Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@ju-rek a kiedy miałeś gorzej od kogoś? To jest forumowy standard, że przychodzisz i kłujesz w oczy ludziom benchmarkami :puchar::hihot:

image.thumb.png.6bcdb270e03f4775b9b64098e96abff9.png

Raczej masz dobrze, bo zegar memków jest u Ciebie +2000, a w tym benchu sporo daje, pewnie tez sam windows i stery apki w tle itp to wszystko rzutuje na pkt, najlepiej wszystko powylaczac. Nawet samo gsync tak samo 200-300pkt itp wszystko mniej wiecej wplywa na to

Zobacz u niego memki 3000, sa a sam zegar jest w okolicach 3000mhz (nie wiem co to za biosik ze tyle ma na defie) image.png.73a3e90bca9d848badf047db7d92135c.pngewidentnie 2950-3000mHz. 

Jest jeszcze cos takiego, co akurat nie wystepuje w grach, że jeden bios np w steelnomad czy np taki benchu, trzyma powiedzmy 3180Mhz non stop, a drugi bios potrafi zrzucic na 3030Mhz potem 3090 itp, takze to jak dana karta reaguje z danym renderingiem tez jest rozne.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
39 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Niezly wzrost :D 

Ja to teraz rozumiem tak, że początkowo podał minimalny na intelu do średniego na AMD.

intel "średni był wyższy 210-240fps"

amd "średni bez blokady nie wzrósł tak bardzo, bo jest 250-260fps"

Intel raczej nie powinien dropić do 160

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Solar Bay normalny czy Extreme?

Zwyky u mnie z RTX 5080 3Ghz/mem +2KMhz/0.945v -> https://www.3dmark.com/3dm/149416229?resultRegistrationOutcome=KEY_IN_ANOTHER_ACCOUNT_CURRENT_ACCOUNT_FREE

no i jak to sie ma do :

https://www.3dmark.com/sb/581557

a to mój najlepszy wynik na 13700k

https://www.3dmark.com/sb/67140

13 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ja to teraz rozumiem tak, że początkowo podał minimalny na intelu do średniego na AMD.

podałem minimalny na intelu do minimalnego na AMD

bo niestety intel dropił, dla tego mnie denerwował i przyszedł czas na zmianę :P

na amd nie mam takich dropów, bo mnie tam czy to będzie 240 czy 260 mało obchodzi, byle nie dropił do 160fps, a na AMD mam masełko i trzyma fps wąskim zakresie 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)

Ja mam tylko 5070TI ale u ciebie jest coś nie teges z GPU. U mnie na 9950X3D ten test w ogóle nie reaguje na CPU. Czy mam CPU na ECO(88W) czy na FULL(230W) wynik jest praktycznie ten sam. Za to test reaguje jak zły na podkręcanie GPU.

Sprawdź najpierw czy karta chodzi na 100%.

image.thumb.png.9e1dc164061b079bb2bb8f7235ec59da.png

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
6 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Teraz tylko mi spokoju nie daje ten solar bay, czemu tak kiszkowate wyniki, na tym jednym jedynym tescie 

Nawet u @ju-rek na 9550X3D nie ma wynikuów jak na Intelu. Nie mam pojęcia czemu.

Jednak zmieniłeś procka pod BF6 a nie pod wątpliwe benchmarki. W BF6 jest gites i na tym się skup :)

Teraz, SylwesterI. napisał(a):

No właśnie gpu max 80% wykorzystania 

O i to jest dziwne :hmm: Sprawdź może nastawy pcie....i przepustowość.

Opublikowano
20 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

podałem minimalny na intelu do minimalnego na AMD

Ok

2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Jest pciex16 4.0

a w innych testach użycie gpu 99% 

Odpal gpuz i niech chodzi w tle podczas testu a później zobacz na tych paskach czy jest jakiś inny kolor niż czerwony.

Opublikowano
54 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Przeciez od xxx lat sie trabi o tym i sam o tym trabie, ze zmiana cpu nie musi wcale oznaczac wzrostu sredniego fps jesli dobijamy do limitu gpu, a najwieksze zyski z cpu czy nawet kreceniu ram toczy sie o minimalny fps i mowie tu o min fps a nie 1% low, ktorego oczami nie widac, ale min fps i spadki juz  realnie widzimy ;) 

• Upvote 4
Opublikowano

Przybył nówka nie śmigany nowy 9800X3d bezpośrednio od AMD. No i działa :E 

Ogólnie wstępnie skonfigurowałem, wstępnie potestowałem. Co ciekawe, aby uzyskać takie samo napięcie(~1.1V) pod obciążeniem w R23 jak miałem na poprzedniej sztuce przy -15 CO to na nowej sztuce muszę dać -30 CO, aby zszedł do takiego napięcia :E Ale wstępnie jest stabilne, temperatury bardzo podobne jak na poprzedniej sztuce, AMD sprawnie podchodzi do RMA więc nie ma co narzekać.

W KCD2 od razu moc wróciła i 4090 się już nie nudzi w polach jak na 9600X :E. No, ale potestowałem sobie przy okazji słabszego procka od AMD, wrzucę do szuflady w razie coś :E A jak będzie trochę czasu i weny to za jakiś czas zrobię sobie na nim jeszcze jednego kompa w jakiejś małej budzie takiego przenośnego. 

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Co radzicie generalnie ustawić dla 9800x3d

Sylwunia, to nie Intel, tu nie ma fizyki kwantowej ;)

PBO Advanced,

Limity na auto

Scalar na auto

Dodatkowy boost zegarków na disable.

Curve all cores -20

RAM na EXPO

IF 2100

SOC 1.2v

Odpalasz AIDA64 stres test na 1h minimum - stabilnie to z bani.

Grasz w BF6 i zapominasz.

Jak chcesz bardziej się pobawić to możesz poszukać wiekszego UV albo ciaśniejszych timingów II i III rzędu + TREFI na 65535. X3D lubią jak jest ciasno :lovin::hihot:

A jak Ci się jie chce to wracasz do BF6.

Koniec instrukcji.

Good Fun Bro:piwko:

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Sylwunia, to nie Intel, tu nie ma fizyki kwantowej ;)

PBO Advanced,

Limity na auto

Scalar na auto

Dodatkowy boost zegarków na disable.

Curve all cores -20

RAM na EXPO

IF 2100

SOC 1.2v

Odpalasz AIDA64 stres test na 1h minimum - stabilnie to z bani.

Grasz w BF6 i zapominasz.

Jak chcesz bardziej się pobawić to możesz poszukać wiekszego UV albo ciaśniejszych timingów II i III rzędu + TREFI na 65535. X3D lubią jak jest ciasno :lovin::hihot:

A jak Ci się jie chce to wracasz do BF6.

Koniec instrukcji.

Good Fun Bro:piwko:

W sumie prościej i lepiej się nie dało.
Może dożyjemy czasów jak w biosie będzie jakiś automat, co sam sobie zbada procka (jak ryzen master) i nada odpowiednią konfigurację.
A CO -20 to większość sztuk raczej robi.

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1