Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Jeśli chcę zobaczyć który CPU jest najszybszy to patrzę tylko 1080p, wtedy inne rozdzielczości są dla mnie zbędne. Ciągle nie rozumiesz czym jest test CPU, nie rozumiesz że gdy się go robi na limicie GPU to już nie jest testem CPU, analogicznie testu GPU nie powinno się robić na limicie CPU ;) Mając wyniki jednego i drugiego wiem jak dobrać te podzespoły by jedno drugiego nie limitowało ;) 

Obejrzyj sobie test 9850  na yt Linus tech, tylko od 1440p jeśli dalej nie rozumiesz 😉

Opublikowano
5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Linusa nie oglądam, wolę testerów robiących testy CPU tak jak się robić powinno ;)

Z mojej strony eot, bo jak już dawno doszliśmy z innymi do wniosku...i tak nie zrozumiesz ;) 

No co zrobisz,  ludzie mają różne spojrzenia na pewne tematy i dlatego ten świat jest taki ciekawy.  Jedni wolał oglądać słupki cpu gier w 1080p a inni relane zastosowanie cpu w prawdziwych warunkach 😉

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

W jakich 800 wystarczy że masz ekran 360hz i większość procesorów na rynku nie utrzyma tych 360 klatek bez dropów poniżej tej wartości ;) 

Sam znam kilka osób siedzących na dość mocnych sprzętach i grają w 1080p :E  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Ale na boga, nie nazywajmy tego testami cpu gejmingowymi dla graczy. Bo to z rzeczywistym gejmingien nie ma nic wspólnego

Bo TY tak nie grasz, to nie są gamingowe?

Ja bym powiedział więcej. Entuzjasta chcący grać w VR, HFR czy w najbardziej wymagające symulatory lotu, bardziej ma prawo widzieć siebie jako gracza, niż Ty.

Wymienione zastosowania to miejsca, w którym brakuje na dziś mocy procesorów, jakie się nie pojawią w ciągu następnej dekady. Nawet 2-4x szybsze od 9800x3d.

13600K po OC to nadal świetny procek do gier, ale Twój punkt widzenia istnieje od nastu lat i za każdym razem większość takich osób zmienia zdanie, bo zmieniło się to w co grają, albo kupiły monitor (widziałem wiele osób, które broniły Ryzenów 1600/1700 itp. "bo ja gram na monitorze 60Hz, starcza mi, nie ma różnicy względem szybkich Inteli", albo wyszły po prostu nowe gry, które wymagały od proca więcej. 

Hardware Unboxed zrobił dla Was nawet prześmiewczy filmik:

Wyjdzie to więc nie tylko w 1080p

- w grach, których optymalizacja leży i kwiczy

- w grach jeszcze bardziej obciążających proca, na pewno za kilka lat, ale duża szansa, że szybciej

- już w kilku grach,

https://www.youtube.com/watch?v=s-lFgbzU3LY

ale patrz na 1% lows. To różnica np. w grze Warhammer pomiędzy 300fps i już jakośtam wyraźnym(niejszym) obrazem mapy w ruchu, a 150fps i rozmytą plamą przy przesuwaniu mapy. Nie musisz być e-sportowcem czy hardcorem, żeby potrzebować więcej mocy proca niż oferuje 13600k.  Nie znam się na OC Inteli, ale chyba 50% po OC nie zyskują, żeby było 220 vs. 300fps ;)

W Baldur's Gate 3 za to nawet w 1080p 9800x3d ledwo potrafi utrzymać się powyżej 60fps, gdzie 13600k ma 49, choć tu pewnie OC załatwi sprawę. Za to powyżej 0,1% lows różnica to już +60%, czego OC nie załata.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Typ nie ma pojęcia o sprzęcie i testowaniu. Dyskusja z takim nie ma większego sensu.

Bardzo często takie osoby siedzą na jakiś tanich ulepach CPU i udają, że jest super, bo w 4K czy tam 2,5K nie ma różnicy w procesorach na jakieś gówno karcie.

• Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

No i znowu.

Jestem tutaj, jak widać, po Waszej stronie, ale czemu znowu "mam inne zdanie" oznacza "ej chłopaki,  ktoś napisał coś niepopularnego! NA NIEEEGOOOOOO! Hurraaa!!!"? Po co na niego "wsiedliście"?

Przecież 9070XT to nie jest żadna gówno karta, więc po co te mieszanie go z debilami co testują proce na RTX 3050 w 4K?

Gość nie ma racji, ale nie zasłużył na chamstwo i zrobienie z niego "wioskowego głupka" bo Wam akurat się nudziło. 

To ostatnie czego potrzebują (wymierające już i tak) fora, panowie. Ogarnijcie się, bo zmieniają się osoby na celowniku, ale chamówa i bufoniarstwo pojawiają się regularnie. 

Edytowane przez VRman
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Bo TY tak nie grasz, to nie są gamingowe?

Ja bym powiedział więcej. Entuzjasta chcący grać w VR, HFR czy w najbardziej wymagające symulatory lotu, bardziej ma prawo widzieć siebie jako gracza, niż Ty.

Wymienione zastosowania to miejsca, w którym brakuje na dziś mocy procesorów, jakie się nie pojawią w ciągu następnej dekady. Nawet 2-4x szybsze od 9800x3d.

13600K po OC to nadal świetny procek do gier, ale Twój punkt widzenia istnieje od nastu lat i za każdym razem większość takich osób zmienia zdanie, bo zmieniło się to w co grają, albo kupiły monitor (widziałem wiele osób, które broniły Ryzenów 1600/1700 itp. "bo ja gram na monitorze 60Hz, starcza mi, nie ma różnicy względem szybkich Inteli", albo wyszły po prostu nowe gry, które wymagały od proca więcej. 

