ju-rek 570 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 2 minuty temu, kaTus napisał(a): przy takiej ilości chłodnic, to już bym machnął dual loopa Teraz jest dual, osobne na cpu i gpu. Nawet triple, bo pamięci mają swoją pętlę, na 120mm i DC-LT 2600 (wiem jestem jeb.... ) 1 1
Phoenix. 5 533 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) 31 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Ja nigdzie o idle nie pisałem. Nie pakujesz kilkukrotnej wartości proca w chłodzenie żeby mieć niskie temperatury w czasie spoczynku lol Wiem że nie pisałeś ale skoro AIO za 250zl nie ma problemu schłodzić mi cpu to nad czym tu się rozwodzić Edytowane 15 godzin temu przez Phoenix.
maxmaster027 1 124 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Jaka różnica cenowo miedzy MORA 400 a MORA 600?
ju-rek 570 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Jaka różnica cenowo miedzy MORA 400 a MORA 600? ok. 1150zł
maxmaster027 1 124 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Sporo hajsu, Taki dosc dobry nawet uzywany blok 2x grubszy od standardowego 27mm mozna kupic w okolicach 400-450zl, A te MORY to chyba niemiecka firma wspolpracujaca z Der8auerem. Ogladalem video o MORA 600, fajna chłodzenie ale kosztowalo cos na PL 4500-5500zl
kaTus 8 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu 53 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Sporo hajsu, Taki dosc dobry nawet uzywany blok 2x grubszy od standardowego 27mm mozna kupic w okolicach 400-450zl, A te MORY to chyba niemiecka firma wspolpracujaca z Der8auerem. Ogladalem video o MORA 600, fajna chłodzenie ale kosztowalo cos na PL 4500-5500zl 2559 zł - https://www.angela.pl/p17702,watercool-mo-ra-iv-600-black.html 1
Send1N 5 550 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu I tak największą różnicę zrobi direct die po skalpie zamiast pakowanie grubej kasy w jak największe chłodnice 1
Fenrir_14 1 047 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Send1N zewnętrzna chłodnica klasy MORA IV to przede wszystkim cisza i znaczące zbicie temperatur pozostałych komponentów. Do tego dochodzi pozbycie się wydzielanego ciepła jeśli wystawisz ją do innego pomieszczenia co przy szybkozłączkach jest trywialne. Poza tym kolega @ju-rek ma w zasadzie większość gratów i pernamentne parcie na wyciskanie ostatnich soków ze sprzętu. No i to jest taki end game config 💪 Edytowane 1 godzinę temu przez Fenrir_14
Send1N 5 550 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Wiem jak to działa tylko że niektórzy pakują po prostu blok na czapkę i do tego montują taką wielką chłodnicę a później jest zdziwko że niewiele się zmieniło względem chłodnicy o standardowych rozmiarach
tomcug 3 171 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a): Do tego dochodzi pozbycie się wydzielanego ciepła jeśli wystawisz ją do innego pomieszczenia Czyli nie pozbycie, tylko przesunięcie tego ciepła gdzie indziej Oczywiście to pomaga, ale nazywajmy rzeczy po imieniu 1
Fenrir_14 1 047 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Send1N no tak, wiadomo, w przypadku cpu jest pewna granica i pomimo zwiększania powierzchni radiatorów niżej raczej nie zejdziesz. @tomcug no tak ale każdy tutaj chyba rozumie że wydzielane ciepło jest wynikiem pracy zestawu i wyeliminuje je tylko w jeden sposób - nie włączając komputera 🤣 Najprościej rzecz ujmując chodzi oczywiście o znacząca poprawę komfortu w miejscu eksploatacji 👍 A czy warto czy nie warto to jest indywidualna ocena, każdy ma też inne możliwości. Jak mieszkasz na 40 metrach to jest to napewno mało racjonalne rozwiązanie 😀 Chyba że masz jakąś werandę czy balkon zabudowany 😀 Edytowane 1 godzinę temu przez Fenrir_14
tomcug 3 171 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a): nie włączając komputera 🤣 I to jest jakaś myśl, a nie tracić czas i prund grając na kąkuterze 1
Send1N 5 550 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): @Send1N no tak, wiadomo, w przypadku cpu jest pewna granica i pomimo zwiększania powierzchni radiatorów niżej raczej nie zejdziesz. Już na 420 względem 360 nawet na ZEN5 który lepiej oddaje ciepło niż kilka poprzednich generacji po ZEN/ZEN+ nie widać praktycznie różnić (bartek szwedkowicz ostatnio robił test ALF III 420) dlatego wspomniałem o tym że znacznie lepsze efekty da taki zabieg jak zrobił der8auer ze standardową chłodnicą niż wieszanie mory na ścianie z blokiem na czapce ryzena
Fenrir_14 1 047 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Nie no ja wszystko rozumiem @Send1N Ale w tym przypadku kolegi raczej nie chodzi o tego typu kwestie. Na moje to jest przemyślany kierunek a do tego kolegę ewidentnie to bawi i rajcuje 👍 A hobby mieć warto, tym bardziej takie nieszkodliwe 😀 1
Send1N 5 550 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Wiem niektórzy po prostu lubią mieć chłodnicę od tira na ścianie, każdy ma swoje HOBY 1
ju-rek 570 Opublikowano 55 minut temu Opublikowano 55 minut temu Delid wcale nie jest wykluczony, kwestia tylko czy będę go w przyszłości sprzedawał czy nie. Temat do przemyślenia. Ja nikomu nie bronię wieszania sobie chłodnicy od Tira w pokoju i z chęcią bym to zobaczył. Jak kogoś to mierzi, to mi to looto. 1 1
wallec 1 189 Opublikowano 38 minut temu Opublikowano 38 minut temu 21 minut temu, Send1N napisał(a): Wiem niektórzy po prostu lubią mieć chłodnicę od tira na ścianie, każdy ma swoje HOBY Jak dasz ta chłodnice na złączki i w zimie wystawisz na balkon na przedłuzkach to temperatura cieczy zrobi turbo robotę. Na zen 2 jak biło się rekordy forum to super był patent ze zdjęciem wentylatorów z aio 240 i wsadzeniem chłodnicy do wiaderka z lodem 2
Rekomendowane odpowiedzi