Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyjaśni mi ktoś czy takie ustawienia wpływają na coś negatywnie poza tym, że stuttering mi się zmniejszył? Nie mówię, że jest lalka, ale cały czas pamiętam, że większość gier ma słabą optymalizację, a grając na monitorze 155Hz z pewnością łatwiej dostrzec micro ścięcia. 

IOMMU  na DISABLED

SVM LOCK na DISABLED

SVM ENABLE na DISABLED 

LATENCY UNDER LOAD na ENABLED

FAST BOOT na DISABLED (tutaj to kumam, ale zmieniłem na off, żeby sobie wszystko dobrze wczytał, a nie zauważyłem różnicy w czasie włączania za bardzo).

Ogólnie chodzi o wirtualizację. Po wyłączeniu powyższych czas latencji RAMu również się poprawił choć nieznacznie, ale przepustowość już sporo poszła w górę. Czy to może wskazywać na uszkodzenie jakiegoś podzespołu?

Opublikowano (edytowane)

Jest lepiej niż było tylko ciekaw jestem z czym to ma związek, bo póki wszystko na gwarancji to trzeba działać w razie potrzeby. Jestem dociekliwy, ale na tym forum jest jak widzę sporo mądrych głów, więc pytam ;)

W furmarku te ścięcia też praktycznie już zniknęły.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

SVM (wirtualizacja) może mieć wpływ na działanie systemu. Zwłaszcza jeśli jako AV używasz standardowego Defendera z włączonym Core Isolation i Memory Integrity, które zabezpieczają system przed atakami na jądro. Tyle, że odpalanie procesów w izolowanym środowisku wirtualnym może obniżać wydajność.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano

@bourne2008 izolację rdzenia miałem wyłączoną. Jest poprawa, bo widzę to po wykresach FPS tylko zastanawiam się czy obecnie jeszcze bios i winda nie jest zoptymalizowana tak dobrze jak trzeba pod zen5 i DDR 5 czy może jednak któryś z podzespołów jest walnięty 😉. IOMMU włączyłem z powrotem i później będę testował. Ogólnie wszystkie te opcje były fabrycznie na "AUTO", więc też pewnie ciągle nie działały co może tłumaczyć różnice w grach. Raz było lepiej, a raz gorzej. Tyle czasu z tym walczę, że pewnie nadal będzie lipa, ale po malutku do celu, bo niezbyt mi się widzi coś znów zmieniać jeśli chodzi o sprzęt. Doczytałem też, że te dyski M2 wcale takie ekstra nie są i już chwilę miałem pomysł, że HDD kupić albo SSD, ale dam im jeszcze szansę. HDD to przynajmniej było słychać jak słabł 😅

Opublikowano

Fajnie jakbyś założył osobny wątek bo do rozwiązania problemu bo już na kilka stron jest troszkę smietniczek ;) 

4 godziny temu, Adikon napisał(a):

@some1próbowałem jakiś czas temu przez ich aplikację to pokazywało, że niby mam najnowszy 🤷

W nowych dyskach wgrywać nie trzeba bo mają najnowszy ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Fajnie jakbyś założył osobny wątek bo do rozwiązania problemu bo już na kilka stron jest troszkę smietniczek ;) 

W nowych dyskach wgrywać nie trzeba bo mają najnowszy ;) 

Mam już wcześniej założony i sam zauważyłem, że za bardzo zaśmiecam ten wątek za co przepraszam i zwijam do swojego. Mam nadzieję, że będę się mógł tutaj tylko za jakiś czas pochwalić pozytywnym zakończeniem jeśli ASRock i AMD coś ogarną 😉. Z włączonym DLSS w COD Black ops 6 jest git. 

