Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden z ciekawszych komentarzy pod filmem od Gamers Nexus:

"Hi Steve, some opinionated but maybe useful insight from someone who designed a bunch of zen 2 industrial motherboards.

I agree with the AMD engineer, PBO being the cause is completely bs. TDC and EDC aren’t there to protect the CPU, but to protect the motherboard, they’re there so that the CPU doesn’t try to suck in so much power that it pulls the voltage rails down.

My guess is that this is something you will only be able to confirm using a dummy load, which AMD is quite protective of, I couldn’t get one back in the day, but maybe you have more luck. 

I would bet a significant amount of money that the issue is that there’s either some fault in VRM routing or the component selection that is fine in nominal values, but fails when the tolerances stack up together. This could cause spikes during load transitions, which can easily kill the CPU. 

The problem with this is that not only you need a board that killed, you need all those parameters to “align” again, but most of those depend on temperature, some of them have hysteresis effects… in other words, a big fricking mess." 

I nawet TechJezus odpowiadając zgodził się z powyższym.

• Thanks 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mniej więcej raz na 2 dni mam skoki na drugim CCD 9950x3d. Temperatura dochodzi wtedy do 90+ stopni, gdzie zazwyczaj siedzi na 70 (150W PPT).

Prawdopodobnie za kilka miesięcy mi padnie :E Taktowania obu CCD są identyczne.

CPU pracują 24/7 :E Jeszcze 18 miesięcy gwarancji, więc korzystam ile się da.

Edytowane przez kekeke
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, kekeke napisał(a):

CPU pracują 24/7 :E 

Raczej w IDLE, czy może coś w sposób ciągły renderują/intensywnie liczą?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

W sumie coś jeszcze trzeba zrobić po zmianie am4 na AM5, sterowniki, Expo, BIOS zapomniałem ale wiem, coś czyścić jakieś stare sterowniki na win 11?

Jakieś UV/CO czy oc ramu to nie mam teraz czasu ale w weekend prędzej.

Nowy BIOS mam nadzieję że nie kasuje np prędkości wentyli bo się już bawiłem 

Opublikowano
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Bo czasami nie sposób dojść o co chodzi tak jak z moim gigabyte b350 na którym żadne APU Cezzane i pochodne nie chciało normalnie działać po zamontowaniu coolera. Raz na x prób się odpalało z radiatorem zamontowanym na gumki. 

Ja tak mialem z niektórymi AIO

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

W sumie coś jeszcze trzeba zrobić po zmianie am4 na AM5

Z tego co ja pamiętam to przeinstalowałem sterowniki chipsetu, grafy-chyba no i wiadomo wszystko co ma  nowa płyta dźwięk, wifi, BT itd. BIOS ustawiłem pod siebie i po zabawie. Prawdopodobnie została Ci zabawa w biosie o której wspomniałeś. 

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

Nowy BIOS mam nadzieję że nie kasuje np prędkości wentyli bo się już bawiłem

Raczej skasuje ustawienia. Zrób lepiej zdjęcia ustawień wentyli przed wgraniem nowego biosu.

Opublikowano
53 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Around ASRock NEVER RELAX!
Będziesz miał spokój jak koledzy - parę miesięcy luz, a potem procek i płyta kaput :) 

Wiesz, działa już od kwietnia 2024 combo 7800x3D + x670e, zmieniałem pastę niedawno itd - zero problemów, zmian w kolorach pinów. Tam już od dawna miałem zbite VSOC, PBO disabled itd :) Nie przeskoczę finansowo teraz wymiany 3 mobasów, może w przyszłym roku kupię mu 9800x3D + B850.  Póki co mocy mu nie brakuje w kombinacji tego CPU + 4080S ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

Ale to chyba zmiana Intel -> AMD nie AMD->AMD 
Tu tylko warto stare sterowniki chipsetu wywalic?

Nie, AMD na AMD też to dotyczy. Ryzeny 5000 mają inny plan zasilania niż 7000, a 7000 inny niż 9000, itd.

