Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyjaśni mi ktoś czy takie ustawienia wpływają na coś negatywnie poza tym, że stuttering mi się zmniejszył? Nie mówię, że jest lalka, ale cały czas pamiętam, że większość gier ma słabą optymalizację, a grając na monitorze 155Hz z pewnością łatwiej dostrzec micro ścięcia. 

IOMMU  na DISABLED

SVM LOCK na DISABLED

SVM ENABLE na DISABLED 

LATENCY UNDER LOAD na ENABLED

FAST BOOT na DISABLED (tutaj to kumam, ale zmieniłem na off, żeby sobie wszystko dobrze wczytał, a nie zauważyłem różnicy w czasie włączania za bardzo).

Ogólnie chodzi o wirtualizację. Po wyłączeniu powyższych czas latencji RAMu również się poprawił choć nieznacznie, ale przepustowość już sporo poszła w górę. Czy to może wskazywać na uszkodzenie jakiegoś podzespołu?

Opublikowano (edytowane)

Jest lepiej niż było tylko ciekaw jestem z czym to ma związek, bo póki wszystko na gwarancji to trzeba działać w razie potrzeby. Jestem dociekliwy, ale na tym forum jest jak widzę sporo mądrych głów, więc pytam ;)

W furmarku te ścięcia też praktycznie już zniknęły.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

SVM (wirtualizacja) może mieć wpływ na działanie systemu. Zwłaszcza jeśli jako AV używasz standardowego Defendera z włączonym Core Isolation i Memory Integrity, które zabezpieczają system przed atakami na jądro. Tyle, że odpalanie procesów w izolowanym środowisku wirtualnym może obniżać wydajność.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano

@bourne2008 izolację rdzenia miałem wyłączoną. Jest poprawa, bo widzę to po wykresach FPS tylko zastanawiam się czy obecnie jeszcze bios i winda nie jest zoptymalizowana tak dobrze jak trzeba pod zen5 i DDR 5 czy może jednak któryś z podzespołów jest walnięty 😉. IOMMU włączyłem z powrotem i później będę testował. Ogólnie wszystkie te opcje były fabrycznie na "AUTO", więc też pewnie ciągle nie działały co może tłumaczyć różnice w grach. Raz było lepiej, a raz gorzej. Tyle czasu z tym walczę, że pewnie nadal będzie lipa, ale po malutku do celu, bo niezbyt mi się widzi coś znów zmieniać jeśli chodzi o sprzęt. Doczytałem też, że te dyski M2 wcale takie ekstra nie są i już chwilę miałem pomysł, że HDD kupić albo SSD, ale dam im jeszcze szansę. HDD to przynajmniej było słychać jak słabł 😅

Opublikowano

Fajnie jakbyś założył osobny wątek bo do rozwiązania problemu bo już na kilka stron jest troszkę smietniczek ;) 

4 godziny temu, Adikon napisał(a):

@some1próbowałem jakiś czas temu przez ich aplikację to pokazywało, że niby mam najnowszy 🤷

W nowych dyskach wgrywać nie trzeba bo mają najnowszy ;) 

Opublikowano

@Phoenix. 3 tyg temu kupiłem nowy i w sumie zapomniałem sprawdzić. Ale poprzedni kilka miechów temu kupiony musiałem aktualizować. Więc biorąc pod uwagę ile tego leży na magazynach, to lepiej sprawdzić :) Wieczorem jak wrócę to sprawdzę ten najnowszy. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Fajnie jakbyś założył osobny wątek bo do rozwiązania problemu bo już na kilka stron jest troszkę smietniczek ;) 

W nowych dyskach wgrywać nie trzeba bo mają najnowszy ;) 

Mam już wcześniej założony i sam zauważyłem, że za bardzo zaśmiecam ten wątek za co przepraszam i zwijam do swojego. Mam nadzieję, że będę się mógł tutaj tylko za jakiś czas pochwalić pozytywnym zakończeniem jeśli ASRock i AMD coś ogarną 😉. Z włączonym DLSS w COD Black ops 6 jest git. 

• Upvote 2