tomcug 2 440 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 55 minut temu, Gret napisał(a): po jednej generacji to wnioskujesz i to na tym samym procesie? Ta tendencja się utrzymuje od więcej niż jednej generacji. A jak myślisz, że na kolejnych, coraz droższych procesach technologicznych, będzie lepiej, to obawiam się, że jesteś w błędzie. Produkcja u TSMC jest bardzo droga i to nie przypadek, że RTX 5080 jest mega przycięty względem 5090, który też nie przez przypadek podrożał względem 4090.
Godlike 880 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 54 minuty temu, Umpero napisał(a): Pewnie żadna z tych nie będzie dostępna na premierę Masz na myśli 5090 czy 5080?
lukadd 2 901 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 46 minut temu, SebastianFM napisał(a): Według NVIDIA to RTX 5080 ma być o 33% wydajniejszy od RTX 4080 w Far Cry 6 z włączonym RT. FC specjalnie dali by ludzie się głowili. Ta gra się dziwnie skaluję Ale w Szczurach 2 jest trochę więcej RT, i tam jest 35% na 5080 względem 4080. Więc ogólnie ja obstawiam wzrost w rastrze na 5080 względem 4080 w okolicach 20-25% średnio. 1 1
DżonyBi 1 966 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Analiza wykresow jest od 7 stycznia. "The RTX 5080 shows a similar story: a 20 – 30% performance improvement over the RTX 4080" https://www.techspot.com/news/106230-nvidia-launches-rtx-50-blackwell-gpus-2000-rtx.html Edytowane 11 Stycznia przez DżonyBi
Gret 550 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 10 minut temu, tomcug napisał(a): Ta tendencja się utrzymuje od więcej niż jednej generacji. A jak myślisz, że na kolejnych, coraz droższych procesach technologicznych, będzie lepiej, to obawiam się, że jesteś w błędzie. Produkcja u TSMC jest bardzo droga i to nie przypadek, że RTX 5080 jest mega przycięty względem 5090, który też nie przez przypadek podrożał względem 4090. tendencja niskich wzrostów się utrzymuje? 3090 i 4090 miały ogromne wzrosty, to teraz się zapowiada praktycznie zerowy wzrost.
areczek1987 898 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) 44 minuty temu, Doamdor napisał(a): +33% wydajności dla RTX 4080 = 140 fps na RTX 5080 Dla RTX 5090 wychodzi +27% czyli 164 fps ? Spoiler Edytowane 11 Stycznia przez areczek1987 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 1 godzinę temu, skypan napisał(a): Tu nie chodzi o jakąś kłótnię tylko wyjaśnienie. Jak bedzie white paper architektury do gier to bedzie mozna cos wiecej sie dowiedziec, a poki co wiem tyle co i ty 1
DżonyBi 1 966 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia @areczek1987 Na tym filmie co załączyłeś w minucie 7:18 mozna poznac jego zdanie na temat wydajnosci 5080. 1
tomcug 2 440 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 18 minut temu, Gret napisał(a): tendencja niskich wzrostów się utrzymuje? 3090 i 4090 miały ogromne wzrosty, to teraz się zapowiada praktycznie zerowy wzrost. Nie chodzi mi stricte o topowe modele, a głównie o niższe, które w serii RTX 40 są bardzo mocno cięte względem topowego wariantu (m.in. ze względu na koszt produkcji). Teraz w serii RTX 50 przepaść między xx90 a xx80 się jeszcze bardziej powiększyła, a kolejnych, coraz droższych litografiach nie widzę nadziei, żeby miało być inaczej. Dlatego właśnie potrzebne są dopalacze, bo inaczej by nie było hasła RTX 5070 = 4090. 1 2
RTX4090 358 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Czy te układy są cięte ? Nie wiem 5080 - wykorzystuje pełny rdzeni z 84 SM (nic nie zostało przycięte). Rożnica wielkości rdzenia 103 a 102 czy jest duża ? Może i jest ale cofnijmy się w czasie przed Erę RTX 1080 - pełny GP104 2560 rdzeni CUDA Titan - pełny GP102 3840 rdzeni CUDA Co stanowiło 50 % różnicy miedzy modelami rdzeni. Tyle że w tamtym okresie technicznie nie dali rady nic większego zbudować ponieważ GP100 ma taką samość ilość CUDA.