Hardware Unboxed zrobił dla Was nawet prześmiewczy filmik:

Wyjdzie to więc nie tylko w 1080p

- w grach, których optymalizacja leży i kwiczy

- w grach jeszcze bardziej obciążających proca, na pewno za kilka lat, ale duża szansa, że szybciej

- już w kilku grach,

https://www.youtube.com/watch?v=s-lFgbzU3LY

ale patrz na 1% lows. To różnica np. w grze Warhammer pomiędzy 300fps i już jakośtam wyraźnym(niejszym) obrazem mapy w ruchu, a 150fps i rozmytą plamą przy przesuwaniu mapy. Nie musisz być e-sportowcem czy hardcorem, żeby potrzebować więcej mocy proca niż oferuje 13600k.  Nie znam się na OC Inteli, ale chyba 50% po OC nie zyskują, żeby było 220 vs. 300fps ;)

W Baldur's Gate 3 za to nawet w 1080p 9800x3d ledwo potrafi utrzymać się powyżej 60fps, gdzie 13600k ma 49, choć tu pewnie OC załatwi sprawę. Za to powyżej 0,1% lows różnica to już +60%, czego OC nie załata.

Ale mi nie chodzi o to że i5 to jakiś super duper cudo na następne 10 lat bo gram w 4k.

Tylko wymieniając cpu na lepszy model chcę widzieć czy dopłata 1k czy 1.5k zł da mi jakiś realny boost. A testując tylko w 1080p jest nie do końca miarodajne. Dlatego te największe i najlepsze portale na yt i w sieci dają wyniki cpu tez w 2k i 4k że ludzie mieli szerszy obraz w realnym zastosowaniu. Niektórzy specjaliści od sprzętu siedzą np. na 4070ti z 9 9800x3d i kto im zabroni? Przecież można połączyć RTX 5070ti z 7 7800x3d i będzie wydajniej w grach, ale kto im zabroni ? ;) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Ale mi nie chodzi o to że i5 to jakiś super duper cudo na następne 10 lat bo gram w 4k.

Tylko wymieniając cpu na lepszy model chcę widzieć czy dopłata 1k czy 1.5k zł da mi jakiś realny boost. A testując tylko w 1080p jest nie do końca miarodajne. Dlatego te największe i najlepsze portale na yt i w sieci dają wyniki cpu tez w 2k i 4k że ludzie mieli szerszy obraz w realnym zastosowaniu. Niektórzy specjaliści od sprzętu siedzą np. na 4070ti z 9 9800x3d i kto im zabroni? Przecież można połączyć RTX 5070ti z 7 7800x3d i będzie wydajniej w grach, ale kto im zabroni ? ;) 

tenor.gif

@tomcug Twoje testy CPU w 1080p są nie do końca miarodajne, powinieneś testować CPU jeszcze w 1440p i 4K. :E

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 4
Opublikowano

Jeśli ktoś widząc wyniki swojego GPU w 1440p czy 4k nie potrafi dobrać do niego CPU widząc wyniki z 1080p to znaczy tylko tyle, że brakuje mu umiejętności łączenia kropek :hihot:

6 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Niektórzy specjaliści od sprzętu siedzą np. na 4070ti z 9 9800x3d i kto im zabroni? Przecież można połączyć RTX 5070ti z 7 7800x3d i będzie wydajniej w grach, ale kto im zabroni ? ;) 

Ale wiesz, że @Kadajo na 4070ti siedzi od dawna a stosunkowo niedawno robił upgrade reszty? Miał kupić 7500f, bo przecież on by wystarczył do tego GPU? Później znów zmieniać CPU gdy kupi lepsze GPU?

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Właśnie potwierdziłeś, że masz tak nikłe pojęcie o sprzęcie, jego wydajności i koleracjach że nie potrafisz z prostych testów CPU wywnioskować nawet jak dany sprzęt może się zachować w innych konfiguracjach.

To nie jest wina testów tylko twojego elementarnego braku wiedzy.

• Upvote 3
Opublikowano
9 godzin temu, ju-rek napisał(a):

To jest ta miejscówka?

Na tych ustawieniach, które podajesz w teście nie jest tak źle. 

Dość blisko, ale nie, właściwa jest wyraźnie bardziej obciążająca.

APlagueTaleRequiem_x64_2026_01_29_09_10_59_751.thumb.jpg.b8e5803d51fc335be484922ee632f684.jpg

APlagueTaleRequiem_x64_2026_01_29_09_16_10_234.thumb.jpg.7f222ecb424138c76d8d1d2810b9ded9.jpg

Bierzesz pochodnię i idziesz przez szczury.

6 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Twoje testy CPU w 1080p są nie do końca miarodajne, powinieneś testować CPU jeszcze w 1440p i 4K. :E

Wiem wiem, słyszałem to od Hard Reseta wielokrotnie %-) Generalnie z testami w wysokich rozdziałkach jest ten problem, że są bardzo czułe na szereg czynników:

• użyte GPU
  • lokalizacja testowa
  • detale
  • DLSS-y i inne bajery
  • czasem inne czynniki jak cykl dnia i nocy

W zasadzie z powyższych można zrobić przynajmniej setki kombinacji, gdzie każda da inne wyniki. Tak więc takiego uniwersalnego testu w 4K, który każdemu by dał wyniki, które będą sensowne i reprezentatywne dla jego przypadku, się zrobić nie da.