Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tym bardziej nie ma co sobie gflowy zawracac na ramie 6000mhz :hihot: Rozumiem jak na intelu dokrecamy srube tak jak wallec napisal to prog temp sie zmienia no ale przypominam ze mowimy o ryzenie 6000k i kasztaniastym kontrolerze z kartonu :D 

A jak ludki na ryzenie maja wbite expo z luznumi jak za duze gacie timingami to tam pewnie  i stabilne bedzie przy 70st :D 

Opublikowano

Coś tam @sideband wspominał, że przy 60 stopni w górę zaczyna spadać wydajność dla DDR5, najlepiej podobno nie przekraczać 50-55 stopni.

Przy AIO RAM zawsze się bardziej smaży, bo nie ma żadnego wentylatora blisko pamięci.

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Przecież, albo Ty, albo Lama jak wrzucał wyniki w statykach to miał pod 60 stopni na tych goodramach i to na expo gdzie timingi luźne. Tam takie radiatory siedzą. Nie ma się co dziwić, że 55 stopni łapią w ponad godzinie grzania Aidy jak się nie da mocniejszego przedmuchu w budzie. W grach będzie mniej.

Musiałbym potestować, bo szczerze to już nie pamiętam.

Opublikowano (edytowane)

liquid freezer ma wentyl na blokopompce który owiewa i sekcje zasilania i ram, ale u mnie jak od wierzchu tego wentyla i pamięci ram jest może 2-3 cm do gorącego backplate rtx 4090 to mam temperatury, jakie mam %-)

teraz jest trochę lepiej, bo wrzuciłem 5080 foundersa 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Musiałbym potestować, bo szczerze to już nie pamiętam.

To chyba, byłeś Ty, coś wrzucałeś, bo się później z lamy nabijałem, że polecił ci ramy z kartonowymi radiatorami :hihot: Oczywiście to takie śmieszkowanie, bo taki g.skill co mam też wcale nie ma lepszych radiatorów, a jeśli to minimalnie :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
33 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Zaraz zrobię testy z wentylatorami rozkręconymi podobnie jak u @Phoenix. z tego, co widzę było 1300 RPM

Ale to na AIO bylo 1300rpm  ;) RPM budy nie pokazuje bo mam konoler zewnetrzny na przycisk, ktory nie jest podpiety do plyty. A bylo 600rpm bo takie programy sa w kontrolerze co 600rpm ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

@Kadajo Wysoko puszczone wentyle mega dają, @Phoenix. pisał, że na wetylach w budzie miał 600rpm. Na AIO miał 1300, ale to nic praktycznie do ramów nie ma, gdy nawiew słaby.

To się nie dziwie, że pamięci miały takie temperatury.

Pokój 23 stopnie.

1300 RPM:

CPU=66-68

RAM=41 i 43

MOS=37

Motherboard=30

1000 RPM:

CPU=68-70

RAM=43 i 45

MOS=38

Motherboard=31

800RPM:

CPU=72-70

RAM=45 i 48

MOS=41

Motherboard=32

600RPM:

CPU=76-72

RAM=50 i 53

MOS=45

Motherboard=35

image.thumb.png.ad845640888238aa51a71a9e93f99fa3.png

image.thumb.png.2be8b070245ea76c5a1afe8fa0328d00.png

image.png.87102347e539756fb915a96dea3749b5.png

Wychłodzenie 600RPM

image.thumb.png.dd213996ebadf438dbf010d707289cd3.png

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Co z tego jak na stock taki 9850x3d bedzie szybszy od intela na 6.2, a i nie pobierze watów jak farelka na full mocy

Teraz sie bawię w undervolting, 9800x3d ustawiony na 5300mhz z CO -35 wyniki w bf bez zmian , pobór mocy mniej niż 100W, do tego rtx 4090 podmieniłem na 5080 foundersa , zrobilem mu UV na 2800mhz/0.89V pobiera w bfie 140-150W, czasem wskoczy na chwilę na 180W , cisza i chłodek, a to wszystko w budzie sff wielkości pudełka na buty

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@SylwesterI. Szybszy zależy gdzie. W gierkach w relatywnie niższej rozdziej rozdzielczości będzie szybszy, dajmy na to w tym 1440p gdzie kasza go jeszcze ratuje. Ale w 4k z upscalingiem często będzie za Intelem, to samo w aplikacjach. Natomiast wymiana rtx 4090 na 5080 to wydajnościowy regres ale ludzie mają różne dziwne fetysze więc co tam kto lubi xD

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
8 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Trzeba przyznać, że słaby ten krzem AMD skoro ustoi powyżej 6GHz tylko pod walidację. Na intelu chociaż można przejść na jednym jajku 6.2 GHz cpuz bench a na 6.1 GHz cinebencha r23 single core.

