Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Dadzo 5080 z 24GB vram, przesuno napiecie na 1.1v, dodadzo wiekszy PL pewnie bedzie min 415 do 450W moze 480W, zamontujo szybsze ramy bedzie 32Gbps, to ta wydajnosc bedzie, martwi tylko cena. Napewno z marzy nie chca zesc po to sa superki wypuszczane

Prawie jak RTX 4090. :hihot:

Opublikowano
52 minuty temu, krzysiek_1990 napisał(a):

Jak tam posiadacze 9800x3d na ASRock? Obsrani do reszty ? xD

Chyba pierwszy przypadek 7500f na b650 :Crash:

Nie starsz, nie strasz... ;) Asrock i uszkadzanie procesorów, to już jest u niektórych psychoza. Jako użytkownik Arocka z zaciekawieniem obserwuje to zjawisko. Wystarczy taki problem dość mocno spopularyzować i szybko dużo ludzi zaczyna nim tłumaczyc wszelkie usterki. :)

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Mi ostatnio znowu wysiadły USB w kompie, tym razem USB 2.0 na froncie obudowy. W menedżerze urządzeń była obok tego info że coś się zrypało ze sterownikiem. Te akurat są z 2006 od microsoft. Dało się to zresetować ale jak tylko wpiąłem USB to znowu sraka. Przepiąłem front w inne wyjście na płycie. Nie wiem czy to coś na front panelu coś to powoduje czy płyta czy może brud w systemie. Ostatnim razem wszystkie się zawiesiły.

Opublikowano
7 godzin temu, Sidr napisał(a):

Nie starsz, nie strasz... ;) Asrock i uszkadzanie procesorów, to już jest u niektórych psychoza. Jako użytkownik Arocka z zaciekawieniem obserwuje to zjawisko. Wystarczy taki problem dość mocno spopularyzować i szybko dużo ludzi zaczyna nim tłumaczyc wszelkie usterki. :)

14gen nie można i strach kupować bo się degradują a uszkadzanie się procesorów Ryzen to tylko psychoza

Opublikowano
1 godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Ile padło tych procków AMD? Z tysiąc chociaż? Nadal nie wiadomo czy to wina płyty czy proca czy kombinacja płyty asrocka z procem uwydatnia jakiś problem produkcyjny. U intela za to cała partia lub kilka została skażona.

Degradacja nie polega na tym, ze pada procesor, tylko na tym, ze nie jest w stanie utrzymac wyznaczonych taktowan na konkretnych napieciach. 

Mialem kiedys procesor ktory przez zbyt duze napiecie i OC uleg degradacji po ok roku czasu. Z czasem nie byl w stanie utrzymac nawet defaultowych napiec, jednakze na nizszych taktowaniach dalej dzialal bez problemu.

• Confused 1
Opublikowano
22 godziny temu, lukadd napisał(a):

Nie, właśnie nic nie wygląda, że będzie ciekawie według plotek. Dalej ten sam układ z tą samą liczbą jednostek co w 5080 16GB, jedyna różnica to więcej vram :E 

I ten VRAM nikomu niepotrzebny chyba że ktoś ciśnie 4K to może...

Sam się zaczałem zastanawiać czy 5080 nie wziąć, bo Supery będą drogie na start, wcale nie szybsze, a do 6000 to kawał czasu i mój 4070Ti trochę się zestarzeje. 

Opublikowano
33 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Przecież amdkowe padają w intele degradują i z czasem padają.

No to padaja. Ale degradacja to nie jest to ze procek Ci padnie z dnia na dzien, tylko stopniowo spadaja jego mozliwosci. Tamten procesor co mialem byl w stanie pracowac z 80% pierwotnego defaultowego taktowania z nieco nizszym napieciem i juz sie nie degradowal. To co bylo u intela to ponoc bylo nie do zatrzymania bo fizycznie cos sie dzialo z procesorem. A u AMD teraz to procki padaja to nie jest degradacja, po prostu ktos tu myli pojecia.

Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Ile padło tych procków AMD? Z tysiąc chociaż? Nadal nie wiadomo czy to wina płyty czy proca czy kombinacja płyty asrocka z procem uwydatnia jakiś problem produkcyjny. U intela za to cała partia lub kilka została skażona.

