Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Godlike napisał(a):

Niech cwaniaki odpala Far Cry 5 i wtedy pokażą temperatury :E

Sprawdzę, a jak będzie gorąco, to zwrócę. %-)

7 godzin temu, Voodoo2 napisał(a):

za to pokazuje czy warto w przypadku większości zrobic upgrade czy dopiero po wymianie gpu

Wymiana dla niższych temperatur i OC. :E

53 minuty temu, Umpero napisał(a):

Czytam o tej paście Gelid i jakaś afera z nią była.
Dalej są jakieś felerne?

Afera była z gc extreme, gc-4 to nowsza pasta z ich stajni (za grosze), co do GCE to nie wiadomo jak to bodajże się skończyło. Warto pamiętać że te różnice wychodzą przy jakimś sensownym poborze prądu a nie na takim jak mają ryzeny 6/12 / 8/16 druga sprawa że w ich przypadku i tak wąskim gardłem jest transfer ciepła do ihs a nie z ihs do stopki chłodzenia.

32e96cce616e586194c2a1adf150b4776c2639f4

Edytowane przez Send1N

1. Tak ale to ma sens tylko na gołe rdzenie np jak ktoś zmienia pastę na gpu czy jeszcze lepiej do laptopów gdzie ten materiał nie zdegraduje się po jednym dniu od aplikacji przez temperatury rzędu 80-90c w gamingowych laptopach tak jak robią to zwykłe pasty, na ihs szkoda tego kupować i marnować.

2. Tak to ta (zwykła bez dopisku extreme - szara) czy extreme (różowa) robi to nie wiem bo nie miałem ;) 

Edytowane przez Send1N

19 minut temu, Send1N napisał(a):

1. Tak ale to ma sens tylko na gołe rdzenie np jak ktoś zmienia pastę na gpu czy jeszcze lepiej do laptopów gdzie ten materiał nie zdegraduje się po jednym dniu od aplikacji przez temperatury rzędu 80-90c w gamingowych laptopach tak jak robią to zwykłe pasty, na ihs szkoda tego kupować i marnować.

2. Tak to ta (zwykła bez dopisku extreme - szara) czy extreme (różowa) robi to nie wiem bo nie miałem ;) 

A Gelid mi nie pożre cepa ?