Krzysiak 3 141 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia U mnie asus wstawał deko szybciej niż gigabyte, bo od power do pulpitu 15-17sek, na gigusiu jest to ~20, czasem przymuli pod 25. Ale na asusie musiałem przełączać memory context restore, na gigabyte tego nie ruszam, jest domyślnie ustawione.
znaFca 244 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 9 minut temu, Krzysiak napisał(a): mnie asus wstawał deko szybciej niż gigabyte, bo od power do pulpitu 15-17sek, na gigusiu jest to ~20, czasem przymuli pod 25. Ogólnie bezsensowne wyliczenia. Masz 32 wstaje tyle, masz 48 inaczej, 64 jeszcze dłużej 40 minut temu, Zachy napisał(a): szybciej i wygodniej sie pracuje jak masz obciazenie cpu duze praktycznie caly czas i cale 64gb w uzyciu non-stop. no ale Ty grasz, to nie musisz tego wiedziec Ale Ty dorabiasz ideologię... Pytanie było proste, co takiego robisz, że Intel jest lepszy. A Ty lejesz wodę i lejesz 🙃
Krzysiak 3 141 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 7 minut temu, znaFca napisał(a): Ogólnie bezsensowne wyliczenia. Masz 32 wstaje tyle, masz 48 inaczej, 64 jeszcze dłużej Ogólnie dla mnie to bez znaczenia tak naprawdę czy system wstaje 10 sek krócej czy dłużej. Ot tu nastąpiła sama wymiana mobo przy tym samym cpu i ram, stąd o tym wspomniałem
Fenrir_14 1 240 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) 9850x3d X870E Hero 3 x NVME m2 na plycie + NVME m2 na złączu SAS wstaje prawie 2 x dłużej niż 9800x3d X870-F Strix 3 x NVME m2 na płycie. System ten sam. BIOSy najnowsze, firmware updateowany na obu płytach. W sumie jeszcze różnica jest taka że na Hero mam memki DR a na Strixie są SR. Czy realnie mi to przeszkadza ? Nie, ale hero mogłoby wstawać deczko szybciej Kwestia płyty i pewnie tego że płyty X870E mają zazwyczaj inną procedurę POST niż X870 bez E. Do tego pewnie dojdzie liczba komponentów, diagnostyka Q-LED i funkcje BIOS'u. Edytowane 16 Kwietnia przez Fenrir_14
znaFca 244 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia No dokładnie. Jeden ma 16gb + 1 dysk i płytę bez żadnych bajerów, drugi 64gb + 4 dyski i płytę z bajerami, więc w nagrodę drugi czeka 2 razu dłużej
Krzysiak 3 141 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Zapomniałem dodać, że u mnie obsadzone 3 dyski m.2.
Pitt_34 568 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 8 dysków jak w stopce włączam rano kompa , idę do kuchni nastawić wodę na herbatę , wracam i komp odpalony. Ile to może trwać 20 sekund do 30 ? Żadna tragedia.
Fenrir_14 1 240 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Heh, ssd w sumie nie policzyłem. Na Hero 3 razy więcej niż na Strixie 🤣
znaFca 244 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia @Pitt_34 Z czegoś konkretnego wynika, że masz wszystko po 1TB zamiast walnąć np 2x4tb?
Fenrir_14 1 240 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia @znaFca pierwszy dysk to matka a reszta to 7 córek 🤣 tzw stos backupów hehe. A może to po prostu konkretny typ macierzy raid (6 lub 10) 😀 1
Pitt_34 568 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 38 minut temu, znaFca napisał(a): @Pitt_34 Z czegoś konkretnego wynika, że masz wszystko po 1TB zamiast walnąć np 2x4tb? Leżały w szafie i się kurzyły to przy zmianie płyty wykorzystałem wszystkie. 1
Zachy 835 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 5 godzin temu, znaFca napisał(a): Ogólnie bezsensowne wyliczenia. Masz 32 wstaje tyle, masz 48 inaczej, 64 jeszcze dłużej Ja wszystkie testowalem z 2*24 i 2*32 i 3*nvme, wiec mam porównanie co ile wstaje, a intel jest w tym najszybszy i tyle. 5 godzin temu, znaFca napisał(a): Ale Ty dorabiasz ideologię... Pytanie było proste, co takiego robisz, że Intel jest lepszy. A Ty lejesz wodę i lejesz 🙃 270k jest sporo tańszy niz 9950x, a nie jest wolniejszy. Uparłeś sie na to amd jakby nie bylo alternatyw, a sa. Do tego moj 270k poszedl do kumpla do pracy w CAD, facet nie gra wiec w dupie mial x3d i spora doplate do niego wzgledem AR-R.
