sultan_kosmitow 21 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 7 minut temu, Grandal napisał(a): Do pracy z grafiką 3D choćby. Nie jest to uniwersalne rozwiązanie dla tych co głównie pracują z grafiką 3D, obróbką bardzo dużych plików graficznych i pracy z fotografią (patrz obróbka bardzo duzych plików RAW). RAW to AVX ogarniaja, 3D glownie na karcie siedzi. Naprawde obszar zastosowan > 8 rdzeni jest mocno ograniczony. Polecam zapoznanie sie z prawem https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Amdahla Ilosc softu dobrze robiac parrarel commputing jest mikroskopijna. Wiekszosc softu nie umie > 50% swoje pracy zrownoleglic i czeka na IO lub inny watek.
Grandal 37 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 (edytowane) 5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): A żeby to zobrazować mógłbyś dać jakiś przykład? W sensie jaka jest różnica między takim 8 rdzeniowym a 16 rdzeniowym w przypadku tego co Ty akurat robisz. O masz... teraz to ja mam na głowie 4 zlecenia i każde kuźwa na wczoraj. Na tą chwilę rzygam fotografią zawodowo, a ty mi z testami. No wujek daj żyć. Uważam 9800X3d za bardzo dobry proc do gier i tyle. Jak wspomniał @wrobel_krk może 9950X3D będzie trochę bardziej uniwersalny. Ja niebieski na czerwoną stronę mam przejść? Hehehe... Edytowane 6 Listopada 2024 przez Grandal 2
michaelius33 354 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Dobrze, że obecny 7800 jest na firmę to nie będzie mi się chciało w wystawianie faktur itp bo jakoś tak wolno zaczął działać
Umpero 979 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Jaram się tym procem normalnie jak tęcza na Placu Zbawiciela Aż mnie coś nosi na myśl, że ktoś jutro wyprzedzi mnie w zakupach i będzie miał go wcześniej ode mnie Macie jakieś plany? Jak upolować? Gdzie polować? Taktyka? 7 minut temu, Kelam napisał(a): Dokładnie tak - zaczynamy od nowa na ith. Pany - sami wiecie, że też lubiłem troszkę popisać na labie w tej sprawie. Ale robimy świeży start - nie zabieramy ze sobą żadnych kos - ani z forum laba, ani pomiędzy społecznościami. Jesteśmy teraz na forum, gdzie jest portal i są porządne testy. Proponuję nie interesować się testami z miejsc, które komuś osobiście nie pasują i tyle. W sieci i na yt nie brakuje zagranicznych materiałów w temacie. To + testy Ith i jest do wyboru, do koloru. Bez kwasów . A mogę kogoś kulturalnie tutaj nie lubić?
sultan_kosmitow 21 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Bardziej chodziło mi o jakieś konkretne porównanie czasowe. W sensie że na 8 rdzeniach coś robi 90 min, a na 16 30 min No przeciez nikt filmu nie renderuje na konsumeckim CPU, nosz nawet Bledner ma renderer na GPU gdzie masz liczbe corow w tysiacach. Prawda jest taka, ze liczba rdzeni > 8 ma minimalne znaczenie. Gdyby bylo inaczej to taki 285k to by brylowal na salonach
Krzysiak 1 525 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 No nie spodziewałem się takiego przyrostu...wreszcie premiera, która dowiozła i to z nawiązką 1
Gość Kelam Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Teraz, Umpero napisał(a): A mogę kogoś kulturalnie tutaj nie lubić? Kulturalnie? Jak najbardziej .
