Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Już przestał być problemem. Tylko go nie cytujcie to na lustro będzie tylko mógł szczekać.

Ja juz dawno dodalem do ignorowanych ale widze ze coraz wiecej osob widzi to samo co ja ;)  

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Te chłodzenie bez pompki to nie powiem ciekawe.

Noctua wyeliminowała jedną z 2 największych wad AIO.

Ciekawe będą testy.

Taka firma musi zrobić topowe chłodzenie i testy więc nie wątpię że będzie to jedne z najwydajniejszych w czołówce AIO.

Opublikowano

Sprawdziłem tego asrocka i to płyta że śmietnika jak wszystkie w ostatnim czasie. Piny wyprostowałem, z czego jeden od pamięci odginałem przez godzinę bo był wywinięty o 180 stopni a piny i AMD są cholernie kruche. Podłączone wszystko, wciskam start i nic. Myślę sobie oho, no to fajnie. Sprawdzam kabel startowy, próbuję odpalić śrubokrętem i nic. Ledy się nie palą więc sprawdzam wszystko czy podpięte, ale wszystko jest na miejscu. Oglądam całą płytę przy latarce, czy nie ma nic wybuchniętego, ale z wierzchu cacy. Wypinam wszystko, ściągam radiatory i pod nimi też jest ok. Sprawdzam czy bateria nie jest trupem ale 3V ma. Wpinam wszystko bez radiatorów i nadal nie ma startu. Czyżby zasilacz umarł po cichu? Odpalam na krótko i jest zdrowa reakcja. Wpinam do płyty i odpalam śrubokrętem i żyje. Zakładam radiatory i odpalam ponownie i też żyje. Nie wiem co to było, jakiś bug z napięciem na płycie czy w zasilaczu.

Wrzuciłem nowy BIOS sprawdziłem razem z 8700F i jak chciałem wsadzić 9950X3D zauważyłem że coś się błyszczy na ilm. Na pastę to nie wyglądało i jedna z myśli "ciekły metal" Przez chwilę myślałem że to spod czapki mojego 8700F coś wyciekło, ale PCB czyste. Sprawdziłem foty z oferty i tam już był podobny ślad więc to nie moja sprawka. Było tego trochę na zewnątrz socketu ale udało się wybrać. Pod socket nic raczej nie poszło. Płyta raczej po jakimś gościu który wystrzelił ze strzykawki i w panice sprzątania uszkodził piny. Wsadziłem 9950x3d i ruszył bez problemu. Musiałem go przyciąć do 125W bo cooler słaby miałem ale i tak nieźle wypluł w Cinebenchu. 125W i 37500 pkt gdzie mój 14900K przy 140W wypluwa 35000.

Teraz nie wiem czy zmienić na ryżego czy czekać na nowości :P Płytka jest fajna mała.

Opublikowano

Dla mnie strefa komfortu z ASRockiem kończy się na Zen4 bez X3D. Jakiegokolwiek Zen5 bym nie pchał.
Inna kwestia - żonglujesz sprzętem używanym, jakimiś okazjami na procki z ali - niech Ci mobas takiego cepa spali, to jesteś w plecy z automatu.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Inna kwestia - żonglujesz sprzętem używanym, jakimiś okazjami na procki z ali - niech Ci mobas takiego cepa spali, to jesteś w plecy z automatu.

Procesorami z aliexpress już od paru mięsięcy nie handluje i sprawdzać nie muszę. Do takich deali lepsze są intele bo na ddr4 działają i już parę sztuk tak poszło. Do naprawiania intele też są lepsze. Tak samo mobasy. Łatwiej pod intela sprzedać niż AMD bo AMD tylko DDR5. W AM4 się nie bawię. Kusi ten 9950X3D bo potenszny, ale za 7 miesięcy to może być popierdółka przy 52 jajecznym Nova Lake czy 24 jajecznym kolejnym Ryzenie.

W sumie to mógłbym sprzedać tę płytę Gigabyte B650 Gaming X AX razem z Ryzenem 9950X3D. Płyta ma lipne audio i sekcję zasilania bo tylko 8 faz po 55 Ampery a ten mały Asrock 2 x 6 po 55 Amperów więc może kolejnych Ryzenów już by nie paliło :E 

Opublikowano

Ja tam intelami się nie interesuje ani AM4, bo to nie prosektorium.
Chociaż pasuje tu powiedzenie - nie ma złych procesorów, są tylko źle wycenione ;) 

10 minut temu, Pentium D napisał(a):

Płyta ma lipne audio i sekcję zasilania bo tylko 8 faz po 55 Ampery a ten mały Asrock 2 x 6 po 55 Amperów więc może kolejnych Ryzenów już by nie paliło :E 

Może właśnie wpadłeś na rozwiązanie, którego do dzisiaj inżynierowie ASRocka nie ogarnęli.

sekcja.jpg.8813b27e6dadecead93b47c5969cf296.jpg

A co do płyt Gigabyte, ja mam niższą od Twojej (Eagle) i za 400zł jestem z niej zadowolony.
Do audio najlepiej mieć studyjny interface audio, a nie jakieś komercyjne "gaming" karty, które bardziej wyglądają jak grają.
Może kiedyś ludzie się nauczą, że Focusrite, M-Audio, Mackie, Presonus, Tascam itp. to inna liga jak zabawkowe Creative, Asusy i to często za dużo lepsze pieniądze.
Taka Scarletka Solo z Focusrite za 450zł rozjechałaby jak gnój po polu te wszystkie "kąkuterowe" dźwiękówki.