Pentium D 1 345 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu @MarcoSimone akurat kompa wyłączyłem. Szybciej to chodzi niż 2024? R23 najlepszy bo duże liczby 1
MarcoSimone 790 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Teraz, Pentium D napisał(a): @MarcoSimone akurat kompa wyłączyłem. Szybciej to chodzi niż 2024? R23 najlepszy bo duże liczby Wolniej niż 24. A liczby najlepsze mam w R15 2
Send1N 4 746 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Widzę że panowie mają nową grę na sylwestra
Doamdor 2 045 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) @Send1N Sporo grało się w Cinebench R20/23, lecz sylwester należy do jednej kobiety. Jak odpale Intela, to przetestuję nowego Cinebench, bo na AMD to już nie to samo, a tym bardziej na 9800X3D. Edytowane 12 godzin temu przez Doamdor 1
HappyLittleGamer 219 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Ja myślałem że ram 6000MHz CL30 to jest taki pewniak że zadziała na AM5, a tu puściłem MemTesta i od razu czerwone errory Musiałem włączyć 5600MHz EXPO i jest teraz git. Już wiem czemu moje ramy były najtańsze.
AMDK11 35 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Właśnie testowałem nowego Cinebench 2026: R5 9600X (ST ~5.4 GHz) RAM 5600MT 2x16GB(32GB) Single Thread: 525p Single Core (SMT): 719p (+37%)! AMD podkreśla że SMT w Zen4 i Zen5 zajmuje 5% logiki(tranzystorów) rdzenia U9 285K (ST ~5.7 GHz) Single Thread: 602p (Zen5 SMT +19%!)(LionCove ST +14.6% względem Zen5 ST(SMT OFF)) W CB 26 rdzeń Zen5 ma o ponad 20% wyższy IPC niż LionCove Edytowane 2 godziny temu przez AMDK11
Grolshek 629 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 9 godzin temu, Send1N napisał(a): Widzę że panowie mają nową grę na sylwestra Wreszcie jakaś gra w której Intel pokona AMD 4
AMDK11 35 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Up@ Nie do końca. Widać, jak Zen5, dzięki SMT, wyciska z szerokości rdzenia tyle, ile się da. LionCove, z powodu braku SMT, nie wyciska z rdzenia tyle, ile mógłby. Zen5 ma 2 klastry dekoderów (2x 4-Wide (łącznie 8-Wide, głównie dla SMT)), a w ST, poza rzadkimi przypadkami, może działać tylko na jednym klastrze dekoderów (4-Wide - tyle ile ma Zen4(4-Wide)). Jest to świadomy wybór AMD(Złożoność logiki(llość tranzystorów) a także energooszczędność), ponieważ głównym źródłem instrukcji nowoczesnej architektury x86 (zwłaszcza Zen) jest pamięć podręczna mikroinstrukcji(op cache 12-Wide dla ST), a dekoder pełni rolę uzupełniającą i wspomagającą. Zen5, jak podkreśla AMD, stanowi nowy fundament dla przyszłych rozwiązań (Zen6, Zen7 itd.). Zen6 w dużej mierze (spekuluje się) wykorzystuje dekodery 2x4-Wide dla ST i op cache 16-Wide. Zen5 to 6ALU + 4AGU(Zen4 4ALU + 3AGU) więc SMT ma większe pole do popisu. EDIT: Aby w pełni zoptymalizować poszerzony i od nowa zaprojektowany Zen5, AMD poszło na kompromis i podzieliło projekt na dwa etapy: Zen5(duża rozbudowa z częściową optymalizacją) i Zen6(częściowa rozbudowa z dużą optymalizacją). Na przykład, niektóre instrukcje (w tym wektorowe FP) przeszły z jednocyklowego na dwucyklowe opóźnienie w porównaniu z Zen4. AMD przypisuje to dużej złożoności, którą musiano zredukować w nowym rdzeniu Zen5. Zen6 ma to naprawić. W Zen5 skupiono się jednak przede wszystkim na agresywnej optymalizacji pamięci podręcznych