ju-rek 594 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 2 minuty temu, kaTus napisał(a): przy takiej ilości chłodnic, to już bym machnął dual loopa Teraz jest dual, osobne na cpu i gpu. Nawet triple, bo pamięci mają swoją pętlę, na 120mm i DC-LT 2600 (wiem jestem jeb.... ) 1 1
Phoenix. 5 691 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego (edytowane) 31 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Ja nigdzie o idle nie pisałem. Nie pakujesz kilkukrotnej wartości proca w chłodzenie żeby mieć niskie temperatury w czasie spoczynku lol Wiem że nie pisałeś ale skoro AIO za 250zl nie ma problemu schłodzić mi cpu to nad czym tu się rozwodzić Edytowane 20 Lutego przez Phoenix.
maxmaster027 1 166 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Jaka różnica cenowo miedzy MORA 400 a MORA 600?
ju-rek 594 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Jaka różnica cenowo miedzy MORA 400 a MORA 600? ok. 1150zł
maxmaster027 1 166 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Sporo hajsu, Taki dosc dobry nawet uzywany blok 2x grubszy od standardowego 27mm mozna kupic w okolicach 400-450zl, A te MORY to chyba niemiecka firma wspolpracujaca z Der8auerem. Ogladalem video o MORA 600, fajna chłodzenie ale kosztowalo cos na PL 4500-5500zl
kaTus 19 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego 53 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Sporo hajsu, Taki dosc dobry nawet uzywany blok 2x grubszy od standardowego 27mm mozna kupic w okolicach 400-450zl, A te MORY to chyba niemiecka firma wspolpracujaca z Der8auerem. Ogladalem video o MORA 600, fajna chłodzenie ale kosztowalo cos na PL 4500-5500zl 2559 zł - https://www.angela.pl/p17702,watercool-mo-ra-iv-600-black.html 1
Send1N 5 755 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego I tak największą różnicę zrobi direct die po skalpie zamiast pakowanie grubej kasy w jak największe chłodnice 2
Fenrir_14 1 078 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego (edytowane) @Send1N zewnętrzna chłodnica klasy MORA IV to przede wszystkim cisza i znaczące zbicie temperatur pozostałych komponentów. Do tego dochodzi pozbycie się wydzielanego ciepła jeśli wystawisz ją do innego pomieszczenia co przy szybkozłączkach jest trywialne. Poza tym kolega @ju-rek ma w zasadzie większość gratów i pernamentne parcie na wyciskanie ostatnich soków ze sprzętu. No i to jest taki end game config 💪 Edytowane 21 Lutego przez Fenrir_14
Send1N 5 755 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Wiem jak to działa tylko że niektórzy pakują po prostu blok na czapkę i do tego montują taką wielką chłodnicę a później jest zdziwko że niewiele się zmieniło względem chłodnicy o standardowych rozmiarach
tomcug 3 250 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego 1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a): Do tego dochodzi pozbycie się wydzielanego ciepła jeśli wystawisz ją do innego pomieszczenia Czyli nie pozbycie, tylko przesunięcie tego ciepła gdzie indziej Oczywiście to pomaga, ale nazywajmy rzeczy po imieniu 2
Fenrir_14 1 078 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego (edytowane) @Send1N no tak, wiadomo, w przypadku cpu jest pewna granica i pomimo zwiększania powierzchni radiatorów niżej raczej nie zejdziesz. @tomcug no tak ale każdy tutaj chyba rozumie że wydzielane ciepło jest wynikiem pracy zestawu i wyeliminuje je tylko w jeden sposób - nie włączając komputera 🤣 Najprościej rzecz ujmując chodzi oczywiście o znacząca poprawę komfortu w miejscu eksploatacji 👍 A czy warto czy nie warto to jest indywidualna ocena, każdy ma też inne możliwości. Jak mieszkasz na 40 metrach to jest to napewno mało racjonalne rozwiązanie 😀 Chyba że masz jakąś werandę czy balkon zabudowany 😀 Edytowane 21 Lutego przez Fenrir_14
tomcug 3 250 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego 1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a): nie włączając komputera 🤣 I to jest jakaś myśl, a nie tracić czas i prund grając na kąkuterze 1
