Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Jestem ciekaw co z płytami asrocka + np Ryzen 7700, aż strach, co tu się odwala.

Ja mam Steel Legend + 7700. Zero problemów. Ale mam stary bios 2.0 z Listopad 2023.

Nie zmieniałem bo nie było potrzeby.

• Upvote 1
Opublikowano

Masz na auto? Czy ustawiałeś coś na sztywno?

Ja mam Asrocka B850 Pro RS Wifi + 7700 + Goodram 6000mhz cl30, jutro prawdopodobnie składanie, przygotuję pena pod flashbacka w razie problemu, bo nie mam drugiego kompa i byłbym uziemiony bez możliwości zgrania biosu na pena.

Powiedzcie mi proszę jakie są normalne napięcia na soc itp na AM5? Niestety nie jestem w temacie z AM5 w tym zagadnieniu. I to koniec offtopu jeśli chodzi o brak słowa o Ryzenie 9xxx

Opublikowano

gPg5Fge.png

Takie mam nastawy, nie ruszam i wszystko smiga.

Skoro są takie jaja z ASRock + 9800X3D to nie mam co się śpieszyć z podmianą.

4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Masz na auto? Czy ustawiałeś coś na sztywno?

Ja mam Asrocka B850 Pro RS Wifi + 7700 + Goodram 6000mhz cl30, jutro prawdopodobnie składanie, przygotuję pena pod flashbacka w razie problemu, bo nie mam drugiego kompa i byłbym uziemiony bez możliwości zgrania biosu na pena.

Powiedzcie mi proszę jakie są normalne napięcia na soc itp na AM5? Niestety nie jestem w temacie z AM5 w tym zagadnieniu. I to koniec offtopu jeśli chodzi o brak słowa o Ryzenie 9xxx

Ja mam PBO odpalone, -100Mhz na zegarze i Curve -50.

@Reddzik

t258gto.jpg

• Like 1
Opublikowano

A w grach nie masz czasem lepszych zegarów na niższym scalarze? bo wcześniej to działało tak że im wyższa wartość tym płyta pompowała wyższe napięcie aby jak najwyższy boost dłużej trwał i przez takie ustawienie można było sobie ubić boosta w grach jak ktoś o każdy mhz walczył :E 

Opublikowano (edytowane)

Powiedzcie mi, tzn napiszcie, czy 5to normalne jest? Bo odpaliłem sobie po dłuższej przerwie NFS Heat. Mam ustawione na płycie póki co domyślny profil PBO Tj Max 75 st curve - 20 i od razu po włączeniu gry do limitu dobija :D CPU CCD1 nawet skacze do 80 st. Czy ta gra taka wymagająca? Dlaczego CCD1 skacze powyżej limitu?

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
Godzinę temu, MarioDee napisał(a):

No ale dlaczego temperatura CCD1 jest wyższa niż limit?

Bo limit nie dotyczy CCD1 tylko CPU Die (Average). To co na polski masz trochę błędnie przetłumaczone w hwinfo jako "obudowa procesora". 

CCD1 może przekroczyć limit.

Opublikowano

Co do NFS Heat to jest normalnie wypalarka nie tylko procka, ale i grafiki. Wczoraj 10 minut grania i RX 68000 z obniżonym zegarem do 2100MHz dobijał do 85 st. No ale karta na limicie praktycznie leciała i coś pod 200W chwilami.

Opublikowano
1 godzinę temu, ronaldo864 napisał(a):

Jak ktoś kozaczy, że ma super niskie tempy na swoim malutkim powietrznym chłodzeniu to krótki test w nfs heat, sprowadza każdego Kowalskiego na ziemię . 

Ja sobie wypraszam mam niewielki koler taka mała noctue nhd15 G2 i mi 60 stopni nie przekracza w tej grze, wgl ten NFS to dobre miejsce testowe na procki bo zasysa tak mocno jak premium deluxe kurtyzana z roksy 

• Haha 2