Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, AMDK11 napisał(a):

Zobaczysz że HT wróci. LionCove to nowa baza i całkowicie inne podejście dla Intela więc nie ryzykował wdrażania HT za pierwszym podejściem. Lip Bu Tan powiedział jasno że odejście od HT(SMT) było błędem i zamierza przywrócić. 

Przy tej ilości rdzeni co zapowiada się w tytanie to całkowicie było by bez sensu 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli pozwoli to na zwiększenie wydajności, to nie będzie bez sensu (tylko musi się spinać pod wzgl. kosztów, bo podobno SMT to +5% powierzchni rdzenia).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Co do tego filmku HU pod tytułem  "How Much RAM Do Gamers Need, 2x8 16GB vs. 2x16 32GB vs. 2x32 64GB"

To każdy ogarnięty gracz i posiadacz PC powinien sam widzieć i wiedzieć ile mu potrzeba do jego zastosowań, gierek jest multum na rynku. Nie gram w np. Srakova, ale jak ktoś gra to i 64GB może być na styk przy dłuższych sesjach :E 

Gram w Anno 1800 z wszystkimi DLC gdzie wraz z windą i ja mam na co dzień otwarte przeglądarki czasami i dwie z różnymi ilościami kart + jakieś drobne softy w tle z których nie chce wyłączać i w End Game w tej grze przy olbrzymich populacjach razem spokojnie 40GB+ leci z ramu przy kilku godzinnych sesjach :E 

Biorąc pod uwagę, że jeszcze całkiem niedawno RAMki były tanie jak barszcz to szkoda było się nie zaopatrzyć w 64GB, aby po prostu było i w określonych sytuacjach gdy trzeba zaalokować więcej nie rzeźbiło po nvme bez potrzeby.  

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

U mnie nic nie rzeźbi. Wziąłem 64GB właśnie po to żeby pozbyć się swapa 8:E

53 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Skoro na premierę 9800x3d kosztował 2400 zł a ten nowy ma być trochę droższy to chyba raczej kwota do 2750 zł jest realna.

Kto by to kupił, za bardzo się zbliżasz cenowo do 9950X3D

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, janek25 napisał(a):

SMR to amdowska nazwa HT bo to Intel wcześniej wprowadził xD

Cytat

Badania nad jednoczesną wielowątkowością (SMT) rozpoczęto w IBM w 1968 roku (projekt ACS-360), ale pierwszym dużym komercyjnym mikroprocesorem z SMT był Alpha 21464 (EV8), co było przełomem, podczas gdy Intel Hyper-Threading (nazwa marketingowa SMT Intela) spopularyzował tę technologię w procesorach x86. AMD wprowadziło SMT w architekturze Zen (np. w procesorach Ryzen), co uczyniło ją powszechną. 

AMD po prostu nie nadało swojej implementacji SMT własnej nazwy marketingowej.

Więc czy to Intel HHT, czy AMD SMT, oba są implementacjami SMT (Simultaneous Multithreading).

Pamiętam, że w czasach Athlona 64 panowało zamieszanie, ponieważ Intel miał Hyper Threading, a AMD Hyper Transport (linie komunikacyjne między rdzeniami i z chipsetem) i niektórzy uważali, że obie technologie to to samo. ;)

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Skoro na premierę 9800x3d kosztował 2400 zł a ten nowy ma być trochę droższy to chyba raczej kwota do 2750 zł jest realna.

Najprawdopodobniej cenowo wskoczy za 9800X3D, a similar nie oznacza o prawie 100 dolarow wiecej  jak to sobie wykalkulowales ;)  

9 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Skoro 9800X3D dzis to 1900zl to nie sadze, zeby cena byla wieksa niz 2399zl na start ;) 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, bourne2008 napisał(a):

6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Najprawdopodobniej cenowo wskoczy za 9800X3D, a similar nie oznacza o prawie 100 dolarow wiecej  jak to sobie wykalkulowales ;)  

Skoro 9800X3D dzis to 1900zl to nie sadze, zeby cena byla wieksa niz 2399zl na start ;) 

Chyba zapomnieliście jak było z ostatnimi prockami refreshami na AM4. To że będzie blisko 9950X3D to tylko zasługa tego, że proc jest na rynku wielu miesięcy. 7500X3D 6 tygodni temu startował od 1219 zł i też był blisko 7800X3D a ostatnio był w strzale za 900 zł i już normalnie chodzi po około 1000 zł.

https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-5-7500x3d-6-x-4-ghz-box-18192862393

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, AMDK11 napisał(a):

AMD po prostu nie nadało swojej implementacji SMT własnej nazwy marketingowej.

Więc czy to Intel HHT, czy AMD SMT, oba są implementacjami SMT (Simultaneous Multithreading).

Pamiętam, że w czasach Athlona 64 panowało zamieszanie, ponieważ Intel miał Hyper Threading, a AMD Hyper Transport (linie komunikacyjne między rdzeniami i z chipsetem) i niektórzy uważali, że obie technologie to to samo. ;)

I co ma piernik do wiatraka jak ht intel wprowadziło w 2001 a AMD w 2017. Zamęt robili ale jak nazwali HT i HTT

Edytowane przez janek25
Opublikowano

A ja w końcu zebrałem się i złożyłem wczoraj RMA procka do AMD. Jak na razie bardzo sprawnie poszło, wczoraj wieczorem złożone, dzisiaj rano dostałem już etykiety do wysyłki na maila. Etykiety DHL express, wysyłka do Czech i niby już jutro ma być do nich dostarczone według monitoringu. 

Ale teraz nowy rok więc pewnie jakieś opóźnienia będą przez wolny dzień, ale wstępne wrażenia z reklamacji u AMD na razie spoko :E 

Opublikowano
6 minut temu, Pentium D napisał(a):

Chyba zapomnieliście jak było z ostatnimi prockami refreshami na AM4.

Skoncz z tymi bzdurami ;) To nie sa ostatnie procki na ta podstawke, a jak nie masz nic madrego do powiedzenia to nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma ;) 

8 minut temu, Pentium D napisał(a):

7500X3D 6 tygodni temu startował od 1219

I co to ma wspolnego ?? NIC ;) 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, janek25 napisał(a):

I co ma piernik do wiatraka jak ht intel wprowadziło w 2001 a AMD w 2017. Zamęt robili ale jak nazwali HT i HTT

Ma to do tego, że AMD nazywało wielowątkowość współbieżną skrótem używanym w branży od momentu powstania koncepcji SMT. To właśnie Intel wymyślił swoją marketingową nazwę na swoją implementację SMT.

I to, że Intel wcale nie był pierwszy. 

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Tylko że niektóre gry i tak się randomowo wywalą do pulpitu nie ważne ile będziesz miał pamięci jeżeli wyłączysz pamięć wirtualną ;) 

37 minut temu, AMDK11 napisał(a):

Ma to do tego, że AMD nazywało wielowątkowość współbieżną skrótem używanym w branży od momentu powstania koncepcji SMT. To właśnie Intel wymyślił swoją marketingową nazwę na swoją implementację SMT.

I to, że Intel wcale nie był pierwszy. 

Pamiętaj że dla niektórych tutaj intel zawsze jest pierwszy :E 

Opublikowano

Ja Swapa mam włączonego zawsze, po prostu profilaktycznie, miewałem problemy z wyłączonym.

Ale jak ramu jest zapas to i tak nie będzie nadmiernie rzeźbić w swapie. Gorzej jak ramu brakuje, a w tle pierdylion rzeczy :E