Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś wałkiem jedzie z tego opisu. 32 tydzień 2025 to sierpień, dodać do tego około 1 - 1,5 miesiąca na trafienie do sklepu to koniec września. 8 miesięcy proc by leżał? W te 8 miesięcy ktoś wziąłby rozwód? Chyba że się przekręciła i dlatego była. Ja już w tym roku się naciałem na vinted na taką cenę za 9800X3D i kasę udało się odzyskać, ale to blokada kasy na 6 tygodni.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

. Ja już w tym roku się naciałem na vinted na taką cenę za 9800X3D i kasę udało się odzyskać, ale to blokada kasy na 6 tygodni.

Dlatego kupuje się w normalnych sklepach. Ewentualnie pewniaki z ogłoszeń z odbiorem osobistym. 

Edytowane przez Pitt_34
Opublikowano
9 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Dlatego kupuje się w normalnych sklepach. Ewentualnie pewniaki z ogłoszeń z odbiorem osobistym. 

Nigdy ale to nigdy nie kupuję niczego z odbiorem osobistym. Wszystko z pakietem ochronnym OLX z 24h możliwością sprawdzenia sprzętu. Wczoraj co prawda kupiłem od Forumowicza RTXa 4070 bez sprawdzenia ale to jest "wyjątkowa sytuacja" :metal:

Opublikowano
42 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Nigdy ale to nigdy nie kupuję niczego z odbiorem osobistym. Wszystko z pakietem ochronnym OLX z 24h możliwością sprawdzenia sprzętu. Wczoraj co prawda kupiłem od Forumowicza RTXa 4070 bez sprawdzenia ale to jest "wyjątkowa sytuacja" :metal:

Teraz na OLX jest 48h. Ogólnie dla sprzedającego taki pakiet oznacza: 2 dni robocze na dotarcie paczki (jednego wysyłka, drugiego dociera), 2 dni na zielone światło dla OLX z przelaniem kasy, ok. 3 dni na dotarcie przelewu. Robi się taki tydzień od momentu włożeniu paczki w paczkomat do zobaczenia kasy na koncie. Mi tam to nie przeszkadza i praktycznie zawsze daję tą opcję w ogłoszeniach.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

To znaczy, że jeszcze się nie przejechałeś, ale jak do tego dojdzie to szybko zmienisz zdanie 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

To znaczy, że jeszcze się nie przejechałeś, ale jak do tego dojdzie to szybko zmienisz zdanie 

obraz.png.3a1ef65d208602d0b6d5037aac3e8d8f.png

I kilka wygranych sporów z przemiłą obsługą OLX. Ucz mistrzu handlarza handlować. Uwielbiam te komentarze :cool:

obraz.png.7af75240c3648418af636793e570c2c4.png

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
16 minut temu, Grolshek napisał(a):

I kilka wygranych sporów z przemiłą obsługą OLX. Ucz mistrzu handlarza handlować. Uwielbiam te komentarze :cool:

Jak sprzedawałem arrow lake to gość mi dał same jedynki bo myślał że w gratisie poświęcę czas telefonicznie żeby pomóc mu ustawiać platformę xD

• Haha 2
Opublikowano
19 minut temu, Grolshek napisał(a):

I kilka wygranych sporów z przemiłą obsługą OLX

Jak na 32 transakcje miałeś kilka sporów to oznacza, że OLX jest ryzykownym sposobem na zakupy. Nie mówię, żeby tam nie kupować, sam ostatnio  się przełamałem i kartę kupiłem na OLX, bo na Allegrolokalnie nie było wyboru i drogo.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, wamak napisał(a):

Jak na 32 transakcje miałeś kilka sporów to oznacza, że OLX jest ryzykownym sposobem na zakupy. Nie mówię, żeby tam nie kupować, sam ostatnio  się przełamałem i kartę kupiłem na OLX, bo na Allegrolokalnie nie było wyboru i drogo.

Nie. Vinted jest ryzykowne. OLX jest mało ryzykowne. 32 to te które zakończyły się na OLX a nie te które dzięki niemu mogły by być zawarte ale oczywiście nie były bo mamy tutaj na forum wtykę ze skarbowego więc tylko tak gdybam.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)

43 sprzedane na vinted i raz był problem bo gość miał ram niekompatybilny. 15 razy kupione i raz dostałem niedziałającego 7500F i gość przyjął zwrot a raz trafiłem na wałek z tym 9800X3D. Raz paczkę źle zabezpieczyli i dostałem zwrot kasy bez odsyłania a sprzęt okazał się być ok, plyta mimo wygięcia w banana i paru wygiętych pinów sprawna. Raz gość nie wysłał w terminie rzeczy. Na razie bez strat. Nikt oszukać nie próbował po odebraniu towaru.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
17 minut temu, Pentium D napisał(a):

43 sprzedane na vinted i raz był problem bo gość miał ram niekompatybilny. 15 razy kupione i raz dostałem niedziałającego 7500F i gość przyjął zwrot a raz trafiłem na wałek z tym 9800X3D. Raz paczkę źle zabezpieczyli i dostałem zwrot kasy bez odsyłania a sprzęt okazał się być plyta mimo wygięcia w banana i paru wygiętych pinów sprawna. Raz gość nie wysłał w terminie rzeczy. Na razie bez strat. Nikt oszukać nie próbował po odebraniu towaru.

