Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, P.Wiśnia napisał(a):

Co sądzicie o vapor chamber w GPU?

A co mamy sadzic? Jak dobrze zaprojektowane i wykonane, to dziala dobrze i dlugo. Chyba, ze zabiera sie za to AMD, to bywa roznie :E

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Sam jestem menelem, więc nie muszę skakać po nikogo. Poza tym, referent dla mnie nie ma sensu żadnego bo będzie głośno, a prowadzenie kabla jest idiotyczne. 

O widzisz, już dostępność nie jest problemem, teraz już karta sama w sobie jest ...ujowa. :boink:

Uwielbiam to forum i takie teksty, a jako posiadacz karty FE nawet bardziej. 

Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Powróżbitujmy sobie...
Ile droższe mogą być wersje Vanguard i/lub Aorus dla 5090 od ceny sugerowanej?

Czemu nie suprime?

Vanguard to po prostu następca serii Gaming która obecnie spadła w hierarchii, wiec nie będzie sporej ceny. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, P.Wiśnia napisał(a):

Czemu nie suprime?

Vanguard to po prostu następca serii Gaming która obecnie spadła w hierarchii, wiec nie będzie sporej ceny. 

Suprime jest tą wyższą? No to niech będzie Suprime.
A Trio to która w kolejności?

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Jaki ci cewki grały, trzeba było sprzęt zwrócić, u mnie płyta główna grała, to poszła na zwrot.

4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Masz szumy uszne.

W normalnych warunkach w przedziale 100 latek, są karty których nie słychać. Ale jak puścisz jej 600-800 klatek to każdą będzie słychać, nawet te Twoje wszystkie karty, które przerobiłeś i o tym cały czas pisał @Send1N. Ale jak już wyjeżdżasz z szumami usznymi to nie ma co ciągnąc tematu, bo jak twierdzisz, że w swojej karcie nie słyszysz cewek przy takiej ilości klatek to równie dobrze można napisać, że masz wadę słuchu :E

• Upvote 2
Opublikowano
45 minut temu, Umpero napisał(a):

O ile zazwyczaj wersje FE są gorętsze, mniej wydajne od średnich i z wysokiej półki niereferentów?

W przypadku "normalnych" kart może coś założyć by można, ale np.  FE 5090 może nie mieć wiele wspólnego z cechami FE 4090. I to nie tylko w kwestii chłodzenia czy kultury pracy. Bez fusów z herbaty się na razie nie da robić żadnych założeń.

44 minuty temu, Necronom napisał(a):

Jak już będę chciał 5080 to poczekam na wersję od Noctua. No chyba, że znowu wywalą cenę z kosmosu jak przy 4080.

Zaraz, zaraz. To istniały w ogóle karty w wersji Noctua bez ceny z kosmosu? 

Opublikowano

Czemu do jasnej cholery MSI musiało zrobić 5080/5070 Ti/5070 w wersji INSPIRE w kolorze złotym pasującym DO NICZEGO prawie każdemu. Piękna karta ale żeby była szara/srebrna/czarna ale nie złota :stukniety:

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Komora parowa w kartach nowych. Telefony mają to od lat. 

Karty graficzne również od lat mają chłodzenia z komorą parową. Co prawda w autorskich konstrukcjach na szerszą skalę weszło przy poprzedniej serii RTX-ów oraz RX-ów, a wcześniej chłodzenie z komorą parową to miały głównie referenty oraz konstrukcje typu blower (te z turbinką) oraz Radeony tj. modele Sapphire Vapor-X.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
Teraz, Brolly napisał(a):

Gdzieś to posiałem ale chodzi o ten screen ze strony nvidi co był tutaj wstawiony.

Dla mnie pal licho ale kolega do 4k by przytulił :wariat:

ze strony nvidii? mówisz o tym pudełku od kart msi gdzieś na boku pod kątem było info o 24gb?

Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Mi cały czas chodzi o to że cewki zawsze wytwarzają jakiś dźwięk już 4 raz się powtarzam ja o zupie ty o dupie :E wcześniej napisałeś że są karty w których cewki nie wytwarzają kompletnie żadnego dźwięku a to nie jest prawdą.

Najpierw się wylegitymujcie wiekiem. Zaraz się okaże, że jeden ma 30 lat, a drugi 55. Wtedy to jest rozmowa gluchego ze ślepym.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, skunRace napisał(a):

W normalnych warunkach w przedziale 100 latek, są karty których nie słychać. Ale jak puścisz jej 600-800 klatek to każdą będzie słychać, nawet te Twoje wszystkie karty, które przerobiłeś i o tym cały czas pisał @Send1N. Ale jak już wyjeżdżasz z szumami usznymi to nie ma co ciągnąc tematu, bo jak twierdzisz, że w swojej karcie nie słyszysz cewek przy takiej ilości klatek to równie dobrze można napisać, że masz wadę słuchu :E

Moja ostatnia karta graficzna 4090 nie miała problemów z cewkami i ani razu ich nie słyszałem. Czego nie mogę powiedzieć o płycie głównej ASRock B760 ITX, która lubi się odezwać.