Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

No ja ostro curve testowalem - jakkolwiek to brzmi od 1.1 do 1.15 co 0.01 :) i z if od 2000 do 2200

Teraz moge szukac czy jakies napiecia można troche obnizyc, albo szlifowac timingi ramu 

I np 6600:cz 6800 probowac odpalic :)

Posłuchałes starszego kolegi i pomoglo na problemy ze stabilnością :D

Edytowane przez Zachy

Godzinę temu, Zachy napisał(a):

szybki tweak... i odrobine lepszy wynik juz:

Wynik1

Włączę się, zwrócę uwage na inny aspekt i porównam wynik do swojego procesora serii 7000. I albo ja mam b. dobrze zoptymalizowane ustawienia procka albo .........?

--> Masz 16 wątków, procesor zużywa w CB23 146.440W przy wyniku  24315 - czyli na jeden wątek przypada 9,15W.

--> Ja mam 24 wątki, procesor zużywa w CB23 176.812W przy wyniku 30211 - czyli na jeden wątek przypada 7,36W

No to albo nowe procesory serii 9000 są zoptymalizowane pod kątem pobierania energii ... albo nie są.

Oczywiście, moje zdanie jest takie, że trzeba się mocno przyłożyć do właściwych, stabilnych ustawień procesora w biosie aby znaleźć sweet spot.

Inna sprawa, że u Ciebie jeden wątek generuje 1519,68 pkt. a u mnie 1258,79 pkt. (No ale mój jest minimum o 800PLN tańszy ;) )

Twój:

18f299c415518.png

Mój:

ca28283312029.jpg

Edytowane przez sert

Ale to przeciez wszem i wobec wiadome ze seria 9000x3d bierze wiecej papu od serii 7000x3d jak porownujesz je pod tym katem.

Nic nowego nie odkryles :)

Te cpu nie sa zrobione po to zeby grac w cb23/24.

od tego masz 9950x i bedziesz mial 9950x3d

ja to tylko dla @PiPoLiNiO zrobilem zeby pokazac ze cos tam jeszcze sie da wycisnac ;D

Jak bym chcial optymalizowac W nie szedl bym w PBO +200

Nie chodzilo tu o zbicie wattage,a maksymalizacje wydajnosci 

Edytowane przez Zachy

Czyli postęp technologiczny jest iluzoryczny. Nie sztuka dać więcej papu i zwiększyć w ten sposób wydajność. Sztuką było by nie dawać więcej papu a poprawić wydajność. Ale to też już było wiadomo, że seria 9000 ta taki "w intelowskim stylu, refresh" ;)

9 minut temu, Zachy napisał(a):

Te cpu nie sa zrobione po to zeby grac w cb23/24.

(...)

ja to tylko dla @PiPoLiNiO zrobilem zeby pokazac ze cos tam jeszcze sie da wycisnac ;D

Aha, :)

Edytowane przez sert

To jest refresh, a nie nowa archi 

W takich przypadkach czesto masz wieksza wydajnosc kosztem wattage.

Za malo zmian zeby perf/w poprawic, ale sa przypadki ze jest lepiej tez.

7900x powinienes porównywać do 9900x albo 9900x3d

To jest wlasciwe zestawienie.

Edytowane przez Zachy

12 minut temu, Zachy napisał(a):

Ale chyba widzialem zestawienia ze 9950x wypadal po prostu lepiej od 7950x praktycznie wszedzie

Tak, ale przy większej ilości papu zapewne, jak pisałeś wcześniej, w porównaniu do 7950X. Ciekawe byłyby dla mnie dokładne liczby z HwInfo (najchętniej dot. 9900X oczywiście)

Edytowane przez sert

25 minut temu, kaTus napisał(a):

Wieczorowe zabawy z 9950X

Jak sprawdziłem w sieci, w Twoim przypadku, w porównaniu do standardowych testów 7950X - wzrost w CB23  jest o 26%. Twój 9950X: 48206 pkt, a 7950X: 38165 pkt. Ciekawe ile watów wychodzi per wątek w przypadku Twojego procesora?

Edytowane przez sert

Zastanawiam się czy mój AIO się nie zrypał, skoro każdy na stocku ma o 10st niższe temperatury w testach 🫤.

Chyba wymienię tego Endorfy Navis  360 na:

Arctic Liquid Freezer III ARGB 360 3x120mm

Moje AIO rano w spoczynku pokazywało 27-34st na rdzeniach, ale pod obciążeniem 72 (dopiero z pbo -25) 🫤

Pasta to Thermal Grizzly Kryonaut.

Minus tego chłodzenia, to trudny montaż (bloku do ramki) i niestety koliduje z radiatorem górnego dysku M.2 🫤

🤔

1 godzinę temu, Mizu napisał(a):

Ustaw -20 i Expo i starczy.

Widziałem na testach, że ustawiają nawet -40, ale to trzeba potestować.

Ja ustawiłem na -25 i Expo i temperatury na CPU spadły niemal o ~13st w stresie 🤔

Edytowane przez PaVLo

7 godzin temu, sert napisał(a):

No to albo nowe procesory serii 9000 są zoptymalizowane pod kątem pobierania energii ... albo nie są.

Oczywiście, moje zdanie jest takie, że trzeba się mocno przyłożyć do właściwych, stabilnych ustawień procesora w biosie aby znaleźć sweet spot.

Stock 7900x ma efektywność w CB na tym samym poziomie co 9800x3d. Oraz gorszą niż 5900x, 9900x oraz multum innych procesorów. :)

efficiency-multithread.png

Oczywiście można mu znacznie poprawić wynik ręcznie grzebiąc w biosie. Świadczy o tym bardzo wysoka pozycja 7900 (bez X) na wykresie, który jest przecież tylko lekko skręconym 7900X z niższymi limitami mocy. Tylko podobnie można zrobić z każdym procesorem czy GPU, one wszystkie są mocno wyżyłowanie poza punkt najwyższej efektywności energetycznej.

Edytowane przez some1
  • Upvote 2

5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

najszybszy tandem jezeli ktoś chce to polecam, dosc sporo można zyskac FPS na tych timingach

Sorki, ale nigdy nie uwierzę w stabilne 65k tREFI. Owszem zaliczy wszystkie testy, ale pograj sobie 2-3h w Project Cars 3 i idę o flaszkę, że wyrzuci Cię do pulpitu. Nowe gry bez problemu, ale stare typu PC3 czy Max Payne bez szans.