Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Nie rozśmieszaj mnie chłopie, sprawdź jaka jest różnica między takim 0.975mv a takim 1.0-1.1v na SOC 🤣 i oba będziesz miał jak to nazwałeś do „low W” ;)  

ale napisalem Ci ze roznice sa, malutkie ale sa.

Czy ktos Ci pisal, ze masz sie spodziewac roznic o jakis rzad wielkosci?

Czytanie ze zrozumieniem nie boli, a nie pianie pod swoja wlasna narracje, ze roznic nie ma w ogole.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, wallec napisał(a):

Jakby udało im się wyeliminować infiniti fabric to może kupiłbym ich procesora.

Gdyby babcia miala wasy to by byla dziadkiem ;) 

4 minuty temu, Zachy napisał(a):

ale napisalem Ci ze roznice sa, malutkie ale sa.

Rozumiem i tego sie trzymajmy ;) 

4 minuty temu, Zachy napisał(a):

a nie pianie pod swoja wlasna narracje, ze roznic nie ma w ogole.

Nigdzie nie napsialem ze nie ma roznic, tylko ze sa one marginalne wiec po co klamiesz sciemniaczu?? 

3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Te różnice w poborze już dawno sprawdzałem i tak marginalne

czytanie boli ?? 

Nie masz argumentow to nie wymyslaj bajek, nie klam i nie wciskaj mi kitu oraz czegos czego nie napisalem, a jedyny problem ze zrozumieniem to masz jak widac ty.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

A jako ciekawostke - zobacz sobie jak niewiele zmieniajac napiecia na ram jestes w stanie zjechac z watami niewiele,

ale finalnie o ile potrafi spasc temperatura kostek wtedy.

to sie tez tyczy cpu i poszczegolnych jego blokow.

inna sprawa to roznica miedzy 2:1 na np 8000 przy vsoc 0.95-0.975, a np ustawianie cpu na 6600 przy vsoc 1.275 albo wyzszym.

kazdy to ustawia pod siebie i troche jest to podytkowane mozliwosciami uzytych kostek.

Jestem ciekawy jak bedzie sie sprawowal nowy podwojny IMC w zen6 :)

i czy kosci DR zyskaja jakis konkretny dopal/lepsze mozliwosci OC.

Opublikowano
14 minut temu, Zachy napisał(a):

i czy kosci DR zyskaja jakis konkretny dopal/lepsze mozliwosci OC.

Przecież na DR już teraz się robi dobre zegary w trybie 1:1. Ja bym tam wolał, żeby konfiguracja z 4 modułami nie była tak problematyczna jak obecnie, że wsadziłem komplet na X670E Steel i 4800 MHz max xD

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Ja bym tam wolał, żeby konfiguracja z 4 modułami nie była tak problematyczna jak obecnie, że wsadziłem komplet na X670E Steel i 4800 MHz max xD

Czekam czy i kiedy Cię skontrują :lol2: Że na co 4 banki obsadzać, a po co? że latency Ci skoczy, w grach nic to nie da, że X3D ma mały uzysk na pamiątkach i tym podobne srolololo :) Do tego wszystkiego się nie opłaca i ram jest drogi :D Pamiętam jak dziś, kiedy napisałem że nie podoba mi się to tragiczne wsparcie dla dual channel na 4 kościach to prawie mnie zjedli przy premierze 9xxx haha.

29 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Misku ja juz skonczylem z toba dyskuje

Nic osobistego, ale ten Twój lekceważący sposób bycia wobec innych potrafi być irytujący. Szczęście w nieszczęściu że to tylko internet %-)

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nic osobistego, ale ten Twój lekceważący sposób bycia wobec innych potrafi być irytujący.

A jak mam sie odnosic do kogos kto zaczyna rozmowe tak ? Po czym probuje odwroic kota ogonem i zarzucic mi klamsto pod narracje co juz wyjanislem, a na koncu mydli oczy zbednymi rzeczami??  Chyba nie liczysz ze ktos kto sie do mnie tak odnosi spotka sie z jakakolwiek sympatia z mojej strony, no tak sie nie stanie ;)  A takich madralinskich to ja juz setki przerobilem wiec po mnie splywaja tacy ludzie.

obraz.thumb.png.7019a98d128513113cd27c9f2f382542.png

Ale jak zwykle niektorzy widza tylko to jak ja sie odnosze ale cala reszte od czego sie zaczelo to nagle macie klapki na oczach ;) 

Przezyje ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Misku ja juz skonczylem z toba dyskuje bo u ciebie brak argumentow konczy sie wymyslaniem, a na samym koncu lejesz wode  i mydlisz oczy rzeczami, ktore mnie malo obchodza a jka juz cie dobrze podsumowalem i zdania nie zmienie ;) EOT

Leje wode ok 

Opisuje jak te niewielkie zmiany czasem maja duzy wplyw na prace cpu, czy ramu :)

Wiedzę ze przytaczanie argumentow to teraz lanie wody :)

1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Przecież na DR już teraz się robi dobre zegary w trybie 1:1. Ja bym tam wolał, żeby konfiguracja z 4 modułami nie była tak problematyczna jak obecnie, że wsadziłem komplet na X670E Steel i 4800 MHz max xD

Na dr 2*32gb powyzej 6400 ciezko podskoczyc

Sa coraz czestsze przypadki 6600 ale nadal tego niewiele.

Nawet pojedyncze screeny 8000 2:1 juz sie pojawiaja dla 64gb, alw niekoniecznie stabilne w pelni

A mi wlasnie chodzi o zegary 8000+ na DR 2*32 :)

Prosty przykład - 5 x 9850 x3d, zgadnij ile udalo sie na razie na 6600/2200 ustabilizowac, ba nawet 6600/2000 :) ?

A co do 4bankowbto na x870e + 9000 ponoc latwiej sie kreci jednak, moze upgrade mobo do nowszego chipsetu?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Dla samwgo faktu posiadania takiej opcji na ta chwile w sumie.

Wazne co zen6 zmieni w tym temacie.

Na codzien w sumie wymaksowane 6000 z minimalnymi timingami daje rade, albo w pezypadku modulow SR 8200 + w miare niskie timingi i niskie napiecia :)

Opublikowano
15 minut temu, Zachy napisał(a):

Dla samwgo faktu posiadania takiej opcji na ta chwile w sumie.

Czyli sztuka dla sztuki i czekanie na cuda, żeby sobie wyższy numerek wbić w AIDA :) Ja się z tego dawno wyleczyłem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tomcug napisał(a):

No platformy am5 zaliczyły konkretny zjazd po obsadzeniu 4 banków, na ddr4 wystarczyło trochę pogrzebać i dało się ustawić takie samo taktowanie jak w przypadku 2 modułów, problem tkwi w innej budowie memek (2x32bit) zamiast 1x64 czy ki uj? :P 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 godziny temu, tomcug napisał(a):

Czyli sztuka dla sztuki i czekanie na cuda, żeby sobie wyższy numerek wbić w AIDA :) Ja się z tego dawno wyleczyłem.

Tu nie ma z czego się leczyć.

Jak chce się kręcić to się kręci i tyle.

Wyższa liczba to wyższa liczba i przekłada się na wyższą liczbę.

• Haha 1