Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Doamdor napisał(a):

Takie temperatury to na Intelu miałem przy 180W w OCCT, a w grach chłód i cisza.  7800X3D to fatalny procesor, jeżeli chodzi o oddawanie ciepła, bez UV i ustawieniu wentylatorów na sztywno tego procesora nie da się normalnie używać, bo wentylatory szaleją.

Oby w 9800X3D nie było takiej lipy.

Ja tam nie widzę problemu, wentyle mam ustawione na sztywno 800 rpm i w takim r23 jakoś 80  stopni, cyberpunk 70-75a w innych grach to poniżej 70 głównie  to 60-65 stopni. Uważam że nie jest tak żle a z 9800x3d zapewne bedzie to samo

AMD poprawiło odprowadzanie ciepa dzięki umiejscowieniu rdzeni bezpośrednio pod IHS, a zaraz  pod nimi leży kasza całe 64MB. Dzięki takiemu zabiegowi zmniejszono temperaturę o 7C i jak się tylko domyślam pozwoliło ustawić Tjmax 95C. 

Edytowane przez sniper76

3 minuty temu, sniper76 napisał(a):

AMD poprawiło odprowadzanie ciepa dzięki umiejscowieniu rdzeni bezpośrednio pod IHS, a zaraz  pod nimi leży kasza całe 64MB. Dzięki takiemu zabiegowi zmniejszono temperaturę o 7C i jak się tylko domyślam pozwoliło ustawić Tjmax 95C. 

Teraz delid kupno direct die, + dobre wodne chlodzenie, i mozna bawic sie w wysokie taktowania. 

2500 PLN za 9800X3D?
Czyli 9950X3D za ile? 4000? :)

Dwa miesiące temu zrobiłem migrację z Intela na AM5/DDR5 z tymczasowym CPU 7600X i z downgrade'm (miałem 13700K).

Ale w sumie jestem zaskoczony jak to sobie dobrze radzi.
Możliwe, że to kwestia rozdzielczości / gier w które gram :D 

Niemniej jednak coraz bardziej skłaniam się do poczekania na 9950X3D, żeby było "raz a dobrze".

2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Benchmark w Far Cry 5, procesor bez UV.

Ta gra mocno siedzi na CPU, generalnie problem znany, ja właśnie teraz ogrywam i na 7950X3D dzisiaj w peaku miałem ponad 92 stopnie a średnia temperatura 85 wentylatory jak tylko tą grę odpalę to dają jak szalone, wiec ustawiłem w BIOSIE żeby proc osiągal maks temp 70 stopni i od razu ciszej w budzie a FPS w grze bez zmian, zaraz będę testował wariant z CPU ustawionym na 65W.

44 minuty temu, Send1N napisał(a):

Jeszcze sam ihs mogli odchudzić, wątpię że potrzebny jest taki grubas jak był np w zen4

Der8auer pokazał jak gruby zastosowano IHS gdzie mikromert wycisnął 3.41mm 🤣 teraz może zdjęli 1mm 🫣 ludkom po szlifie delikatnie spadała temperatura...

35 minut temu, krukkpl napisał(a):

Dwa miesiące temu zrobiłem migrację z Intela na AM5/DDR5 z tymczasowym CPU 7600X i z downgrade'm (miałem 13700K).

Niemniej jednak coraz bardziej skłaniam się do poczekania na 9950X3D, żeby było "raz a dobrze".

Nic ci się nie wydaje, jeżeli chodzi o gry to wydajność jest praktycznie na tym samym poziomie między tymi prockami.

21 minut temu, sniper76 napisał(a):

teraz może zdjęli 1mm

Nic nie mogli zdjąć, grubszy ihs wynika z tego że AMD zapewniło kompatybilność chłodzeń am4 na am5 i wysokość tzw z-height jest identyczna na am4 i am5.

