Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie powiem tak :

Nvidia chyba jest przed dzień wprowadzenia pewnej rewolucji na miarę wprowadzenia T&L oraz ShaderModel. 

Wtedy też jęczeli a na co nam to - a później każda gra wykorzystywała technologię. 

Opublikowano
3 minuty temu, Umpero napisał(a):

@Kadajo chodzi mi o liczbę osób, która będzie kupowała kartę nowej generacji.
W ten sposób NV dostanie sygnał, że produkt się sprzedaje i że idą w dobrą stronę.

Juz jak zatrzymali produkcje Ady i karty zaczynały znikać ze sklepów to było dla mnie podejrzane no ale tłumaczyli się "robieniem miejsca".

Czuje refresh bardzo szybko, kto wie może nawet na przyszłe święta. Kiedy maja wejść te 3GB kości pamięci ?

Co będzie to będzie,  jednak większość nowych ficzerow dostają wszystkie karty. Ale podejrzewam ze to tez ruch ratujący face Nvidii.

Bo wyobraźcie sobie takie bieda przyrosty i jeszcze całkowitą blokadę wszystkich nowości jakie dali tylko dla RTX 5xxx.

Opublikowano
41 minut temu, lukadd napisał(a):

U mnie na 4090 mam w tym miejscu ~24fps.  Czyli co w PT w CP 2077 będzie 24 vs 30 fps czyli wzrost na poziomie 25% :E No dobra może dobiję w porywach w PT do 30% bo mam lekko vramy ocnięte i błąd pomiarowy na korzyść 5090 niech będzie :E

No i co chcesz, jest na 5, wszystko się zgadza.

Screenshot2025-01-15171233.png.f959cec83f51a5078e58863c339d55bc.png

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

Trochę brak mi kasy (a może trochę szkoda) bo chętnie dla nowej technologii za jakieś pół roku kupiłbym 5090. Akurat wodne modele się pojawią. 

Nie ma tak, albo kupujesz albo @tomcug ci z powrotem zmieni nazwę na RTX4090. 😁

Edytowane przez SebastianFM
  • Haha 8
Opublikowano
59 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nie wiem czy można na tej podstawie policzyć różnicę, ale tutaj mamy 80% przy 1440p jako RTX4070, 122% daje RTX 4080, a ostatnio co zostało wrzucone z videocardz +15% dla 5080, co daje 137%, to jest razem mniej niż 70% różnicy.
https://www.techpowerup.com/review/gpu-test-system-update-for-2025/2.html

Różnica między 4070 a 4080 to 50-60% średnio. 5080 powalczy o minimum 70% różnicy. 

Opublikowano
44 minuty temu, Totek napisał(a):

Jeśli karty źle się przyjmą, to NV będzie je ratować przez zwiększenie pamięci i możliwe że jeszcze w tym roku wypuści poprawne wersje.

Raczej plotki o szybkim 6000 się potwierdzają w 3nm. Nie sądzę żeby zrobili superki z większą ilością VRAM kiedy to wydajność siedzi… 

Opublikowano

Kurde, ta 5070 w ogóle przegoni 4070Super? Widzę że większa różnica w stosunku  do zwykłej 4070 wychodzi dopiero przy DLSS 4, a przecież ta technologia trafi też do serii 4000