Krzysiak 3 141 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) 32 minuty temu, Zachy napisał(a): Ja wszystkie testowalem z 2*24 i 2*32 i 3*nvme, wiec mam porównanie co ile wstaje, a intel jest w tym najszybszy i tyle. Z tym, że akurat w tym poście ma rację Porównania między ludźmi z totalnie różnymi podzespołami nie mają najmniejszego sensu, nawet w temacie o arrow najwolniejszym w tej kwestii był właśnie intel, właśnie między innymi przez to że każdy miał inną konfigurację pamięci, dysków no i mobasów czy cpu No i @Phoenix.przede wszystkim nie ma wyćwiczonego palca 35 minut temu, Zachy napisał(a): 270k jest sporo tańszy niz 9950x, a nie jest wolniejszy. Uparłeś sie na to amd jakby nie bylo alternatyw, a sa. Tu jeszcze trzeba brać pod uwagę fakt długowieczności platformy. Tak, oczywiście dla jednych nie ma to znaczenia...drudzy będą woleli dopłacić żeby za jakiś czas bez zmiany mobo wrzucić szybszy CPU. Jak dla mnie przynajmniej jest to jednak jakiś konkretny argument za am5 Edytowane 16 Kwietnia przez Krzysiak 2
QuBBa22 9 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Panowie może ktoś będzie wiedział o co chodzi i co ewentualnie mogę zrobić z tym fantem: podkusiło mnie żeby zmienić R5 7600 na 9800x3d. Problem jest taki, że przy cold boot prawie zawsze komputer się resetuje chwilę po wejściu na pulpit (czasem się zdarzy, że nie i sobie działa ale bardzo rzadko). Jak zrobi sobie ten reset to czasem zaskoczy i działa normalnie (nie zawsze, jak się nie uda odpalić to jest czarny ekran, muszę wtedy zrobić twardy reset i próbować go znowu odpalić). Co zrobiłem: nowy Windows 11, najnowsze sterowniki chipsetu, bios najnowszy i starszy, CMOS. Wszystko w biosie jest na 100% default. Płyta i tak miała iść do zmiany niedługo, ale pytanie czy to jest jej wina? Czy może dostałem jakiegoś walniętego procka? Jak komputer odpali i się nie zresetuje to działa bez zarzutu.
Phoenix. 6 909 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9-9950x3d2-now-available-for-preorder-amazon-at-999
SylwesterI. 1 318 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia @QuBBa22 Sprawdź czy ustawienie w biosie pci=e na gen4 pomoże.
tom36816 122 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia @QuBBa22 Twoja płyta ma chyba debug ledy. Świeci się coś jak komp dostaje zwiechy? A procka skąd masz? Nowy z gwarancją ze sklepu czy używka z olx? Nie zaszkodzi rozebrać, obejrzeć dokładnie procka od spodu i socket i zmontować jeszcze raz.
wallec 1 755 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 46 minut temu, QuBBa22 napisał(a): Panowie może ktoś będzie wiedział o co chodzi i co ewentualnie mogę zrobić z tym fantem: podkusiło mnie żeby zmienić R5 7600 na 9800x3d. Problem jest taki, że przy cold boot prawie zawsze komputer się resetuje chwilę po wejściu na pulpit (czasem się zdarzy, że nie i sobie działa ale bardzo rzadko). Jak zrobi sobie ten reset to czasem zaskoczy i działa normalnie (nie zawsze, jak się nie uda odpalić to jest czarny ekran, muszę wtedy zrobić twardy reset i próbować go znowu odpalić). Co zrobiłem: nowy Windows 11, najnowsze sterowniki chipsetu, bios najnowszy i starszy, CMOS. Wszystko w biosie jest na 100% default. Płyta i tak miała iść do zmiany niedługo, ale pytanie czy to jest jej wina? Czy może dostałem jakiegoś walniętego procka? Jak komputer odpali i się nie zresetuje to działa bez zarzutu. Zmień napięcie vsoc na 1.125v
QuBBa22 9 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 18 minut temu, tom36816 napisał(a): @QuBBa22 Twoja płyta ma chyba debug ledy. Świeci się coś jak komp dostaje zwiechy? A procka skąd masz? Nowy z gwarancją ze sklepu czy używka z olx? Nie zaszkodzi rozebrać, obejrzeć dokładnie procka od spodu i socket i zmontować jeszcze raz. Nówka z X-KOM. Nie dostaje zwiechy, leci momentalnie black screnn + reset i już. Jak się odpala to świeci się RAM i CPU ale to akurat normalne, potem gasną. 16 minut temu, wallec napisał(a): Zmień napięcie vsoc na 1.125v Ustawiałem od 1.1 do 1.2 razem z EXPO. Przy zapięciu tego EXPO podziałał parę razy normalnie i już myślałem że to to, ale potem coś zmieniłem innego w BIOS i dostał znowu tego samego po trainingu. Ale jest to jakiś trop, może kasztan IMC.
tom36816 122 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Jak kasztan IMC to przynajmniej bez EXPO powinno być stabilnie. Może to głupie ale spróbuj jeszcze plan zasilania zmienić na wyższy. Jak nie to zostaje sprawdzić procka w innym kompie żeby się upewnić że RMA będzie zasadne. @wallec dla stabilności soc się podnosi a nie obniża. Oczywiście do bezpiecznych granic, około 1.3v
QuBBa22 9 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Nie pomogło z tym 1.125v. W podglądzie zdarzeń pojawia się krytyczny kernel power 41 co jakiś czas. Jest też np. jakiś błąd związany ze grafiką "nvlddmkm". Nie wiem, chyba zrobię podmiankę płyty i ewentualnie potem zwrot CPU.
AudRob 476 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 15 minut temu, QuBBa22 napisał(a): Nie pomogło z tym 1.125v. W podglądzie zdarzeń pojawia się krytyczny kernel power 41 co jakiś czas. Jest też np. jakiś błąd związany ze grafiką "nvlddmkm". Nie wiem, chyba zrobię podmiankę płyty i ewentualnie potem zwrot CPU. Nic nie zmieniaj, nie wiem co się u ciebie dzieje ale ja nigdy nie miałem , powtarzam nigdy po złożeniu komputera żadnych problemów. Ramy wkładasz nic nie zmieniasz i komp ma latać tyle i aż tyle.
tom36816 122 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Błędy oznaczone jako krytyczne są istotne. Kernel power oznacza jakiś problem z zasilaniem. Jak masz poprzedni CPU to go zamontuj i sprawdź jeszcze raz pogląd zdarzeń, może już coś działo się wcześniej.
Rekomendowane odpowiedzi