Cytat

Why the new heatspreader design? Why the holes on the sides?
It's actually how we achieve cooler compatibility. If you flip over one of the AM4 processors, you'll find a blank spot in the middle without pins, which has space for capacitors. That blank space is not available on Socket AM5, it has LGA pads across the entire bottom surface of the chip. We had to move those capacitors somewhere else. They don't go under the heatspreader due to thermal challenges, so we had to put them on top of the package, which required us to make cutouts on the IHS to make room. Because of those changes we're able to keep the same package size, length and width, same z-height, same socket keep-out pattern, and that's what enables cooler compatibility with AM4.

https://www.techpowerup.com/review/amd-zen-4-ryzen-7000-technical-details/

Czyli grubsza czapka ale chłodzenia z am4 pasują na am5.

Rdzenie raczej nie podnieśli dużo wyżej po wciśnięciu pod nie kaszy. Te temperatury są takie jak na 9000 CPU bo już cache nie blokuje odpływu ciepła z rdzeni i jednocześnie się nie nagrzewa od nich.

59 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Prowokujesz mnie aby ją jutro zainstalować. Aż mi się nie chce wierzyć. 

Zaraz ci zrzuty zrobię ;)

Grę odpaliłem tylko na chwilę, żeby zrzut zrobić. I to mimo ustawienia w Bios Eco Mode na 65w.

https://ibb.co/tYcXqts

Edytowane przez Godlike

9 minut temu, GlaDOS napisał(a):

Z środy na czwartek. Zamówiłem resztę gratów z nadzieją, że w tym tygodniu złożę już kompa, a tu się okazuje, że procka nie będzie można kupić :E. Mimo wszystko myślę, że na amazonie będzie je można dostać na spokojnie. 

To witaj w klubie. Ja już zamówiłem płytę główną i AIO.
Jeszcze czekam tylko na kody promocyjne na RAM i waham się jaki dysk wziąć. Resztę gratów mam.
Podrzucisz modele swoich gratów jakie zamówiłeś?

U mnie wygląda następująco:
Płyta główna: Gigabyte X870E Aourus Elite
Ram: Pewnie będzie ADATA 64GB (2x32GB) 6400MHz CL32 XPG Lancer RGB
SSD: Kingston Fury Renegade 4TB M.2 2280 lub Samsung 990 PRO. W ostateczności KC3000, ale coś ostatnio ma złe opinie.
AIO: Lian Li GALAHAD II LCD 360 SL-INF Black ARGB
GPU: Tymczasowo RTX 3080 Ti, a w styczniu wskoczy RTX 5090

Edytowane przez Umpero

21 minut temu, GlaDOS napisał(a):

Z środy na czwartek. Zamówiłem resztę gratów z nadzieją, że w tym tygodniu złożę już kompa, a tu się okazuje, że procka nie będzie można kupić :E. Mimo wszystko myślę, że na amazonie będzie je można dostać na spokojnie. 

W nocy to ludzie spia a nie pracuja wiec nikt tego nie zrobi ;) Premiery sklepowe sa o 15:00 w polsce.

1 godzinę temu, krukkpl napisał(a):

2500 PLN za 9800X3D?
Czyli 9950X3D za ile? 4000? :)

Bez sensu jeśli chodzi o gry.

Te 1200-1500zł różnicy między 9800X3D a 9950X3D lepiej sobie zostawić i za 2 lata sprzedać 9800X3D i dodać te 1200zł i masz znów TOPowego proca do gier 10800X3D, który będzie przebijał bez problemu Twojego 9950X3D.

Chyba, że kasa nie gra dla Ciebie roli i możesz co 2 lata wymieniać CPU na TOPowy model. 

43 minuty temu, Umpero napisał(a):

Podrzucisz modele swoich gratów jakie zamówiłeś?

Płyta główna MSI MAG X870 Tomahawk WiFi

Pamięć RAM GOODRAM IRDM 32GB 6000MHz

Zasilacz CORSAIR Shift RM850x 850W 80 Plus Gold PCIe5.0

Karta graficzna GIGABYTE GeForce RTX 4080 Super Gaming OC 16GB DLSS 3

Obudowa  Phanteks NV5

AIO Arctic Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB

Dyski mam, jeszcze spróbuję wcisnąć AIMa SC808 o ile GPU nie będzie zbyt blisko ostatniego slotu PCIe :E

Edytowane przez GlaDOS