Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 20:00, lukadd napisał(a):

Wiem jutro napiszę na reddicie, że Asrock zabił mi trzy procesory, trafię na pierwsze strony gazet z całego świata xD

To ja miałem być :E Teraz co mi pozostaje napisać gdzieś, że Asrock ubił mi 4 procesory na jednej płycie 8:E

Opublikowano
W dniu 2.11.2025 o 11:00, Lameismyname napisał(a):

Mi Ryzen Master przy "per-core" 7500F wypluł -50 na Core 0 (pierwszy rdzeń), reszta na -30 i tak używałem cały czas stabilnie jak skała.
Trochę dziwne i z tak dużym "negativem" się nie spotkałem i wydawał mi się nie realny. 

No ale w CO -50 na all-core nie uwierzę, nie bardzo widziałem aby ktoś -40 stabilnie robił, więc można jak mówisz między bajki to wsadzić.

9800X3D na all-core -40 działa mi stabilnie na pulpicie ale odpalę jakąś grę i kaput... pewnie moją sztukę wycięli z tego samego kawałka wafla co kolegi @Kadajo;) 

To jest po prostu loteria krzemowa. Moja lepsza 9800x3d przechodzi test aida na -40 a druga tylko -20 (po oc do 5450mhz wartość ta spada do -18). Natomiast obiektywnie patrząc to między -15 a -40 nie, ma dużych różnic temperatur w grach. Na obu 9800x3d mam wyłączone zintegrowane gpu, co może mieć jakiś nieznaczny wpływ na potencjał undervoltingu.

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

To już jest prawdziwy seryjny morderca. Ciekawe czy osoba, która zjarała trzy cepy, sięgnie po rozum do głowy, i w końcu wyp.. Ten szajs. Jak mój aszrot spali mi mojego 9800x3d to na drugi dzień, wyląduje na olx.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Ja Asrocka nie ruszam. Wsjo śmiga i nic się nie dzieje. Toksyczne związki mają swój smak :hihot::rodzinka:

O właśnie. Jeżdżę na motocyklach i lubię adrenalinę, a teraz akurat sezon się skończył, więc 9800x3d na Asrocku daje mi choć trochę tego co lubię. Bootuje 3 sekundy dłużej i od razu serducho przyspiesza 😆

Edytowane przez Adikon
  • Haha 9
Opublikowano

trochę dziwna historia, kto do jednej płyty kupuje od razu dwa procesory? Co ciekawe wspominana wersja 3.40 wyszła w dniu 2025/8/28 wiec wychodzi że spalił 3 procesory w dwa miesiące. O innych wersjach nie wspomina że były problemy. Do tego dziwi trochę zakup procesorów na chińskiej alibabie a nie u siebie w kraju, ale może jest tam duża przebitka w cenie.

Opublikowano
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Podobnie jak żonaci :hihot:

Nie wiem czy ktos inny tutaj, ale ja jestem szczesliwie zonaty 24lata, razem jestśmy 29 

image.png.4f022eae5d8fd3efd2d7af58b332eaaa.png

inne gry np 

image.png.dee6c5bc7abd49c3ec5232ba5ea3f5de.png

image.png.3f5fcc215778338c42e0a5920f85862c.png

No i podstawa mojej egzystencji :D

image.png.f251d8856831759399f7725034dbcb5d.png

Z zoną jak z autem jak dbasz tak masz .

Opublikowano
W dniu 1.11.2025 o 21:53, Phoenix. napisał(a):

#nikogo ;) 

Myślę, że to ma być szansę być ciekawsze :P

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_architektur_amd_oraz_intela_w_grach-46234.html

3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

W piątek myślałem, że mi ASRock X670E uceglił 9800X3D. Wpisałem w zakładce AMD Overclocking wyłączenie dwóch rdzeni, po kliknięciu Apply ekran zgasł, a komputer już się więcej nie chciał włączyć. Nie dało się go wyłączyć trzymaniem Powera, jedynie z gniazdka, zero reakcji po włączeniu poza kręceniem wentylatorów, żadna dioda CPU/RAM/itd. się nie świeciła. Na szczęście reset ustawień BIOS-u pomógł.

:rodzinka:

• Haha 1
  • Sad 1
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Myślę, że to ma być szansę być ciekawsze

przydał by sie wykres z unlokiem

HT i SMT moze też spowodować nizsze wyniki fps lub % inną różnice miedzy arrow lake vs raptor/zen5

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, tomcug napisał(a):

Super test! :D 

Szkoda ze nie ma 285k bo ma mimo wszystko wiecej kaszy, chyba, ze to marginalna bylaby roznica?? Tak samo miedzy 14900k i 14600k ?? Co sadzisz? 

Czy jaksie wylacza rdzenie w intelu to pula cache spada? czy proc korzysta nadal z całej ??