L1, L2 i L3 z bardzo niskimi opóźnieniami i ogromną przepustowością, a być może przede wszystkim na ciągłym dostarczaniu strumienia instrukcji, co oznacza nowy, stosunkowo potężny predyktor (m.in BPU + BTB) który przewiduje dwie na przód, bardzo długie i skomplikowane wzorce rozgałęzień. LionCove przewiduje tylko 1, dość krótkie i mniej złożone wzorce rozgałęzień co jest częściowo powodem kiepskiej przepustowości L3 i musem implementacji dużego L2 oraz awaryjnego L1.5-D. Wygląda na to, że priorytetem Intela w LionCove była rozbudowa rdzenia (pojedynczy dekoder 8-Wide) i buforów. Predyktorem i pamięcią podręczną zajmiemy się innym razem. LionCove zmaga się z większą liczbą pustych cykli podczas oczekiwania na instrukcje (spowodowanych m.in. BPU + pamięcią podręczną), dlatego zastosowano w nim 192 KB awaryjnej pamięci podręcznej L1.5-D. Edytowane 2 godziny temu przez AMDK11
Kartofel 38 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @AMDK11 Ja się nie znam na tych dekoderach. Ale czy taka analiza to nie jest zbyt mocne uproszczenie? Czy to niczym porównanie v6 lepsze od r4 w silniku spalinowym? Tam zapewne są dziesiątki miejsc + wiele wielokrotnych zależności pomiędzy nimi gdzie można wtopić na wydajności.
AMDK11 35 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Kartofel Owszem. Uprościłem i trochę ogólnikowo napisałem ale mniej więcej sens zachowany, nie zagłębiając się zbytnio w szczegóły.
janek25 213 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, AMDK11 napisał(a): Up@ Nie do końca. Widać, jak Zen5, dzięki SMT, wyciska z szerokości rdzenia tyle, ile się da. LionCove, z powodu braku SMT, nie wyciska z rdzenia tyle, ile mógłby sie tak nie podniecaj tym swoim syna 9600x bez x3d w grach te procesory sie aż tak nie różnią wydajnością Piszesz rzeczywistość na nowo Akurat brak HT to dobra sprawa. Jeszcze ten dodatowy worek na plecach arrow lake by spowodował kolejny realny spadek wydaności Edytowane 2 godziny temu przez janek25 1
AMDK11 35 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Jeśli już, to 9600X (Zen5), bo 7500f to Zen4 W grach bez x3D nie różnią się zbytnio, ponieważ wąskim gardłem jest konstrukcja chipletów (R 9000 i U 200). Po prostu piszę to, czego dowiedziałem się z analizy obu mikroarchitektur (Zen5 i LionCove) Edytowane 2 godziny temu przez AMDK11
janek25 213 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, AMDK11 napisał(a): czego dowiedziałem się z analizy obu mikroarchitektur (Zen5 to średnia analiza bo smt od zawsze było wydajniejsze od HT a nie na zen 5 Za to w druga strone tez to działa . Po wyłączeniu HT procesory intela lepiej bostują % w grach nż amd
AMDK11 35 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @janek25 Ponieważ GoldenCove/RaptorCove ma współdzielony (zunifikowany) harmonogram i porty wykonawcze dla ALU i FP (3xALU/FP + 2ALU). Zen4 ma osobny harmonogram i porty wykonawcze dla ALU i osobny dla FP. Intel zawsze (do czasu RedwoodCove) stosował implementację zunifikowanego harmonogramu ALU/FP, a Zen zawsze stosował dedykowane harmonogramy. LionCove jest pierwszą mikroarchitekturą w historii Intela, która wprowadza dedykowane harmonogramy dla ALU i osobny dla FP. Uważam, że jest to istotne zarówno w obciążeniach mieszanych, jak i SMT. I główny powód dla którego nie ma HT w LionCove a wróci prędzej czy później Tym bardziej że jednostki FP na tych samych portach wykonawczych co jednostki ALU pozwalają na użycie tylko FP lub tylko ALU w każdym cyklu. Więc nic zaskakującego w tym że wyłączenie SMT(HT) na RaptorCove daje więcej niż wyłączenie SMT na Zen. Zen5 ma jeszcze więcej zasobów(względem Zen4) z których pożytek robi SMT. EDIT: Średnia wzrostu IPC dla SMT(Zysk z włączonego SMT względem wyłączonego SMT): Zen4 +13% Zen5 +18% Edytowane 54 minuty temu przez AMDK11