kekeke 49 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Na pc lolu obstawiałem 20% względem 7800x3D
aureumchaos 440 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 (edytowane) No i się zaczyna.... Ograniczona dostępność Dostępność produktu jest ograniczona, wysyłka będzie realizowana chronologicznie. Możesz kupić maksymalnie 1 sztukę tego produktu na osobę albo inny podmiot. Info w sklepie xkom do 9800x3D... Czyli skalperzy wszystko wykupią i znow cza będzie czekać jak w 2020 Edytowane 6 Listopada 2024 przez aureumchaos
Krzysiak 1 525 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Dobrze że jeszcze nie zmieniam CPU, więc będę mógł na tronie przeglądać FB albo forum zamiast polować
RTX4090 358 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 No i w sumie pierwszy raz od wielu wielu lat - kupując nową platformę pewnie wybór by padł na AMD. Po lekkiej wpadce z 78003d (palący problem) - poczekałbym miesiąc aż rynek zweryfikuje. Ale trzeba przyznać że AMD ucieka Intelowi (ten chyba za mocno zaczął kombinować z architekturą - zamiast dać to co miały Raptory w 3 nm + cache L4, to mocno kombinują i wyszło jak wyszło)
Umpero 979 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 (edytowane) 13 minut temu, aureumchaos napisał(a): No i się zaczyna.... Ograniczona dostępność Dostępność produktu jest ograniczona, wysyłka będzie realizowana chronologicznie. Możesz kupić maksymalnie 1 sztukę tego produktu na osobę albo inny podmiot. Info w sklepie xkom do 9800x3D... Czyli skalperzy wszystko wykupią i znow cza będzie czekać jak w 2020 Się zastanawiam czy nie napisać jakiegoś scrappera w Selenium... Jak się znajdzie kilku chętnych i rzuci po 200 zeta od ludzia to siądę i napiszę inaczej będę polował manualnie Edytowane 6 Listopada 2024 przez Umpero
Gość razeks Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Elegancko, super wyniki, 9800x3d nawet przebił oczekiwania. Intel po Arrow Lake może się w zasadzie pakować, bo taka stratę w grach to oni będą odrabiać przynajmniej przez kolejne 2 generacje. Całkowita deklasacja i w zasadzie oczywisty wybór dla graczy
tomcug 2 440 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 5 minut temu, aureumchaos napisał(a): No i się zaczyna.... Ograniczona dostępność Dostępność produktu jest ograniczona, wysyłka będzie realizowana chronologicznie. Możesz kupić maksymalnie 1 sztukę tego produktu na osobę albo inny podmiot. Info w sklepie xkom do 9800x3D... Czyli skalperzy wszystko wykupią i znow cza będzie czekać jak w 2020 Za niedługo kartki na zakup CPU 1
Gość Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Ja myślę że trochę za wysoko szacujecie liczbę osób która jest w stanie wydać 2.5 koła na procesor.
aureumchaos 440 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Powtórka jak z kartami.... Ehhh a mi już tylko proca brakuje... Trza będzie polować...
RemiKo 143 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Podoba mi się Jak coś, to dzisiejszego nie biorę i czekam na R9 9950X3D, którego pewnie wezmę w przyszłym roku Poprzednie generacje X3D odstraszyły mnie brakiem możliwości OC. Obecnie zaś idealnie podsumował to Roman "der8auer" Hartung, pod którego słowami mogę się podpisać Jest tak jak powinno być od samego początku.
Krzysiak 1 525 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 16 minut temu, RTX5090 napisał(a): No i w sumie pierwszy raz od wielu wielu lat - kupując nową platformę pewnie wybór by padł na AMD. Muszę zapisać dzisiejszą datę w kalendarzu @levenTy nadal twardo za intelem? 2
lukadd 2 913 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 8 minut temu, muszka napisał(a): Ja myślę że trochę za wysoko szacujecie liczbę osób która jest w stanie wydać 2.5 koła na procesor. 2.5k a 10k za gpu które też schodzą Jak mało nastukali to będą problemy z dostępnością. Oprócz tych co zmieniają niemal co generację bo coś nowego tutaj dojdą ludzie co czekali na zmianę przez kilka generacji. Bo nowy procek po prostu pokazał fajnego kopa. Ja poczekam i na spokojnie po testach R9 9950X3D w następnym roku zdecyduję.
wrobel_krk 851 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Ludzie kupują nowości nie ważne za ile. 14900k za 3000zl mnóstwo kupiło tylko pod gry tak to już jest. 2500 to jest tanio dla wielu;) 3
Ozzbi 12 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 podejrzewam ze w przypadku 98oox3d cena może być wyższa niż 2.5k
galakty 3 332 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 3 minuty temu, wrobel_krk napisał(a): Ludzie kupują nowości nie ważne za ile. 14900k za 3000zl mnóstwo kupiło tylko pod gry tak to już jest. 2500 to jest tanio dla wielu;) Tym bardziej jak się porówna że 5800X3D startował z podobną ceną, a ten 9800X3D go gniecie w niebiosa... Cena byłaby adekwatna (2500 zł) 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 No tak w Polsce to nas kroją sklepy dodatkowo. Ja tam poczekam nie pali mi się moze 9900x3d będzie w tej samej cenie;)
Rekomendowane odpowiedzi