Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Recommended Posts

@PiPoLiNiOnie tym razem :E

Tak poważnie to przy 6950xt zmieniłem kręconego pod korek 12600kf na 7800x3d, co przy tym GPU niekoniecznie miało sens, więc teraz zmiana na jeszcze szybszy CPU będzie miała jeszcze mniejszy sens...zwłaszcza przy 3440x1440 (wtedy siedziałem na 2560x1440) :E  Także najpierw GPU i dopiero będzie się myśleć o CPU :)

• Like 1

8 minut temu, Krzysiak napisał:

@Spychciou mnie to samo...że mam 7800x3d, to nie będzie sensu zmieniać na 9800x3d. Także pewnie jakiś 10800x3d zawita dopiero :D

To w twoim wypadku faktycznie totalnie bez sensu. Szkoda kasy:)

Ja to co innego bo mam do zbudowania totalnie nowego PCta, stary to trup i kisze się obecnie na konsoli XSX.

Pozostaje mi czekać bo mam w planach zestaw oparty o 9800X3D+RTX5070Ti.

Edytowano przez Spychcio

50 minut temu, Krzysiak napisał:

No właśnie niespecjalnie szybszy był, dlatego jeśli komp ma służyć do grania i tylko grania to nie ma sensu nic ponad 8/16 X3D :D

@Phoenix. siema:faja:

No właśnie do grania. Chcę złożyć sobie nowego kompa do gier pod 4K z RTX 5090 i jakimś najmocarniejszym prockiem pod gry ze stajni AMD. Intel odpada bo te ich Arrow Lake to bieda w grach.

Swoją drogą to czy mają wyjść jakieś nowe płyty pod nowe procki AMD lub wyszły jakoś ostatnio?

Wyszły ale niespecjalnie mają sens...żeby nie rzec, że go nie mają :)

Plusem am5 jest to, że tak naprawdę "do szczęścia" najczęściej wystarczy średnio półkowy B650/650E.

Do grania w zupełności wystarczy 9800x3d

Edytowano przez Krzysiak

42 minuty temu, Umpero napisał:

No właśnie do grania. Chcę złożyć sobie nowego kompa do gier pod 4K z RTX 5090 i jakimś najmocarniejszym prockiem pod gry ze stajni AMD. Intel odpada bo te ich Arrow Lake to bieda w grach.

Swoją drogą to czy mają wyjść jakieś nowe płyty pod nowe procki AMD lub wyszły jakoś ostatnio?

7.11 zapraszamy do sklepow po nowke 9800X3D. Wyszly X870/870E, ale stare tez sa ok i moga miec wiecej dyskow M.2 niz nowe plyty.

Edytowano przez ryba

1 godzinę temu, Spychcio napisał:

To w twoim wypadku faktycznie totalnie bez sensu. Szkoda kasy:)

Ja to co innego bo mam do zbudowania totalnie nowego PCta, stary to trup i kisze się obecnie na konsoli XSX.

Pozostaje mi czekać bo mam w planach zestaw oparty o 9800X3D+RTX5070Ti.

To dokładnie taki sam plan jak mój ;)

Już go nawet zacząłem realizować wyhaczając Samsunga 990 PRO 2TB i Corsair RM1000x na fajnych promkach, więc nie ma odwrotu.

8 minut temu, muszka napisał:

To dokładnie taki sam plan jak mój ;)

Już go nawet zacząłem realizować wyhaczając Samsunga 990 PRO 2TB i Corsair RM1000x na fajnych promkach, więc nie ma odwrotu.

Ja mam już budę Phanteks NV7, komplet najbardziej festyniarskich wentylków tj Lian Li UNI FAN SL-INF V1 i MPG A1000G.
No i jakieś dwa miechy temu kupiłem monitor Samsung Odyssey OLED G8/G80SD S32DG80.

Zastanawiam się czy ta zasiłka ogarnie RTX 5090 skoro to ma wymagać dwóch wtyczek 12Vhpwr...

• Kelam pinned this topic
1 minutę temu, Umpero napisał:

Ja mam już budę Phanteks NV7, komplet najbardziej festyniarskich wentylków tj Lian Li UNI FAN SL-INF V1 i MPG A1000G.
No i jakieś dwa miechy temu kupiłem monitor Samsung Odyssey OLED G8/G80SD S32DG80.

Zastanawiam się czy ta zasiłka ogarnie RTX 5090 skoro to ma wymagać dwóch wtyczek 12Vhpwr...

O ile będzie tam procek co sam nie zżera >200W jak 14900 to 1000W zasilacz powinien dać radę dla 5090. Ale fakt, pewnie 1200W byłyby bardziej odpowiedni do takiej karty.

3 godziny temu, Marcusfff napisał:

Ja też planuję przesiadkę po latach na AMD. Nie miałem nic czerwonego chyba od czasu Athlona 64. Nadeszła pora na zmianę proca i przygotówkę pod 5080. Też myślałem o 9950x3d, żeby mieć spokój na parę lat.

CPU typowo do gier czy zastosowań PRO? Jeśli do gier to wydatek $$$ na 9950X3D nie ma sensu, różnica w stosunku do 9800X3D będzie totalnie marginalna.

6 godzin temu, Umpero napisał:

Ja tez mam NV7 ta buda to koszmar stara define 7 byla w uj lepsza. 

9 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

Masz jakiś top wynik z 14900KS? Zarzuć linkiem jeśli tak :)

https://hwbot.org/user/dziarson/#Points tu masz globale na jwbocie wssyaylo zrobione na aio 360 artica. Miesiąc temu zakladalem pompe z blokiem ale nie ma czasu kręcić. 

• Upvote 1

Czyli pewnie 2500 u nas albo nawet ze 2600 zł.

Jeśli faktycznie 9800 x3D będzie od poprzednika o ok. 8% lepszy przy czym 20% droższy to 7800 x3D dalej będzie świetnym wyborem dla osób co nie chcą wydać ile wlezie na top1 procek. 

Dlatego właśnie nie powinno być tak źle z dostępnością bo tani to on nie będzie.

Ale mimo wszystko i tak go biorę :E

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...