Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, tomcug napisał(a):

To fakt, do 6400 często trzeba wysokiego napięcia SOC, np. mój 9900X ~1,3 V. Do 8000 nie, gdyż taktowanie kontrolera to wtedy tylko 2000 MHz. Mimo wszystko ja u siebie ustawiam po prostu 6000 + optymalizacja timingów, absolutnie nie ma bata, żeby bez mierzenia wydajności wychwycić różnicę między tymi ustawieniami a 6400 czy 8000.

Zgadza sie. Mi co prawda nie działa, ale tutaj temu Jur-ek działa, i zmierzył w SOTTR fps było z grubsza to samo. Z tym, że 6400 to chyba c26 i 1.65V a 8kc34 1.5v. Nie wiem dokladnie bo to nie ja mierzylem. Ale nawet na 4800 przy X3D wiele gier szczegolnie esportowych daje ten sam badz podobny FPS. Super proc tak naprawde nawet jak sie nie znasz kupujesz najtanszy ram wkladasz i dziala. Aczkolwiek mozna sporo zyskac ramem, szczegolnie w tytulach w ktorych 7700X jest dobry, sa takie gry ze cache nic nie daje albo bardzo niewiele. Sklepy tez potrzebuja zarobic, jakby kazdy kupowal najtansze ramy 4800mhz to jednak obroty spadaja. 

13 minut temu, Ogider napisał(a):

@maxmaster027 jakie napięcie masz przy tym ustawieniu na kostkach pamięci? 8000c34

Jeśli pamiętasz to napisz proszę jakie miałeś np przy 8000c36(jeśli sprawdzałeś taki wariant)

Pamietam. Moje kosci sa takie sobie, mam wiatrak na niskich obrotach daje -10C. 8000 i te timingi to 1.54V VDD reszta jak widac 1.38. Jezeli jestes ciekaw c36 to potrzebuje ono znacznie mniej. Sporo kosci potrafi dzialac z 1.43V moje 1.45-1,46 tzn c36-47-47-94. 7800 przy tych timingach jak wyzej c34 tzn 7800/1950 potrzebuje 1.47V. Pamietaj ze sporo zalezy od jakosci plyty i zasilacza czy ladnie rowno trzyma napiecia, lepsza plyta mozliwe nizsze napiecia. *nie tylko ram. Te ustawienia to IOD 850 CCD 850. 7800 dziala z 800ccd i 800 iod. oraz 0.8V SOC.

2 godziny temu, muszka napisał(a):

O i słuszna uwaga powyżej, że jak wyjdzie 9950 x3d i zastosują w nim podwójny cache (ale o tym nie wiadomo) to wtedy przejmie on top1 i cena 9800 x3d może trochę spaść.

Kurde blaszka. Już chciałem kupować sprzęt na premierę 9800X3D, a teraz podrzucacie takie wątpliwości.
Człowiek się napalił jak szczerbaty na suchary, a tu niby 9950X3D ma być lepszy w grach.
I co począć?

Kupować teraz 9800X3D czy czekać do stycznia na 9950X3D? Cena nie jest kryterium. No chyba, że sobie zawołają 4koła to wtedy to nie...

1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Człowiek się napalił jak szczerbaty na suchary, a tu niby 9950X3D ma być lepszy w grach.

Ale nawet jak jakimś cudem zrobią podwójny kesz, to nic nie zmieni. Po prostu zniknie problem, że jakaś gra wybrała sobie nie te rdzenie co trzeba :)

Chyba, że @Phoenix. wie coś innego w tej kwestii. 

7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale nawet jak jakimś cudem zrobią podwójny kesz, to nic nie zmieni. Po prostu zniknie problem, że jakaś gra wybrała sobie nie te rdzenie co trzeba :)

Chyba, że @Phoenix. wie coś innego w tej kwestii. 

@Phoenix. ulżysz w cierpieniu i zdradzisz na priv czy czekać na 9950X3D? Nikomu nic nie powiem %-)

Może być zero jedynko żeby później nie było, że puściłeś farbę. 0 - nie czekaj, kupuj teraz, 1 - czekaj i kupuj 9950X3D %-)

5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Skoro w czwartek mają być w sklepach, to mnie dziwi brak jakichkolwiek ofert. Przecież to już od zeszłego tygodnia powinna być możliwość zamówień w preorder. Dziwne podejście. 

Też mnie to zastanawia, że nie ma żadnych preorderów. Niby temat gorący jak kajzerki z lidla wyjęte prosto z pieca, a tu cisza...

Edytowane przez Umpero

4 minuty temu, Umpero napisał(a):

Co to za cena ta TTC ?

The French acronym TTC stands for toutes taxes comprises ("all taxes incuded"), and lets you know the grand total that you will actually be paying for a product or service.  

Zasadniczo z 20% VAT  wiec u nas te ciut drożej pewnie 2399zł-2499zł 

Edytowane przez robbo2k

Raczej nie będzie podwójnego 3d cache w 9950X3D. To nadal technicznie jest bez większego sensu.

17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Problem nie zniknie, jak gra podzieli się na dwa ccd to wydajność siądzie. A w Zen5 są jeszcze gorsze opóźnienia w komunikacji pomiędzy CCD niż Zen4.

Po prostu 9950X3D będzie najwyżej pozycjonowany, dostanie wyższe zegary niż 9800 i będzie topem do konfiguracji "cena nie gra roli". Bo cena pewnie będzie w okolicy 4k pln.

Edytowane przez some1

18 minut temu, Dziarson napisał(a):

Jak bedzie miał zablokowany Vcore to walka będzie na temperature.

Na pewno bedzie mocny. Na chlodzeniu wodnym, ktore teraz warto miec, beda szly wysokie taktowania. 4nm zamiast 5nm to tez jest sporo jak 80% do 100. Dobra pasta jakis PTM, albo ciekly metan na wodzie dobre ustawienia i bedzie sporo szybciej