Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tu lepsze xD

Aż dziwne że AMDUnboxed wrzucił taki wykres pokazujący, że z rtx 4090 ultra, w grach wybranych przez niego, by mieć super wydajność możemy kupić cokolwiek oprócz 4c/8t lub 7800x3d i 9800x3d jeżeli chcemy titanium super.

image.png.9e28f290d0d3477cd04c2150022e41d0.png

Tyle dobrze, że te 160 stron tematu o ustawianiu curvy na 21 a nie na 23 jest robione na faktycznie coś dającym procesorze, bo jednak 160 stron "spamu" o ustawieniu które nic nie zmienia, na procesorze, który nic by nie wnosił to już byłoby apogeum skuteczności influencingu YouTube'a xD

Edytowane przez wallec
Opublikowano
W dniu 16.12.2024 o 16:57, krukkpl napisał(a):

Tak... co mam odpalić, żeby wywaliło?

Siedź na pulpicie i nic nie rób :E ja potrafiłem mieć ryzeny miesiac stabilne od momentu testów a nagle randomowo zaliczyć restart pc w pulpicie lub przy przeglądaniu internetu, takie uroki zabawy w ujemny offset czy PBO.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś może powiedzieć co robię inaczej niż oni?

Hardware unboxed: Hogwarts legacy, 1080p high, rtx 4090. 
Ryzen 9800x3d min fps 111, średnio 170
i9 12900k min fps 86, średnio 113
image.png.8b52728fed1cb203556c33f40d10a85f.png

Aktualny mój gameplay: Hogwarts legacy, 1080p high, 6800xt (biegnę w tym samym miejscu co hardwareunboxed na filmie)
i9 12900ks 5.4ghz/4.2ghz HT OFF: min fps 139 średnio ze 150?

https://www.youtube.com/watch?v=wHIw8ERnnoU

Ps. Ogólnie to wtf, pierwszy raz odpaliłem 1080p, zajebisty bootleneck nawet przy 6800xt :D

Edytowane przez wallec
Opublikowano

@wallec podejrzewam że oni nie optymalizują w najmniejszym stopniu procesorów Intela. Zupełnie nie rozumiem fenomenu tego kanału bo wyniki ich testów to magia i fantastyka 😀 zresztą ewidentnie faworyzują AMD na każdej płaszczyźnie. Wiele razy robiłem testy na Intelach i w stosunku do ich wyników wielokrotnie otrzymywałem rezultaty lepsze o naście procent i więcej. Oglądam czasami w celach stricte rozrywkowych bo poważnie traktować ich nie jestem w stanie. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wystarczy że masz ładną bluzę z logo kanału + dużo pudełek po sprzęcie za plecami i już zdobywasz zaufanie :E a jeszcze zapomniałem o figurkach które trzymają czasami procesor w rękach i zrobione jest ładne zbliżenie xD

@wallec musisz się z nimi skonfrontować publicznie tak jak zrobił Lipton "u mnie jest inaczej"

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, wallec napisał(a):

Czy ktoś może powiedzieć co robię inaczej niż oni?

Wsadź najpierw 4090 a później porównuj ;) 

Ustaw ram tak samo i porównuj ;) 

9 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

@wallec podejrzewam że oni nie optymalizują w najmniejszym stopniu procesorów Intela. Zupełnie nie rozumiem fenomenu tego kanału bo wyniki ich testów to magia i fantastyka 😀 zresztą ewidentnie faworyzują AMD na każdej płaszczyźnie. Wiele razy robiłem testy na Intelach i w stosunku do ich wyników wielokrotnie otrzymywałem rezultaty lepsze o naście procent i więcej. Oglądam czasami w celach stricte rozrywkowych bo poważnie traktować ich nie jestem w stanie. 

Nic nie faworyzują po prostu miałeś zoptymalizowany sprzęt i ram, a to podnosi wyniki. 

Jak ustawisz tak samo timingi co do jednego to wtedy możesz sobie porównywać i snuć teorie spiskowe.