• Upvote 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Wały podczas COVID: - maszeczki od instruktora narciarskiego bez certyfikatów (ten instruktor to kolega brata szumowskiego. Kupił maseczki za 900 zł sprzedał za 5 baniek) - respiratory od handlarza bronią - testy po zawyżonych cenach od firmy powiązanej z PiS   Sprzedaż wiz - niezależnie od skali, ktoś za to powinien siedzieć, chociaż zostać skazany na cokolwiek.   Sposób przejęcia organów państwa - kiedy ktoś niszczy moje mienie owszem dzwonie na policję, ale zaraz potem biorę gazrurkę i walę napastnika w ten durny łeb zanim narobi więcej szkód. Na tym polega przewga takich cwaniaków jak PiS czy putin, że w krótkim czasie robią burdel na kółkach łamiąc prawo a potem oczekują, że ktoś to posprząta z poszanowaniem prawa. Dla mnie pis to bandyta, a ja nie jestem zwolennikiem "współmiernej obrony" co przecież KO stosuje używając metod PiS, tylko wypalenia z wszystkich dział na raz. Ja bym wręcz na miejscu KO pozamykał  niektórych bez procesu, a po procesie w przypadku pomyłki wolałbym wypłacić odszkodowanie. Uniknąłbym w ten sposób uciekinierów ja Romanowski, który przecież nie jest ostatnim który zwije.   Sprzedaż lotosu - MOL jest uzależniony od ropy z rosji, Węgry, które mają tam w zasadzie pakiet kontrolny sprzyjają rosji. Czego nie rozumiesz? Druga sprawa to udział dla sautyjczyków. sprzedali 30% udziałów za miliard majątku wartego 4,5 miliarda. Do tego trzeba doliczyć transakcie sprzedaży majątku przez orlen za pół ceny.   Przyłębska? Prezes TK spotykała się z Dworczykiem i Kaczyńskim na konsultacje odnośnie działania TK. Zupełnie normalne.   Asfalt szydło, aniołki dlaplińskiego itd. Swego czasu minister PO złożył dymisje, bo w oświadczeniu majątkowym nie wykazał zegarka, drogiego, ale zegarka. Czujesz różnicę klas? Asfalt pod dom za niewiadomo czyje pieniądze. Asystentki z wypłatą prezesa. Rzeczywiście nic a nic.   Przejęcie TVP - nie kontrprzejęcie po przejęci Pisu Nierespektowanie wyroków sądu - zupełnie jak Pis Uchwały stanowiące prawo, wobec teoretycznie legalnych nocnych posiedzeń sejmu i podpisów długopisa AKA PAD. Bodnarowska samowolka ws Ziobrowska samowolka Stołki w spółkach? Zupełnie jak PiS   Widzisz wspólny mianownik? PIS PIS PIS. Wszystkich tych rzeczy nie było, albo były mocno ograniczone dokąd pis nie zniszczył działającego sytemu. Były konkursy, była w miarę rzetelna tvp, były przetargi, były kary dla ministrów nawet partii rządzącej itd i itp. Wszystko to skasował PiS. Teraz już wszyscy wiedzą, że polityk może sobie podetrzeć tyłek prawem, bo w sumie nie spotka go nic złego.    
    • Oba mają swoje wady i zalety. Asus wydaje się być mniej zawodny i ma trochę solidniejszą obudowę. Slim ma szybszy CPU i świetną matrycę (chociaż wysoka rozdzielczość zabije wydajność). Legion jest najbardziej wyważony, ale obudowa jest najmniej solidna. W grach możesz nie poczuć różnicy w wydajności na tym samych ustawieniach. 
    • Bo nowe gry nie będą wychodzić na 1ke ?
    • Rozumiem, że film Ci się nie spodobał ale opisałeś go tak jakby to był jakiś mega gniot z czym się akurat nie zgadzam. Gust gustem ale imho bez przesady     Z mojej strony polecam, owszem nie jest to poziom jedynki ale jak dla mnie miło spędzone ponad 2h, dobrze się na nim bawiłem, Denzel moim zdaniem bardzo dobra kreacja, niezła beka z tych dwóch rudych przygłupów a charakterystyczna nutka na końcu spowodowała u mnie gęsią skórkę. Nie zastanawiałem się skąd oni wzięli rekiny, jak napełnili wodą koloseum, co to za wściekłe małpiszony itd. Ot, kolejny film akcji z dużym budżetem od którego wymagałem niezbyt angażującej mózgownicę rozrywki i ją dostałem. Nie wychwyciłem tam też żadnej pchanej na siłę poprawności politycznej, czarnoskóry aktor znany m.in. z roli z serialu Spartakus umiera jako pierwszy więc można by rzec, że film zrobiony wg klasycznego scenariusza     Jakby co nie jestem sam bo jeszcze jednemu ziomeczkowi się podobało, nazywa się Nolan. Możliwe, że znacie   https://hdtvpolska.com/najlepsze-filmy-najlepszy-film-2024-co-obejrzec-nolan-gladiator-2/    
    • To są jeszcze jakieś Vivobooki?....ło matko z córką ...No dobra a co sądzicie o takich lenovo czy asusach np. ASUS TUF Gaming A15 R7‑7435HS/16GB/512 RTX3050 144Hz czy ASUS TUF Gaming A15 R7-7435HS/16GB/512/Win11 RTX4050 144Hz lub Lenovo IdeaPad Gaming 3-15 R5-7535HS/16GB/512/Win11 RTX3050?
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...