tomcug 2 658 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, AMDK11 napisał(a): Właśnie testowałem nowego Cinebench 2026: R5 9600X (ST ~5.4 GHz) RAM 5600MT 2x16GB(32GB) Single Thread: 525p Single Core (SMT): 719p (+37%)! AMD podkreśla że SMT w Zen4 i Zen5 zajmuje 5% logiki(tranzystorów) rdzenia U9 285K (ST ~5.7 GHz) Single Thread: 602p (Zen5 SMT +19%!)(LionCove ST +14.6% względem Zen5 ST(SMT OFF)) Okazuje się, że w CB 26 rdzeń Zen5 ma o ponad 20% wyższy IPC niż LionCove Przecież nie jest to żadne zaskoczenie, przy braku HT innego rozstrzygnięcia nie mogło być
janek25 213 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Wrzucił juz ktoś wynik z porównania 285K vs 9950x?
Phoenix. 5 051 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu https://videocardz.com/newz/leak-suggests-amd-ryzen-7-9850x3d-may-land-at-a-similar-msrp-to-the-9800x3d
Send1N 4 746 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Pentium D dowiedziałeś się czegoś w sprawie nie działania tej nowej gry na w10? chyba nasze nocne posty gdzieś wcięło
Pentium D 1 345 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Send1N nie i w sumie w dupie z tym. W internecie sobie wynik zobaczę. R23 najlepszy 50 minut temu, Phoenix. napisał(a): https://videocardz.com/newz/leak-suggests-amd-ryzen-7-9850x3d-may-land-at-a-similar-msrp-to-the-9800x3d Czyli ze 2750 zł za kilka MHz które niewiele zmienią w grach a do pracy są lepsze procki. 1
Phoenix. 5 051 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 12 minut temu, Pentium D napisał(a): @Send1N nie i w sumie w dupie z tym. W internecie sobie wynik zobaczę. R23 najlepszy Czyli ze 2750 zł za kilka MHz które niewiele zmienią w grach a do pracy są lepsze procki. Matematyka i liczenie trudna rzecz 1
AMDK11 35 Opublikowano 55 minut temu Opublikowano 55 minut temu 1 godzinę temu, janek25 napisał(a): to średnia analiza bo smt od zawsze było wydajniejsze od HT a nie na zen 5 Za to w druga strone tez to działa . Po wyłączeniu HT procesory intela lepiej bostują % w grach nż amd Zobaczysz że HT wróci. LionCove to nowa baza i całkowicie inne podejście dla Intela więc nie ryzykował wdrażania HT za pierwszym podejściem. Lip Bu Tan powiedział jasno że odejście od HT(SMT) było błędem i zamierza przywrócić.
Kyle 259 Opublikowano 51 minut temu Opublikowano 51 minut temu 1 godzinę temu, janek25 napisał(a): bo smt od zawsze było wydajniejsze od HT HT to Intelowska nazwa SMT.
AMDK11 35 Opublikowano 49 minut temu Opublikowano 49 minut temu @Kyle HT to Intelowska, marketingowa nazwa SMT.
Pentium D 1 345 Opublikowano 44 minuty temu Opublikowano 44 minuty temu 12 minut temu, Phoenix. napisał(a): Matematyka i liczenie trudna rzecz Skoro na premierę 9800x3d kosztował 2400 zł a ten nowy ma być trochę droższy to chyba raczej kwota do 2750 zł jest realna.
Rekomendowane odpowiedzi