Wszyscy są obesrani aby podać konkretne dane. Ale problem raczej nie jest marginalny skoro jest takie larum i każdy serwis o hardware, recenzenci, youtuberzy o tym trąbią.
A ASRock już od jakiegoś czasu wypowiada się, że to tj. ich wina, nie AMD.

Opublikowano
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ale problem raczej nie jest marginalny skoro jest takie larum i każdy serwis o hardware, recenzenci, youtuberzy o tym trąbią.

Clickbait, wiecej wyswietlen itp. Generalnie tak to teraz dziala. Nawet nie wiadomo dokładnie o co chodzi. Czesto to jest po prostu robienie tematu na sile. Jakby Tobie znany z forum uzytkownik mial taki problem to co innego. A tam gdzies to wiesz.. ludzie maja tyle hajsu ze kupowali po 10 inteli 14900k zeby wybrac najlepszy. Dla niektorych to kupienie proca typu 9800x3d to jest nic. Jakby byl problem to AMD wypuszczaloby biosy z obnizona czestotliwoscia do 5Ghz np.

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Czesto to jest po prostu robienie tematu na sile. Jakby Tobie znany z forum uzytkownik mial taki problem to co innego.

Wcześniej też tak myślałem... Uważałem za problem jako marginalny. 

Płytę ASRocka miałem gdzieś od kwietnia 2024 i gdy siedział na nim 7500F to nawet sobie głowy nie zawracałem.
Ok. rok później wleciał 9800X3D i pracował na tej płycie ~5 miechów.

Oczywiście stosowałem jednak bezpieczne ustawienia - VSOC na 1.1V, SOC UNCORE na ENABLED, proc na stock zegarach i maksymalnym UV, regularne update biosów do najnowszych itd. itd.
W pewnym momencie jednak pojawiło się parę przypadków spaleń procków na naszym forum - widać, że nie śledzisz tematu. Wśród spalonych procków pojawił się nawet 7950X czyli ani seria 9xxx, ani X3D.
Zacząłem się niepokoić, bo jednak masz przypadki z pierwszej ręki, sprzedałem ASRocka i kupiłem Gigabyte dla świętego spokoju.
Skoro tyle mądrych głów pracuje nad rozwiązaniem problemu i do dzisiaj nic nie pomaga, trzeba zastosować się do słów Steva z Gamers Nexus: "Don't buy ASRock".
A jak ktoś już ma, to najlepiej wymienić. Takie jest moje zdanie. Po co prosić się o problemy.

Plus, że AMD nie robi problemów i wymienia procki.
Kolega co spalił 7950X dostał 9950X więc pozytywnie, jednak czas uziemienia PCta, zabawa w wysyłki, czekanie... mi by się nie chciało ;) 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W pewnym momencie jednak pojawiło się parę przypadków spaleń procków na naszym forum - widać, że nie śledzisz tematu. Wśród spalonych procków pojawił się nawet 7950X czyli ani seria 9xxx, ani X3D.

Te parę przypadków to będąc precyzyjnym były dwa 7950X3D od jednego forumowicza i na tym koniec. Za jednego 7950X3D dostał 9950X3D.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
15 minut temu, wamak napisał(a):

Te parę przypadków to będąc precyzyjnym były dwa 7950X3D od jednego forumowicza i na tym koniec. Za jednego 7950X3D dostał 9950X3D.

Na bank była jeszcze 1 może 2 osoby, bo brałem wtedy aktywny udział w dyskusji. 
Znowu nie chce mi się przekopywać tematu aby to znaleźć. 

Opublikowano (edytowane)

Afera wokół pasty Amech SGT-4

Jedna z popularnych past termoprzewodzących ma bardzo szkodliwe właściwości. Niedawno jednak ustalono, może ona nawet uszkodzić komponenty naszego PC.

Jest niebezpieczna.

https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/pasta-termoprzewodzaca-amech-sgt-4-problemy

Ma ktoś z was tą pastę nałożoną na jakiś podzespół? W Polsce chyba mało znana.

Edytowane przez skalak23
  • Upvote 1