skypan 1 752 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 34 minuty temu, Phoenix. napisał(a): Jak bedzie white paper architektury do gier to bedzie mozna cos wiecej sie dowiedziec, a poki co wiem tyle co i ty Czyli na obecną chwilę stwierdzanie, że nie można dać MFG do kart 4000 bo nie ma sprzętowego (nowego wsparcia) jest tak samo wiarygodne jak to, że nie dali bo zablokowali to programowo. Choć osobiście ta druga opcja dla mnie jest bardzie prawdopodobna.
skypan 1 752 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Na obecną chwilę to ten wątek w większości to domysły i jak to zadziała. Ile procent będzie przyrostu itp. ? Widzisz w tym sens @PiPoLiNiO ?
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 1 minutę temu, skypan napisał(a): Czyli na obecną chwilę stwierdzanie, że nie można dać MFG do kart 4000 bo nie ma sprzętowego (nowego wsparcia) jest tak samo wiarygodne jak to, że nie dali bo zablokowali to programowo. Choć osobiście ta druga opcja dla mnie jest bardzie prawdopodobna. Interpretuj to sobie jak ci wygodnie, dla mnie jak cos nie ma wparcia sprzetowego to po prostu go nie ma i nie dyskutuje Ludzie tak samo spekulowali o wlaczaniu FG na starszej generacji ale jak to zwykle bywa wszystko pozostalo tylko na dymyslach i spekulacji, a na to mi szkoda czasu, zeby pisac co by bylo gdyby Te dorobione klatki nie biora sie tez z powietrza i spzret musi byc do tego przystosowany. 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Ktoś mi powie jaki jest sens dyskusji czy coś zadziała na 40, skoro działa tylko na 50 i nic w tej kwestii się nie zmieni? Zaden, ale lepiej spekulowac i pisac jak to nvidia w konia robi i sztucznie blokuje To taka sama gadka jak o postarzaniu sterownikow.
bofff 127 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia choćby po to, żeby wiedzieć czego szukać w testów jeśli ktoś rozważa upgrade
DżonyBi 1 966 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Co by Nvidia nie zrobila: Edytowane 12 Stycznia przez DżonyBi
leven 537 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Nie Jensen, tylko inżynierowie Pewnie podnieśli Jensenowi wypłatę, bo ostatnio coś stracił w groszach - jakieś pół bańki ? Edytowane 11 Stycznia przez leven
bofff 127 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia już odkładając na bok co będzie, co nie 14.8 vs 17.4 fps... w klikuletniej grze za 5-7k pln kurtyna
RTX4090 358 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Bez dopalaczy raczej uderzają już w ścianę. Trzeba pamiętać że pierwszego Avatara obrabiali cyfrowo ponad 2 lata. Gdzieś byłą informacja ile potrzebowali minut ja obliczenie jednej klatki filmowej. 11 minut temu, bofff napisał(a): w klikuletniej grze ta gra jest (jak się nie pomylę) najbardziej naszpikowana technologicznie ficzerami związanymi z RT. Edit - pomyliłem się Portal RTX całościowo jest liczony przez PT. Tylko że to gra dosyć zamknięta w pomieszczeniach. 1
TheMr. 2 600 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 18 minut temu, bofff napisał(a): już odkładając na bok co będzie, co nie 14.8 vs 17.4 fps... w klikuletniej grze za 5-7k pln kurtyna Nie spodziewaj się niczego innego od 3nm i niższych procesów. Jak dobijemy do 35-40 FPS w tej, już będzie 10 letniej grze to będzie wszystko. Resztę klatek będziesz musiał wygenerować sztucznie. 1 1
Voodoo2 958 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia 42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Osobiście uważam, że temat powinien być zamknięty do testów Bloga se załóż, tam będziesz miał tak jak osobiście uważasz 1
Doamdor 1 778 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) 10 minut temu, TheMr. napisał(a): Nie spodziewaj się niczego innego od 3nm i niższych procesów. Jak dobijemy do 35-40 FPS w tej, już będzie 10 letniej grze to będzie wszystko. Resztę klatek będziesz musiał wygenerować sztucznie. 2-3nm da nam większy wzrost wydajności. Edytowane 11 Stycznia przez Doamdor
Ravenik 29 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Na podstawie: https://www.techpowerup.com/gpu-specs/ Edytowane 11 Stycznia przez Ravenik 1
Rekomendowane odpowiedzi