron czy  Youtuba .  -15 to maks na którym się nie wykrzacza .

Czyżby proc  padaka ?  w biosie pokazuje  SP120  ponoć to dobra średnia 

Oznacza to że płyta defaultowo ustawia już tak nisko napięcie że -20 ją wykrzacza a -15 jest stabilne. Na jednych płytach -50 działa bo płyta ustawia wysoko napięcie a na drugich -20 wywala bo producent płyty ustawił je nisko. Cała filozofia.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Oznacza to że płyta defaultowo ustawia już tak nisko napięcie że -20 ją wykrzacza a -15 jest stabilne. Na jednych płytach -50 działa bo płyta ustawia wysoko napięcie a na drugich -20 wywala bo producent płyty ustawił je nisko. Cała filozofia.

To teraz chyba  kumam , to  PBO  -10   -15  -20  to taka zaawansowana  forma voltage offeset ?

Jestem posiadaczem   platformy  AMD po praz pierwszy od czasów  A64  to jakieś 16 lat już chyba  ,stąd moja dość niska  wiedza w tym temacie  .

To teraz druga  zagadka , mimo ustawień  PBO   -15   czy  positive 15   rdzenie podczas obciążenia  CineBenchR23  osiągają CCD0 5175MHz    CCD1 5250MHz  ,

to wszystko w temperaturach      CPU  45'C  --  CPU Die  78'C   odczytywane  HWinfo64   .  Co bym nie robił to   wyżej nie idzie a  jak widać trochę  zapasu  ''termicznego''  zostaje .

Wygląda to jakby coś  blokowało wyższe zegary , TDC  , EDC , PPT  podnosiłem i zero poprawy .

Edytowane przez BEM.22
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, BEM.22 napisał(a):

To teraz chyba  kumam , to  PBO  -10   -15  -20  to taka zaawansowana  forma voltage offeset ?

Jestem posiadaczem   platformy  AMD po praz pierwszy od czasów  A64  to jakieś 16 lat już chyba  ,stąd moja dość niska  wiedza w tym temacie  .

To teraz druga  zagadka , mimo ustawień  PBO   -15   czy  positive 15   rdzenie podczas obciążenia  CineBenchR23  osiągają CCD0 5175MHz    CCD1 5200MHz  ,

to wszystko w temperaturach      CPU  45'C  --  CPU Die  78'C   odczytywane  HWinfo64   .  Co bym nie robił to   wyżej nie idzie a  jak widać trochę  zapasu  ''termicznego''  zostaje .

Wygląda to jakby coś  blokowało wyższe zegary , TDC  , EDC , PPT  podnosiłem i zero poprawy .

Wszystko jest ok. W grach będzie więcej.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Grolshek

Czyli na  wyższe taktowanie w  CinebenchR23  nie mogę liczyć  ?  Widziałem na  YT  tego samego proca  taktowanego  CCD0 5300 - CCD1  5400  i temperatury dochodzące do  90'C  .

Myślałem skoro mam jeszcze  10-15'C zapasu to jakoś można go wyżej wykręcić

Opublikowano (edytowane)

@Kartofel

Na poczatku szukałem max UV i testowałem OC mojej sztuki. Poznawałem jaki kawałek krzemu się trafił.

I niestety kartofel :E

Przy +200Mhz lata na 1.344-1.36v przy curve -18!

A curve -18 to najniżej co jest wszędzie stabilne u mnie.

Def 5225Mhz to 1.2v+ zależnie od obciążenia.

Ponieważ proc jest mega wydajny i z palcem w nosie ogarnia sztywne 152 fps przy 155Hz monitoże gsync, to ustawiłem go tak:

5000Mhz/curve -18 przekłada się na 1.1v./Eco Mode 88W PPT. 

Wystarcza na luzie do trzymania 152 fps w BF2042.

Memki na 6000Mhz cl28 i bardzo ciasne timingi II i III rzędu/IF 2100/soc 1.1v

Mało tego. Ten procek jest wstanie utrzymać 152 fps w BF2042 na 4500Mhz 0.99v!

Porównywałem sobie fpsy w CP2077 na presecie RT Overdrive, tylko wymaksowanym. DLSS auto/MFG x3

Różnica miedzy 5000Mhz a def jest symboliczna.

RTX 5080 na 3000Mhz/mem +2000/0.95v.

BF2042 trzyma 152 fps

WOT to lajt, też 152 fps

Forza Horizon 5 152 fps

CP2077 152 fps

Nawet się nie spoci.

Także trzymam na 5Ghz 1.1v/memki 6000Mhz z IF 2100 i soc 1.1v. Nic mi więcej nie potrzeba.

Hibernacji nie używam.

Nie wiem czemu ludziom zdychaja te proce na ASrocku.

@Phoenix. Dokładnie tak :)

Edytowane przez MarcoSimone
  • Upvote 4
Opublikowano
4 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Nie wiem czemu ludziom zdychaja te proce na ASrocku.

Któryś z kolegów pisał na forum, że miał dwa procki na ASRockach z serii 9xxx, jeden 9800X3D i drugi bodajże 9950x.
Monitował fizycznie procesory co jakiś czas, stosował się do różnych zaleceń, aktualizował biosy, a i tak pojawiły się jakieś ślady degradacji na prockach/pinach mobo.
Wszystko nawet miesiącami było ok, a tu nagle zonk.
Ja parę dni temu zdjąłem chłodzenie i wyjąłem cepa z ASRocka B650M-HDV/M.2, po ok. 5 miechach użytkowania wszystko OK, jednak dzisiaj okazyjnie zmieniłem płytę główną na Gigabyte B650 Eagle.
Według mało naukowych danych na reddicie ilość zdechnięć CPU względem AiB wygląda tak: ASRock > ASUS > MSI > Gigabyte.
Przynajmniej teraz powinien być temat z głowy. A i udało mi się odpalić na tej płytce PCI-E 5.0 x16 xD 

• Like 2
Opublikowano

Ok, walić to. Gigabyte czy MSI? U mnie PBO wyłączone, SOC Voltage na 1.15, VDDCR_CPU Voltage Offset Mode -100mv ustawiony. Na mojej x670e i X870e syna te same parametry. I co, mam żyć w strachu, że coś zdechnie? Jak już pisałem: od listopada 2024 mój ASROCK x670e śmiga z 9800x3D, syna x870e od maja/czerwca. Było brać innego producenta, ale nie, bo po co - lubię życie na krawędzie, adrenalina "keep me sharp, on the edge" ;) .

• Haha 1