• Upvote 3

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Gra opisywana jako niesamowity symulator, chyba kombajnu Lepiej gdyby dali tam że to jest EA i by to lepiej wyglądało bo wiadomo że potrzeba jeszcze sporo czasu. 
    • Hehe czyli jednak to nie praca zawodowa kobiet jest winna i brak patriarchatu, tylko chcą mieć dzieci, ale nie mogą. A nie mogą bo jest wiele przyczyn tego. No cóż, fikołki są zacne.  "Twierdzenie, że ludzie wolą seriale od rodziny, to twoja projekcja"  nie no nie wolą przyjemności od obowiązków i obciążeń, wcale. Dziecko to trudy, koszta znacznie większe niż kiedyś, a ludzie mają już swoje problemy na głowie. W tym lęk o wojnę. Ale prawica ma to w dupie, bo nie ma empatii i nie słucha głosów ludzi. Woli sobie dane pod tezę podrzucić.    Nie prezentuję tego jako dowód anegdotyczny tylko racjonalny wniosek, że praca zawodowa nie przeszkadza, jeśli te dzieci chce się mieć, czy ma się warunki. Hehe nie w każdej cywilizacji trwał patriarchat i jak wspomniałem nie wszystko co dzisiaj dzieje się złego jest wynikiem jego braku. Nie każdy sukces w dziejach również jest wynikiem patriarchatu a np. złóż w danym rejonie, lokalizacji, technologii. Nie można przypisywać temu waszemu patriarchatowi samych zalet. Ale z fanatykami tak już jest.   Hehe nawet depresję przypisałeś braku patriarchatu, a ten śmieszny, terrorystyczny twór akurat najbardziej zakazuje słabości głównie mężczyznom, promuje silnych mężczyzn, ma totalnie w dupie psychologię bo to babskie i zbyt czułe by pomagać słabszym. Depresja do niedawna nie istniała i była wyśmiewana, a jedyne wyjście to sznur lub alkohol - mocno po męsku, co? Najlepiej robiąc burdy jeszcze wokół. Taki to twój model uzdrawiania społeczeństwa nie widząc ile problemów generuje. Mój model cywilizacyjny ogarnia naukę, prawa człowieka, wolność do protestów, wolność wyboru i tak dalej. Jeśli to powoduje samobóje, to jakby to powiedzieć... lepiej żeby się to skończyło niż dalej tworzyć piekło. Nie ma nic złego w tym co napisałem.  Gardzę bo napisałem, że zradykalizowani faceci popierają prawicę, luz. Incelem jesteś że tak personalnie odbierasz? Pewnie tak. No cóż, jakoś ci konserwatyści z USA "nie incele" mający najwięcej dzieci nie mają przełożenia na inceli. Może mają kasę i usłużne im kobiety bez własnego zdania, możliwości (w tym odejścia) i pracy. O to, to, najlepsze rodzinki. Incelami to najbardziej gardzą super męscy samcy alfa, od tego zacznijmy. Nie mają ich nawet za mężczyzn. I to jest patriarchat. Tak sobie wmawiaj. Geny w dziejach przekazali tylko nieliczni mężczyźni, głównie ci u władzy, poligamiczni, wysoko ustawieni, lub silniejsi. Zresztą rozumiem do czego to zmierza. Jak zabierzesz kobiecie możliwość pracy i będzie twoją niewolnicą. Niesamowitym trzeba być psycholem, by chcieć by kobieta nie chciała być z nami z WŁASNEJ WOLI tylko przymusu. Bo nie starczy jej na bułkę   Nie, to wypadkowa tego że słabych się tępi, a patriarchat jest od tępienia słabszych lub odstających (taki incel hetero miałby prawa jak homo w patriarchacie - zrzucić z budynku i zrobić z niego klauna przed tym). Prawactwo również nienawidzi państwa opiekuńczego, masz radzić sobie sam. Wsparcie jest fikcją. Jest determinizm i postawy bojowe wiecznie. Wmawiać sobie możesz winę w lewicy ile chcesz, w egalitaryzmie, w równości, w braku patriarchatu, spoko. Możesz modlić się do swojego bożka patriarchatu ile chcesz, ale błądzisz tak samo jak kobiety poniżej, które głosują na prawicę, a nie wiedzą dokładnie co się za tym kryje złego dla nich. "dlaczego niemal połowa kobiet głosuje na prawicę?" A dlaczego większość ludzi jest głupia, a geniuszy jest mało? Na tej samej zasadzie to działa. Poza tym nie każdy prawak popiera patriarchat i to radykalny, bo są jakieś mniejsze odłamy. I jeszcze jest czynnik że prawicowcy lubią ustawiać sobie kobiety więc one muszą głosować jak ich mężowie. Islam jest najlepszym przykładem jak z kobiet robi się niewolnice od czasów dziecka, nie mają nawet prawa do własnego zdania. I weź nie gardź incelami którzy mają radykalną mentalność jak ci sami islamiści. Czemu? Dobrze wiemy czemu, bo jak ktoś się czuje mały, to chce władzy, a dziś tej władzy nie ma i czuje się upokorzony. Feministki później mają rację - to płacz mężczyzn wyrażany agresją bo stracili swoją dominującą pozycję. Ja nie płaczę, bo mnie nie zależy na dominacji, a kobietę ogarniam sobie bez pomocy patriarchatu. A to boli, to musi boleć, że 80% facetów jest w związkach (i sami decydują że nie chcą dzieci, nie tylko kobiety, przyczyn jest wiele a nie brak patriarchatu), 15% nie chce w nich być bo wolą się bawić i np tylko zaliczać albo uczyć się i pracować, a zostaje 5% radykalnych inceli którzy marzą o patriarchacie jako rozwiązaniu ich wszystkich problemów. Tak to jest. Korwin już wmówił pierwszy przegrywom że jak zagłosują na niego to będą bogaci. A jak zagłosujesz na patriarchat to będziesz miał niewolnicę. Same fajne rzeczy. Islamiści z obietnicą dziewic by na nawet tego nie wymyślili. W najniższe instynkty, w szczepionkę.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...