Send1N 5 755 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego 2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): @Send1N no tak, wiadomo, w przypadku cpu jest pewna granica i pomimo zwiększania powierzchni radiatorów niżej raczej nie zejdziesz. Już na 420 względem 360 nawet na ZEN5 który lepiej oddaje ciepło niż kilka poprzednich generacji po ZEN/ZEN+ nie widać praktycznie różnić (bartek szwedkowicz ostatnio robił test ALF III 420) dlatego wspomniałem o tym że znacznie lepsze efekty da taki zabieg jak zrobił der8auer ze standardową chłodnicą niż wieszanie mory na ścianie z blokiem na czapce ryzena
Fenrir_14 1 078 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Nie no ja wszystko rozumiem @Send1N Ale w tym przypadku kolegi raczej nie chodzi o tego typu kwestie. Na moje to jest przemyślany kierunek a do tego kolegę ewidentnie to bawi i rajcuje 👍 A hobby mieć warto, tym bardziej takie nieszkodliwe 😀 1
Send1N 5 755 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Wiem niektórzy po prostu lubią mieć chłodnicę od tira na ścianie, każdy ma swoje HOBY 2 2
ju-rek 594 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Delid wcale nie jest wykluczony, kwestia tylko czy będę go w przyszłości sprzedawał czy nie. Temat do przemyślenia. Ja nikomu nie bronię wieszania sobie chłodnicy od Tira w pokoju i z chęcią bym to zobaczył. Jak kogoś to mierzi, to mi to looto. 2 1
wallec 1 300 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego 21 minut temu, Send1N napisał(a): Wiem niektórzy po prostu lubią mieć chłodnicę od tira na ścianie, każdy ma swoje HOBY Jak dasz ta chłodnice na złączki i w zimie wystawisz na balkon na przedłuzkach to temperatura cieczy zrobi turbo robotę. Na zen 2 jak biło się rekordy forum to super był patent ze zdjęciem wentylatorów z aio 240 i wsadzeniem chłodnicy do wiaderka z lodem 2
ju-rek 594 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego W dniu 15.02.2026 o 10:39, Zachy napisał(a): Ktos pamieta co w biosie przestawić dla: - jak mam mem expo 9850 boostuje do 5650MHz - jak mam reczne timingi do 5625 Any ideas? Znalazłem coś takiego na niemieckim forum Cytat Podsumowanie: Zasadniczo idealna częstotliwość dla tego procesora wynosi około 5,55–5,5 GHz. W zależności od chłodzenia i jakości procesora, musisz znaleźć własną optymalną częstotliwość. Ważna uwaga: ASUS BIOS 1.3.0.0 dodał limit temperatury HTF. Gdy procesor osiągnie 60°C, wymusi to throttling. 1
maxmaster027 1 166 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego myśle że okolice 5.5Ghz na tych prockach przy dobrym chłodzeniu sa najlepsze. Ale oczywiscie mozna i 4.5Ghz uzywac na jakims fajny eco modzie z pamiecia np 8000-8400Mhz. powinno byc bardzo ekonomicznie
Sidr 223 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 4 godziny temu, DżonyBi napisał(a): Jakiś taki kuriozalny ten test. Nie chce misię wierzyć, że pomiędzy 5700x3d a 5800x3d, czy 9800 a 9850 są realnie takie róznice w wydajności. Test ciekawostka co najwyżej.
Kadajo 8 559 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 20 godzin temu, Phoenix. napisał(a): offtop: Jeszcze byt to dorzucił... 2
Lameismyname 3 058 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Teraz, Kadajo napisał(a): Jeszcze byt to dorzucił... Nie no intel i to przerzucanie płyt, pseudo progress, podstawka na półtorej generacji. A to jak potrafią z socketu na socket zmienić rozstaw otworów o "piczy kłak" aby chłodzenia nie pasowały to jest już wisienka na torcie. UOKiK powinien im dowalić z grubej rury! 1 1
Kadajo 8 559 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego AM4 to mistrzostwo świata, jeśli AMD powtórzy to samo w AM5 to Intel nie ma szans. Znaleźliśmy się w czasach gdzie długowieczność platformy będzie ważna jak nigdy. Mamy platformę niemalże idealna, topowa wydajność, względnie niskie zapotrzebowanie na energie w porównaniu do konkurencji i przyszłościowy socket. Intel nie musi stawać na głowie wystarczy, że pójdzie ta samą ścieżkę żeby zacząć odzyskiwać rynek, ale jak wiemy na razie tego nie robi wcale. Dlatego nie mają szans. A zagrożeniem dla AMD może być tylko AMD i jakieś głupie decyzje. 7
Rekomendowane odpowiedzi