A na intelu już lekka optymalizacja RAM daje lepsze rezultaty. 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to jest temat rzeka, temat beka. Ciekawe czy np. taki Intel mógłby ich pozwać o przedstawianie nieprawdy?
Patrzcie na to.
Kanał: Hardware Unboxed.
Gra: Asseto corsa competizione

Data: 2 lip 2024
image.png.0d804d30507536e0d112968cd1249b89.png

Data: 18.12.2024

image.png.f86b3ed729ae49355db48f3d5b5f4880.png

Procesorom intela 12 gen wydajność ani drgnęła - klatka w klatkę identyczne wyniki 1% low i avg, na te procesory nie mają wpływu aktualizacje mikrokodu, aktualizacje windowsa, aktualizacje sterowników, aktualizacje gry, oprogramowanie działające w tle, różnice pomiędzy przejazdami, błędy pomiarowe itp.

Procesorom intela 14gen i5, i7 i i9 wyniki spadły na tyle, żeby móc je dzisiaj pokazać jako wolniejsze od odpowiedników AMD (tutaj będą tłumaczyć innym profilem defaultowych ustawień bios)

Procesorom AMD, jak jeden mąż -> wyniki wzrosły o 10%-20%, teraz nawet 5700x jest szybszy niż 5800x był (tutaj będą tłumaczyć aktualizacjami windowsa 11)  xD

@Phoenix.

Po co mam wsadzać RTX 4090 jak ja mam na 6800xt wydajność lepszą o 20% na i9 12900ks niż oni na rtx 4090 i 9800x3d?
Ciekawe czym wyttłumaczą te bzdury? NVIDIA APP? :D:D:D

30 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wsadź najpierw 4090 a później porównuj ;) 

Ustaw ram tak samo i porównuj ;) 

Nic nie faworyzują po prostu miałeś zoptymalizowany sprzęt i ram, a to podnosi wyniki. 

Jak ustawisz tak samo timingi co do jednego to wtedy możesz sobie porównywać i snuć teorie spiskowe.

A na intelu już lekka optymalizacja RAM daje lepsze rezultaty. 

Edytowane przez wallec
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Po co mam wsadzać RTX 4090 jak ja mam na 6800xt wydajność lepszą o 20% na i9 12900ks niż oni na rtx 4090 i 9800x3d

Dla mnie to bez znaczenia ale skoro nie widzisz różnicy między kartami, a tym bardziej sterownikami obsługującymi je , a dana grę od strony cpu to ja tego tematu rozwijać nie będę bo po co marnować czas. Tylko nie dziw się skąd później są różnice w wynikach. 

Opublikowano (edytowane)

Dobrą sztukę trafiłeś 👍 Mi się trafił średniak SP 113. Trudno, długo pewnie i tak nie posiedzi w sokecie 🤣 Nigdy nie miałem ręki do procków więc kupowałem po kilka ale też z dostępnością nie było takich problemów :/

@Phoenix.

Jak internet długi i głęboki tak każdy będzie miał swoje opinie i teorie. Ja na podstawie kilku lat obserwacji i wielu analiz ich wyników uważam Hardware Unboxed za kanał humorystyczny i tyle, nie traktuję ani ich ani tego co robią poważnie. Ot tylko tyle i aż tyle. Zresztą ich to pewnie wuj obchodzi więc bez spiny 😀

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

Tylko ja nie pisze że nie masz racji w kwestii wyników i różniącego się efektu finalnego tylko zbyt dużo jest zmiennych w takich testach żeby mówić o jakimś faworyzowaniu. Zrobiłeś swoje wyniki i jak najbardziej w nie wierzę ale żeby to porównać do innych to trzeba mieć identyczną procedurę. Ja też ich traktuje z przymróżeniem Oka ;) 

Opublikowano

@wallec

Zrobiles test tylko swojego procesora w swoich warunkach. I w tych Twoich warunkach trzeba byloby sprawdzic procesory AMD i dopiero wtedy wyciagac wnioski. Moze sie okazac, ze dominacja AMD u Ciebie bylaby podobna, a tylko liczby beda sie roznily. Ja tutaj zadnego spisku i faworyzowania AMD nie dopotrywalbym sie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Heh, mi się dzisiaj dysk systemowy zesrał w tak spektakularny sposób, że Giguś się zawieszał i nie pozwalał ani wejść do biosu, ani wybrać innego urządzenia do bootowania. Reset biosu, Q-Flash, nic nie pomogało, wyświetlał logo z kurczakiem i tyle, brak reakcji na klawiaturę. Dopiero musiałem wymontować dysk, podłączyć po USB i usunąć z niego uszkodzoną partycję, wtedy ruszyło.

Edytowane przez some1