Na OLX zgłoszone oszustwo jest kasowane momentalnie, tego samego dnia. Na Vinted jak sam raportowałeś może wisieć zgłoszone tygodniami i mają to w pompce.

Opublikowano
3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Widać, że mało handlujesz i że w ogóle nie miałeś do czynienia z tym co pisałem wyżej, ale RACJA jeszcze przyjdzie czas to doświadczysz, oczywiście tego Ci nie życzę. I jeszcze jedno przemądrzałość niewiele Ci pomoże jak p[przyjdzie do starcia sprzedawca, prokuratura i sąd. Pokora to dobra rzecz.

I żeby nie było, dotyczy to każdej platformy.

Opublikowano
39 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Widać, że mało handlujesz i że w ogóle nie miałeś do czynienia z tym co pisałem wyżej, ale RACJA jeszcze przyjdzie czas to doświadczysz, oczywiście tego Ci nie życzę. I jeszcze jedno przemądrzałość niewiele Ci pomoże jak p[przyjdzie do starcia sprzedawca, prokuratura i sąd. Pokora to dobra rzecz.

I żeby nie było, dotyczy to każdej platformy.

Nie ma problemu. Na szczęście sam się sobą zajmuję a do czynienia z sądami i prokuraturą miałem przez ćwierć wieku bo w nich pracowałem. Ale co internetowy napinacz może o tym wiedzieć? Prawda? PRAWDA???

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Grolshek napisał(a):

Nie ma problemu. Na szczęście sam się sobą zajmuję a do czynienia z sądami i prokuraturą miałem przez ćwierć wieku bo w nich pracowałem. Ale co internetowy napinacz może o tym wiedzieć? Prawda? PRAWDA???

Tak prawda więcej niż Ci się zdaje, to że pracowałeś niby jak ma się do tego czego jeszcze nie doświadczyłeś internetowy wszechwiedzący ? Szkoda czasu na tą jałową dyskusję z Tobą, tak jak pisałem wyżej mało wiesz i mało doświadczyłeś w tej kwestii.

I żeby nie było, nie, mówię żeby nie kupować na takich portalach, ale trzeba bardzo uważać .

Edytowane przez Pitt_34
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Tak prawda więcej niż Ci się zdaje, to że pracowałeś niby jak ma się do tego czego jeszcze nie doświadczyłeś internetowy wszechwiedzący ? Szkoda czasu na tą jałową dyskusję z Tobą, tak jak pisałem wyżej mało wiesz i mało doświadczyłeś w tej kwestii.

I żeby nie było, nie, mówię żeby nie kupować na takich portalach, ale trzeba bardzo uważać .

Nie umiesz przestać więc dostajesz bana na tydzień. Na szczęście opcja ignorowania świetnie działa. Tydzień bez twoich wypocin zdecydowanie poprawi mi humor. Pa!

obraz.png.3c0c338900ba950643285fed9c19d584.png

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Ale o co Wy się kłucicie LOL 

9 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Na OLX zgłoszone oszustwo jest kasowane momentalnie, tego samego dnia. Na Vinted jak sam raportowałeś może wisieć zgłoszone tygodniami i mają to w pompce.

No to ssie mocno, ale spór o złe pakowanie ogarnięty w parę godzin a wałek chyba w dwa dni wyjaśniony.

Opublikowano
18 godzin temu, Pitt_34 napisał(a):

Kupowałem setki rzeczy na OLX i setki sprzedawałem , karty graficzne też były po parę tyś. tylko trzeba pamiętać żeby kupować tylko i wyłącznie z pakietem ochronnym. Nic nie kupujesz za pobraniem poza OLX.

Oczywiście sprzedający ma mieć konto na OLX najlepiej parę lat , chociaż to nie jest reguła, ma mieć przynajmniej parę pozytywnych komentarzy, zdjęcia oferty sprawdzasz czy nie są skopiowane z netu.

Jak coś kupujesz dzwonisz - sprawdzasz czy jest normalny kontakt ze sprzedającym , jak jest git to kupujesz masz 48 godzin na sprawdzenie sprzętu jak coś nie tak zgłaszasz i OLX blokuje kasę do wyjaśnienia problemu.

Bez podanego nr. tel. i braku przesyłki olewasz takie ogłoszenie.

A co do sprzedaży to już gorzej jest , ponieważ sprzedaż coś sprawnego kupujący to uszkodzi zgłosi, i się z nim szarpiesz, bo jest słowo przeciw słowu.

Ale od lat nigdy problemu nie miałem z kupnem na OLX , tyle że trzeba to robić z głową nie na pałę bo cena niska;)

A że na OLX czy innej platformie jakaś pała się od czasu do czasu trafi , to jest normalne.