To mi dales do myslenia, teraz to sie zastanawiam, czy zwrocic i pojsc w intela! :hihot:

A tak serio to jest takie samo pierdololo jakby napisac, ze amd ma ram tylko 6000mhz, a na inelu robisz ponad 8k, tylko co z tego jak liczy sie finalna wydajnosc w konkretnych zastosowaniach :P

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ale w 4k z upscalingiem często będzie za Intelem

A od kiedy to rozdzielczosc ma wplyw na wydajnosc, bo z dostpnej mi wiedzy dany procesor jest w kazdej rozdzielczosci tak samo szybki?? Chyba ze miales cos innego na mysli ? :) 

Opublikowano (edytowane)

Ale nie da sie podwazyc tego ze cpu w kazdej rozdzialce jest tak samo wydajny i to jst podstawowa wiedza z ktora dyskutowac nie mozna, jesli ktos uwaza ze jest innaczej to jest w bledzie. A jesli wiedze opierasz na takich filmach YT to ..... :hihot:

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 4
Opublikowano

@Phoenix. ja osobiście kupuję i sam sprawdzam, póki mogę :D natomiast wiem jak jest na forum więc nie będę robił gównoburzy udostępniając swoje wyniki bo zawsze znajdzie się ktoś kto będzie uważał inaczej. Dlatego dla mnie jest jedna droga - 2 setupy w domu i sprawdzasz co jest faktycznie lepsze i wtedy wszystko wiesz. Umówmy się to nie są jakieś kosmiczne koszta, nawet dzisiaj xD No i clue na koniec jest takie że może dlatego nie biorę tego wszystkiego na poważnie bo po co się spinać i udowadniać coś komuś na siłę, skoro możesz sobie wszystko zamówić, złożyć i masz czarno na białym. 

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

Nie do końca, są opcje liczone na cpu, bardzo dobrze to pokazuje własnie bf, gdzie masz zaznaczone jak dana opcja wpływa na cpu,gpu,mem. Jestem w stanie sobie wyobrazić że zwiekszenie rozdzielczości może powodować więcej pracy dla cpu, znajde czas to to sprawdzę

Opublikowano
19 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A jesli wiedze opierasz na takich filmach YT to .....

Podaje, że ustawienia RAM na AMD to 8000c36. Takie testy to niech sobie w buty wsadzi to będzie wyższy.

Zrzutekranu2026-02-09113828.thumb.png.9f88dd8ec2ec96b2562327257ab7212e.png

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

natomiast wymiana rtx 4090 na 5080 to wydajnościowy regres ale ludzie mają różne dziwne fetysze więc co tam kto lubi xD

Spokojnie, ja nie z tych co będą piszczeć że 5080OC =>4090

Co to to nie, mam obydwie karty, teraz gram 99% czasu w bf6, gdzie z limitem 225fps 4090 sie nudzi na 70-80%, to wrzuciłem 5080, ten się nudzi na 80-90%.

A wrzuciłem dla tego że kompa mam sff, jak słabsza grafa nie powoduje spadku fps, to wybrałem ją  dla tego, że mniejsza gabarytowo 2sloty/30cm vs 3.5slota/35cm no i po undervolcie ~150W vs 250W

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

@Phoenix.

Nie do końca, są opcje liczone na cpu, bardzo dobrze to pokazuje własnie bf, gdzie masz zaznaczone jak dana opcja wpływa na cpu,gpu,mem. Jestem w stanie sobie wyobrazić że zwiekszenie rozdzielczości może powodować więcej pracy dla cpu, znajde czas to to sprawdzę

To nadal nic nie zmienia w kwesti tego ze w kazdej rozdzialce cpu jest tak samo wydajny ;) reszta to hipotezy.

A to o czym mowisz co tam jest napisane jest przypisane do opcji a nie do rzdzielczosci.

16 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Phoenix. ja osobiście kupuję i sam sprawdzam, póki mogę :D natomiast wiem jak jest na forum więc nie będę robił gównoburzy udostępniając swoje wyniki bo zawsze znajdzie się ktoś kto będzie uważał inaczej. Dlatego dla mnie jest jedna droga - 2 setupy w domu i sprawdzasz co jest faktycznie lepsze i wtedy wszystko wiesz. Umówmy się to nie są jakieś kosmiczne koszta, nawet dzisiaj xD No i clue na koniec jest takie że może dlatego nie biorę tego wszystkiego na poważnie bo po co się spinać i udowadniać coś komuś na siłę, skoro możesz sobie wszystko zamówić, złożyć i masz czarno na białym. 

Ale ja sie nie spinam, ja swojej wiedzy jestem pewny i nie potrzebuje do tego jakis magicznych filmikow z YT tak jak Ty badz pisanie, zeby kupic sobie dany sprzet i sprawdzic samemu bo takie argumenty sa dziecinne po prostu ;) A Ty jestes na forum tak dlugo ze az sie dziwie ze bazujesz na jakis czarodziejach z neta ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale ja sie nie spinam, ja swojej wiedzy jestem pewny i nie potrzebuje do tego jakis magicznych filmikow z YT tak jak Ty badz pisanie, zeby kupic sobie dany sprzet i sprawdzic samemu bo takie argumenty sa dziecinne po prostu ;) A Ty jestes na forum tak dlugo ze az sie dziwie ze bazujesz na jakis czarodziejach z neta ;) 

Masz babo placek xD Dopiero co Ci pisałem że muszę sam spróbować żeby się przekonać lol

W takim razie na których czarodziejach z neta Ty bazujesz? Obstawiam że tych z Hardware Unboxed ? 

Opublikowano
22 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Podaje, że ustawienia RAM na AMD to 8000c36. Takie testy to niech sobie w buty wsadzi to będzie wyższy.

Ten film byl juz tu wrzucany i jedynie co wzniosl to kupe smiechu ;) 

4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Masz babo placek xD Dopiero co Ci pisałem że muszę sam spróbować żeby się przekonać lol

W takim razie na których czarodziejach z neta Ty bazujesz? Obstawiam że tych z Hardware Unboxed ? 

Ale ja nie musze wrzucac zadnego filmu, zeby cos ci udowadniac bo ja to po prostu wiem i nie musze sie zadnymi filmami podpierac ;) To ty masz brak podstaowej wiedzy, nie ja.