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
31 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Szkoda ze nie ma 285k bo ma mimo wszystko wiecej kaszy

Tak, pewnie by było kilka % do przodu. Ale w tym roku raczej nie odzyskam 285K, więc nie było innego wyjścia ;)

Co do wyłączania rdzeni, proc korzysta z całej puli cache po wyłączeniu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Dziarson niestety ale Amazon "uceglił" New Worlda tak jak Asrock procki, więcej się nie zagra. Szkoda tych godzin. :cenzura: Trzeba będzie usunąć z dysku.

7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

:E lol a chciałem ją kupić, xkom potem euro agd nie wysłali, i padło na b650 MSI... uff jak dobrze.:wariat:

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Reddzik Może w totka zagraj, chociaż trójkę jakąś trafisz xD 

7 godzin temu, Kaczkofan napisał(a):

ASROCK powinien gościowi zwrócić kasę, mobasa przejrzeć od A do Z - mają golden sample, z którego powinni dowiedzieć się wszystkiego. Chyba, że już wszystko wiedzą i idą w zaparte :D 

Śmiej się, pewnie nie jeden recenzent chciałby położyć łapy na tej płycie, a gość ją puści za krotność ceny.

4 godziny temu, tomcug napisał(a):

W piątek myślałem, że mi ASRock X670E uceglił 9800X3D. Wpisałem w zakładce AMD Overclocking wyłączenie dwóch rdzeni, po kliknięciu Apply ekran zgasł, a komputer już się więcej nie chciał włączyć. Nie dało się go wyłączyć trzymaniem Powera, jedynie z gniazdka, zero reakcji po włączeniu poza kręceniem wentylatorów, żadna dioda CPU/RAM/itd. się nie świeciła. Na szczęście reset ustawień BIOS-u pomógł.

:rodzinka:

Jak przesiadałem się w kwietniu z 7500F na 9800X3D przy ASRocku B650-HDV/M.2 i płyta nie dawała żadnego znaku życia nie było mi do śmiechu.
Dopiero flashback z tej samej wersji biosu, na dokładnie tą samą pomógł co jest dla mnie absurdem i do dzisiaj nie rozumiem co się stało :/ 

Jak dla mnie na chwilę obecną płyty ASRocka to jak ktoś trafi coś tanio pod Zen4 bez X3D. 

A tak na marginesie - miałeś do czynienia z B650 Eagle czy tam Eagle AX i widziałem, że się dobrze wypowiadałeś jako "płyty, które dają radę".
Ostatnio w ME pojawiają się co chwila outletówki B650 Eagle/B650 Eagle AX, B650 Gaming X w okolicach 400zł. Jak się zapatrujesz na te mobasy?

Opublikowano
14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A tak na marginesie - miałeś do czynienia z B650 Eagle czy tam Eagle AX i widziałem, że się dobrze wypowiadałeś jako "płyty, które dają radę".
Ostatnio w ME pojawiają się co chwila outletówki B650 Eagle/B650 Eagle AX, B650 Gaming X w okolicach 400zł. Jak się zapatrujesz na te mobasy?

Są wystarczająco dobre, można brać. Jedynie do kręcenia 2-chipletowych CPU w opór się nie nadają przez za słabą sekcję, ale raczej mało kto tak robi ;)

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, tomcug napisał(a):

Myślę, że to ma być szansę być ciekawsze :P

tomcug,jedyny taki test na świecie a jakoś nie doceniają xD

Jakoś sie nie mogą pogodzić ze lion cove jest mało gęsty 

Ja wgrałem poprawki w bios i juz LPE lepiej zarzadza ale co z  tego jak fps spadł

Chyba te nowe zarzadzanie rdzenami z panthher lake xD 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.11.2025 o 14:34, krzysiek_1990 napisał(a):

Zmiejszenie vsoc o 0.005V zmniejsza pobór około 0.1w. Na zmianie z domyślnego 1.25V na 1.175V zyskałem niecałe 1.5W. z 22W w pulpicie zszedłem na około 20,5-20,8W. Temperatury - może ze stopień mniej. 

Czyli to samo co na AM4 w takim razie, ogólny pobór przez procesor minimalnie spada ale są to wartości wręcz symboliczne, u siebie między 1.1v a 0.975v urwałem 2W :E 

W dniu 2.11.2025 o 14:14, Zachy napisał(a):

3. VSOC nie obnizy napiecia CPU :) z tego co wiem

Dokładnie :thumbup:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
11 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Śmiej się, pewnie nie jeden recenzent chciałby położyć łapy na tej płycie, a gość ją puści za krotność ceny.

Jak przesiadałem się w kwietniu z 7500F na 9800X3D przy ASRocku B650-HDV/M.2 i płyta nie dawała żadnego znaku życia nie było mi do śmiechu.
Dopiero flashback z tej samej wersji biosu, na dokładnie tą samą pomógł co jest dla mnie absurdem i do dzisiaj nie rozumiem co się stało :/ 

A nie miałeś żadnych ustawień odnośnie UV w biosie lub jakiś innych opcji pod swoje preferencje?

Ewentualnie może być to też wina windowsa który wgrał swój mikrokod AGES do biosu i pojawiła się niezgodność. Ale nie wiem na ile jest to prawdopodobne ale coś mi się obiło o uszy że może coś takiego robić.